Nær fem tilbydere i snitt i hver svenske anbudskonkurranse i fjor

Anbud365: Nær fem tilbydere i snitt i hver svenske anbudskonkurranse i årRikard Jermsten og Inger Ek, begge generaldirektører - i hhv Konkurrensverket og Upphandlingsmyndigheten, har lagt fram statistikk for svenske offentlige anskaffelser i 2020.

Skriv ut artikkelen

I 2020 kunne svenske offentlige oppdragsgivere notere seg for i gjennomsnitt nesten fem tilbydere (4,9!) for hver anskaffelse. Året før lå gjennomsnittet på 4,1. Dette fremgår av nylig fremlagt statistikk. Andelen konkurranser med bare en tilbyder er dessuten på vei ned. I seks av ti anskaffelser er pris utslagsgivende tildelingskriterium.

Ifølge statistikken fra Konkurrensverket og Upphandlingsmyndigheten utgjorde verdien av kjøpene fra det offentlige i nabolandet 803 milliarder kroner i 2019. Det er en sjettedel av deres BNP – eller 80 000 svenske kroner pr. innbygger.

I 2020 ble nesten 18 000 anskaffelser kunngjort, sju av ti kom fra kommuner eller kommunalt eide selskap. Regionene sto for 10%, mens resten kom fra staten eller statlige selskap. Om lag hver tredje anskaffelse gjaldt bygg og anlegg.

Færre med bare en tilbyder

Når det gjelder økningen i interessen for å levere tilbud, er det i første rekke kommunale anskaffelser som drar nytte av det. Noe av den samme positive utviklingen ser svenskene i antallet anskaffelser der det bare kommer ett tilbud. I 2019 utgjorde slike 19% – året etter var andelen ned til 14%.

I 59% av anskaffelsene var pris utslagsgivende, fremgår det av statistikken. Fire av ti anskaffelser dreide seg om rammeavtaler, og drøyt sju av ti anskaffelser hadde en avtaleperiode på mellom tre og fire år. 47,8% av fjorårets anskaffelser var direktivstyrte, dvs. hadde en verdi over EUs terskelverdier.

Økt andel klager

Andelen anskaffelser som blir påklaget er på vei opp, heter det. I 2020 kom det klage i 7,6% av anskaffelsene – mot 7% i 2019. Drøyt 3 600 klager ble avgjort i förvaltningsdomstolene, dvs. i første trinn av svenskenes administrative domstolsystem. De som klaget, fikk rett eller delvis rett i hver niende sak. Det er en mindre andel enn i 2019 da hver sjette fikk rett.

Bli den første til å kommentere på "Nær fem tilbydere i snitt i hver svenske anbudskonkurranse i fjor"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.