Brukte møbler fra det offentlige behøver ikke ende på søppeldynga

Anbud365: Brukte møbler fra det offentlige behøver ikke ende på søppeldyngaDFØ utfordrer alle offentlige virksomheter til å planlegge for ombruk og samarbeid om deling av møblene de har, skriver artikkelforfatteren.

Skriv ut artikkelen

Av avdelingsdirektør Marit Holter-Sørensen, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ)

Møbler er den mest aktuelle varegruppen som det offentlige kan kjøpe, selge eller gi bort når behovet melder seg. At det offentlige ikke har lov til dette, er en myte vi gjerne vil komme til livs. Nå skal DFØ og Statsbygg samarbeide for å øke ombruk av møbler.

Ombruk av møbler forlenger levetiden til møbler som allerede er produsert, og reduserer dermed behovet for produksjon av nye møbler. Lavere klimafotavtrykk, avfallsgenerering og kostnader er resultatet.

I høst skal DFØ samarbeide med Statsbygg om hvordan vi kan sette ombruk av møbler i system i statlige flytteprosesser. Flere og flere offentlige virksomheter inngår avtaler med leverandører som har restaurert og selger brukte møbler.

Foreldet instruks

I arbeidet med vår veileder om ombruk og salg av brukte møbler og løsøre, hadde vi i forkant fått innspill på at det var mange hindringer for å kunne selge møbler. Det har lenge vært en forestilling om at en instruks fra 70-tallet hindrer statlige virksomheter i å selge eller videreformidle sine møbler. Dette er ikke tilfelle.

Det er fullt mulig for offentlige virksomheter å selge møbler, men det er enda bedre at virksomhetene ombruker møbler internt og på tvers av virksomheter.

Tidligere i år lanserte DFØ en veileder og kriteriesett for sirkulære møbelanskaffelser med diverse tips til hvordan man kan legge til rette for god planlegging, lang levetid og ombruk av møbler, samt krav og kriterier man kan bruke i anskaffelse av både nye og brukte møbler.

I fremtiden finnes det forhåpentligvis et lett tilgjengelig nasjonalt marked for møbelombruk der alle offentlige virksomheter deltar og kan bidra til å dekke hverandres møbelbehov.

Penger og miljø spart

Flere satser på å sette ombruk av møbler i system. Sykehusene i helseforetaket Vestre Viken er helt i front i sykehussektoren når det gjelder sirkulære anskaffelser og sparer 2 millioner årlig på at de nå ombruker møbler i større grad. Asker kommune sparte 16 millioner på å bruke store deler av eksisterende kontormøbler om igjen under etableringen av ny kommune.

DFØ utfordrer alle offentlige virksomheter til å planlegge for ombruk og samarbeid om deling av møblene de har.

Staten er ett rettssubjekt – statlige virksomheter kan derfor overta møbler fra hverandre uten å gå via salg. Men også for kommuner og fylkeskommuner er det store muligheter. Kongsvingerregionens satsing på sirkulær økonomi inkluderer for eksempel Norges første interkommunale ombruksprosjekt for omsetting av møbler! Klart de kan samarbeide om en slik sirkulær ressursdeling på tvers av kommunegrenser.

PS: Trenger du hjelp med grønne og sirkulære anskaffelser: Ring gjerne DFØs nye sparretelefon!

Bli den første til å kommentere på "Brukte møbler fra det offentlige behøver ikke ende på søppeldynga"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.