Svensk 2023-prio: Gjøre det lettere å delta i det offentliges anskaffelser

Anbud365: Svensk 2023-prio Gjøre det lettere å delta i det offentliges anskaffelserGeneraldirektør Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten i Sverige har fått beskjed om hva denne fagenheten innenfor offentlige anskaffelser skal stelle med i år (foto: Jenny Drakenlind).

Skriv ut artikkelen

Tiltak for å gjøre det lettere for næringslivet å delta i det offentliges anskaffelser er en av de prioriterte oppgavene den svenske regjeringen ber Upphandlingsmyndigheten se nærmere på i år. Spesielt interesserer tiltak for små foretak og for ideelle aktører. Dette fremgår av 2023-tildelingsbrevet som Upphandlingsmyndigheten har fått. Ledelse og organisering av innkjøpsarbeidet, særlig det strategiske, er tema for et flerårig arbeide som skal i gang.

I Sverige heter tildelingsbrev «regleringsbrev». Upphandlingsmyndigheten får sitt fra Ekonomistyringsverket, en forvaltningsenhet under Finansdepartementet.

Av årets «marsjordre» fremgår det at små foretak og ideelle aktørers deltakelse i de offentlige anskaffelsene står sentralt. Upphandlingsmyndigheten skal følge opp og analysere i hvilken utstrekning slike aktører deltar i konkurransen om offentlige oppdrag. Oppfølgingen skal belyse utviklingen i ulike bransjer, men det er først og fremst velferdsområdene som spesielt interesserer. Om det er flere tiltak som trengs for å gjøre det lettere for små foretak og ideelle aktører å delta i offentlige anskaffelser, er de velkomne.

Tiltak for flere tilbydere

Også mer generelt skal Upphandlingsmyndigheten gjøre rede for hvilke tiltak som er innført for å gjøre det lettere for næringslivet å delta i det offentliges kjøp av varer og tjenester. I denne forbindelse skal man se på i hvilken utstrekning tiltakene har bidratt til formålet. Og Upphandlingsmyndigheten blir bedt om å komme med flere aktuelle tiltak for å gjøre det lettere for bedrifter å delta i det offentliges anskaffelser.

I perioden 2023 til 2025 ønsker den svenske regjeringen å rette søkelyset mot offentlige oppdragsgiveres kunnskaper om hvordan ledelse og organisering av innkjøpsarbeidet kan utvikles. Likeledes hvordan det strategiske innkjøpsarbeidet kan bidra til å motvirke arbeidslivskriminalitet. Bygg og anlegg skal prioriteres når Upphandlingsmyndigheten gir seg i kast med oppdraget.

Klima- og miljøanalyser

Av tildelingsbrevet fremgår det også at verktøyet til analyse av de offentlige innkjøpenes klima- og miljøpåvirkning skal oppdateres. Bl.a. skal det iverksettes tiltak for å forbedre kvaliteten på utslippsfaktorene som benyttes ved analysene, heter det. Upphandlingsmyndigheten skal dessuten utvikle sitt støttemateriell som offentlige oppdragsgivere kan bruke. Det gjelder hvordan analyseverktøyet kan benyttes for å prioritere tiltak for å minske innkjøpenes klima- og miljøpåvirkning.

Bli den første til å kommentere på "Svensk 2023-prio: Gjøre det lettere å delta i det offentliges anskaffelser
"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.