Raser mot politisering av anskaffelses–reglene

Anbud365: Raser mot politisering av anskaffelses–regleneAdm. dir. Carola Lemne i Svenskt Näringsliv på kollisjonskurs med civilminister Ardalan Shekarabi om nytt svensk regelverk for offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

NHOs svenske søsterforening, Svenskt Näringsliv, tar fram det store skytset mot sin regjerings forslag til nytt anskaffelsesregelverk. Et forsøk på å politisere disse reglene, heter det. Det tordnes bl.a. mot bruk av disse reglene til å bekjempe sosial dumping, og at virksomhetens behov underordnes politiske mål.

Den svenske proposisjonen til nytt regelverk for offentlige anskaffelser (Prop. 2015/16:195) ble lagt fram for Riksdagen rett før sommeren. Etter planen skal de nye reglene tre i kraft 1. januar 2017. På same måte som her i Norge skal det nye regelverket gjennomføre de tre nye EU–direktivene fra 2014. Sverige kjøper årlig for drøyt 600 milliarder svenske kroner.

Da den svenske regjeringen la fram forslaget, uttalte ansvarlig statsråd, civilminister Ardalan Shekarabi at regjeringens mål er å gjøre den offentlige delen av samfunnsøkonomien fri for dumping av lønninger og urettferdige vilkår. Han uttrykte glede over at hans regjering hadde besluttet å gå videre med forslag som bl.a. stanser skattepenger som går til å finansiere offentlige kontrakter som forårsaker sosial dumping.

Dårlige vilkår skal ikke premieres

Han poengterte at det dessverre er sosial dumping i visse bransjer der den offentlige sektoren er en dominerende aktør. Vi skal, fortsatte han, sikre at det blir rettferdig konkurranse for bedriftene og at det ikke skal være mulig å konkurrere med lave lønninger. Vi skal ikke premiere de foretakene som gir dårlige vilkår til sine ansatte.

NHOs søsterorganisasjon i Sverige, Svenskt Näringsliv, har reagert sterkt på at regjeringen ønsker å benytte offentlige anskaffelser som strategisk verktøy for å nå samfunnsmessige mål. Forslaget, heter det bl.a. i deres kommentarer, til ny lovgivning og tilhørende anskaffelsesstrategi legger fokus på en rekke politiske målsettinger i stedet for på effektive innkjøp. Målet med anskaffelser må alltid være å tilgodese myndighetenes behov og effektiv utnyttelse av skattepengene. Det nye lovforslaget og det regjeringen skriver i sin strategi går i rak motsatt retning da virksomhetens behov underordnes de politiske målene, skriver en av de store organisasjonene for svenske leverandører.

Uakseptabelt inngrep

I tillegg, mener Svenskt Näringsliv, er forslaget et helt uakseptabelt inngrep i den svenske modellen – som man sier seg å ville bevare – og kan lede til at svenske foretak taper i konkurransen med utenlandske foretak. Og dommen er tydelig:

  • Små og mellomstore foretak kommer til å få det vanskeligere med å komme seg inn på det offentlige markedet,
  • konkurransen kommer til å bli svekket,
  • antallet klager antas å øke og
  • risikoen for at useriøse aktører vokser fram kommer til å øke i stedet for å reduseres da avtaler blir enda vanskeligere å følge opp.

Bli den første til å kommentere på "Raser mot politisering av anskaffelses–reglene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.