Anskaffelser gjort i fjor kan sette Norges sikkerhet i fare

Anbud365: Anskaffelser gjort i fjor kan sette Norges sikkerhet i fareDet er risiko for at utstyr og produkter produsert i andre land kan kontrolleres, overvåkes eller settes ut av drift av leverandøren dersom de ønsker det, selv etter at materiellet er tatt i bruk av norske virksomheter, heter det i Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSMs) risikorapport. På bildet fungerende direktør i NSM, Helge Rager Furuseth.

Skriv ut artikkelen

I fjor ble det gjort anskaffelser av materiell som kan sette Norges sikkerhet i fare. Det fremgår av årets risikorapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Fremmede stater kan etablere tilgang til norsk skjermingsverdig informasjon eller andre skjermingsverdige verdier, heter det. Felles for disse anskaffelsene er at det ikke er gjennomført risikovurderinger i forkant eller at risikovurderingene er mangelfulle.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som er Norges fagmyndighet for forebyggende nasjonal sikkerhet, har nylig lagt fram rapporten «RISIKO 2021 – helhetlig sikring mot sammensatte trusler». NSMs risikorapport er én av tre offentlige trussel- og risikovurderinger som utgis i første kvartal hvert år. De øvrige gis ut av Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste.

NSM er, heter det i årets rapport fra denne myndigheten, kjent med at det i 2020 har vært gjennomført anskaffelser der materiell til skjermingsverdige verdier er blitt produsert i land som representerer en etterretningstrussel mot Norge, eller levert av virksomheter med tilknytning til et slikt land. Felles for disse anskaffelsene er at det ikke er gjennomført risikovurderinger i forkant av anskaffelsene eller at risikovurderingene er mangelfulle, og sikkerhet har derfor ikke blitt vurdert som et vesentlig kriterium ved valg av leverandør. Det har heller ikke blitt iverksatt tilstrekkelige kompenserende tiltak for å hindre at materiellet tilrettelegges for bruk i etterretningsinnhenting. Resultatet kan bli at fremmede stater etablerer tilgang til norsk skjermingsverdig informasjon eller andre skjermingsverdige verdier, eller at det blir svært utfordrende å hindre slik tilgang når materiellet skal tas i bruk.

Krav om risikovurderinger

For virksomheter underlagt sikkerhetsloven er det krav om å gjennomføre risikovurderinger som en del av forberedelsene til anbudsprosesser. Det er vesentlig at operative krav til materiell eller tjenester som skal anskaffes, er godt kjent for miljøene som gjennomfører anbudsprosessene. Dette gjelder både for nye anskaffelser og ved fornyelse av eksisterende avtaler. Operative krav, eierskapsstrukturer eller trusselbildet kan eksempelvis ha endret seg siden forrige avtaleinngåelse.

NSM minner om at etterretningstjenester gjennom alle år har utnyttet leveransekjeder for å få tilgang til informasjon eller for å få kontroll på verdier. Det må derfor gjøres risikovurderinger for anskaffelser som kan påvirke grunnleggende nasjonale funksjoner eller andre viktige samfunnsfunksjoner. Når man gjennomfører anskaffelser, kan man gjøre seg avhengig av produsenten. Dette fører med seg risiko, særlig der det er snakk om materiell produsert i land som Norge ikke har et sikkerhetsmessig samarbeid med.

Kan få store konsekvenser

Det er risiko for at utstyr og produkter produsert i andre land kan kontrolleres, overvåkes eller settes ut av drift av leverandøren dersom de ønsker det, selv etter at materiellet er tatt i bruk av norske virksomheter, heter det i NSMs risikorapport. Dette kan få store konsekvenser for nasjonale sikkerhetsinteresser dersom materiellet brukes til å understøtte viktige samfunnsfunksjoner.

For å sikre at funksjonalitet i materiell og systemer som understøtter viktige samfunnsfunksjoner ivaretas ved en eventuell tilspisset sikkerhetspolitisk situasjon, er det nødvendig å ha kontroll på avhengigheter som går utenfor landets grenser.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelser gjort i fjor kan sette Norges sikkerhet i fare"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.