Smittespredning måtte hindres – ok å gjøre avtale uten kunngjøring

Anbud365: Smittespredning måtte hindres – ok å gjøre avtale uten kunngjøringSituasjonen våren 2020 var preget av en akutt-situasjon med behov for svært rask utvidelse av prøvetakingen som ledd i å hindre smittespredning. På den bakgrunn vurderer Förvaltningsrätten i Stockholm det dithen at det ikke lot seg gjøre å gjennomføre en anskaffelse ved bruk av kunngjøring på forhånd.

Skriv ut artikkelen

Det var behov i Sverige i våres for en svært rask utvidelse av prøvetakingen som ledd i å hindre spredning av covid-19-viruset. Da var det i orden at folkehelse-myndighetene inngikk avtale om prøvetaking med en leverandør uten å kunngjøre på forhånd. Det slår Förvaltningsrätten i Stockholm fast. En klage på inngåelse av avtalen ble avvist.

Bakgrunnen for klagen var at Folkhälsomyndigheten hadde gjort rammeavtale med en leverandør for kjøp av covid-19-prøvetaking for prioritert personell. Avtalen ble gjort etter konkurranse med forhandling uten forutgående kunngjøring. Bakgrunnen var at det var særlig hastverk. En leverandør påklaget inngåelsen av avtalen ettersom det ikke, ifølge klageren, var særlig hastverk.

Förvaltningsrätten (Mål nr. 17999-20) slår fast at det med bakgrunn i situasjonen med alminnelig spredning av covid-19 er klart at tiltak for å redusere smittespredningen ved økt prøvetaking, er absolutt nødvendig for å verne menneskers liv og helse. Da avtalen ble inngått, var det et faktisk behov for utvidet prøvetaking med mulighet for levering hjem for personell som arbeider i helse- og omsorgssektoren for å avlaste sykehusene.

Absolutt nødvendig

På den bakgrunn fant förvaltningsrätten at kontraktens formål var absolutt nødvendig. At også andre aktører kunne foreta de eventuelle transportene hjem, endrer ikke domstolens vurderinger. Også kontraktslengden synes nødvendig, heter det, for å dekke det umiddelbare behovet for prøvetaking og for å kunne gjennomføre en anskaffelse for å dekke behovet på lengre sikt.

Spørsmålet var så om det hastet slik Folkhälsomyndigheten anførte. Det dreide seg om en aktivitet som er vanskelig å planlegge. Oppdraget om utvidet prøvetaking som Folkhälsomyndigheten hadde fått fra regjeringen, kom av uforutsette omstendigheter med spredning av et nytt virus, fremholder domstolen. Omstendighetene som gjorde avtalen nødvending, kan ikke anses å ha vært kjent for myndigheten i lengre tid, og det gikk forholdsvis kort tid fra myndigheten fikk oppdraget til avtalen om tjenestekjøpet fra en leverandør ble inngått.

Akutt situasjon

Situasjonen våren 2020 var preget av en akutt-situasjon med behov for svært rask utvidelse av prøvetakingen som ledd i å hindre smittespredning. På den bakgrunn vurderer förvaltningsrätten det dithen at det ikke lot seg gjøre å gjennomføre en anskaffelse ved bruk av kunngjøring på forhånd. Omstendighetene var ikke mulig å forutse for Folkhälsomyndigheten. Dermed forelå et særlig hastverk med å gjøre en avtale frem til en kunngjort avtale kunne gjennomføres.

Påstanden fra klageren om at Folkhälsomyndigheten ved denne anskaffelsen ikke har tatt hensyn til likebehandlingsprinsippet avvises av domstolen.

Bli den første til å kommentere på "Smittespredning måtte hindres – ok å gjøre avtale uten kunngjøring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.