Sju av ti bedrifter i Sverige uten kunnskap om nytt anskaffelsesregelverk

Anbud365: Sju av ti bedrifter i Sverige uten kunnskap om nytt anskaffelsesregelverkKunnskapen om det nye anskaffelsesregelverket er ikke den beste blant medlemmene av Svenskt Näringsliv, her ved adm. dir Carola Lemne (Foto: Sören Andersson).

Skriv ut artikkelen

Sju av ti bedrifter i Sverige vet lite eller ingenting om det nye anskaffelsesregelverket som vårt naboland snart får. Dette fremgår av en undersøkelse blant medlemmene i Svenskt Näringsliv, NHOs søsterorganisasjon i Sverige. Svenskt Näringsliv mener at bedriftene som skal selge til det offentlige vil møte tøffere krav fra årsskiftet.

Etter hvert får Sverige så å si de samme reglene for offentlige anskaffelser som vi får fra 1. januar 2017, så nær som de reglene som skal gjelde for anskaffelser under EU/EØS–terskelverdiene. Her kan det være forskjeller, men EUs grunnleggende prinsipper gjelder uansett terskelverdier.

Nylig undersøkte Svenskt Näringsliv blant sine medlemsbedrifter hvordan kunnskapen om de nye, kommende anskaffelsesreglene var. I den svenske arbeidsgiverorganisasjonen er det om lag 60 000 medlemsbedrifter.

Kunnskapsmangel

Det viste seg at 70% av medlemmene ikke hadde noen som helst kunnskap om hva de nye reglene innebar. Så mange som 85% av foretakene kjente heller ikke til at offentlige oppdragsgivere skal få mulighet til å kontrollere deres lønnsspesifikasjoner, etter det nye, svenske regelverket.

Nye, ifølge Svenskt Näringsliv, kompliserte anskaffelser bremser også viljen til å levere tilbud i fremtiden. 52% i undersøkelsen sier at de er mye eller ganske negative til å gjøre forretninger under slike forutsetninger. Bare 2 % er svært positive.

Vanskelig å påvirke

Mange av foretakene i undersøkelsen opplever at det er vanskelig å påvirke kravene som blir stilt i anskaffelsene. 60% får aldri spørsmål om kvalitet og hvorledes kommunikasjonen skal foregå mellom bestiller og leverandør. Det fremgår av undersøkelsesresultatet at 7 % av de som har fått spørsmål, har fått komme med synspunkter ved en anledning, 14% ved flere.

I Sverige er det åpenbart at offentlige myndigheter har begrenset interesse av å høre på næringslivet. Sju av ti mener at de til en viss grad har vunnet gehør for sine ideer og tanker, mens to av ti sier i undersøkelsen at de ikke får noen tilbakemelding i det hele tatt.

Problemer og besparelser

Mange av medlemmene i Svenskt Näringsliv besværer seg over mangelfulle konkurransegrunnlag, og innkjøpere som ikke har kunnskap om tjenesten eller produktet de skal kjøpe. I verste fall løser ikke anskaffelsen bestillerens behov, skriver Svenskt Näringsliv på sine nettsider.

Bedre og mer effektive anskaffelser kan senke kostandene for varer og tjenester, ifølge foretakene i undersøkelsen. Over en femtedel anslår mulige besparelser til 15 %, noen færre – 16% av de spurte – mener kostnadene kan senkes med mellom 10 og 15%.  13% av foretakene antar at besparelsene kan ligge på mellom 5 og 10 %.

Bli den første til å kommentere på "Sju av ti bedrifter i Sverige uten kunnskap om nytt anskaffelsesregelverk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.