Industrien utålmodig – krever løft for klima og miljø i innkjøpspolitikken

Anbud365: Industrien utålmodig - krever løft for klima og miljø i innkjøpspolitikkenIndustrien med konkret ønskeliste til regjeringens handlingsplan for grønne og innovative offentlige innkjøp. På bildet direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri (foto: Tone Buene).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen skal legge frem en handlingsplan for grønne og innovative offentlige innkjøp. Norsk Industri er utålmodige og ber om konkrete tiltak som styrker vektleggingen av miljø. Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri er lei av at fagre ord om miljø ikke følges opp i praksis og har store forventninger til handlingsplanen. Til Anbud365 sier han: – Vi får stadig tilbakemeldinger fra en rekke bransjer hos oss om at miljø blir honnørord uten mening.

Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for over 600 mrd. kr. i året. Krav fra offentlige innkjøpere er derfor et svært godt virkemiddel for å nå klima- og miljøpolitiske mål. Regelverket skal sikre at miljø vektlegges ved innkjøp, men ifølge Norsk Industri fungerer ikke reglene etter hensikten.

– Vi får stadig tilbakemeldinger fra en rekke bransjer hos oss om at miljø blir honnørord uten mening og ikke vektlegges nok ved innkjøp eller at anbudskonkurranser innrettes slik at det uansett er pris som blir avgjørende for tildelingen, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Lei av fagre ord 

Han er lei av at fagre ord om miljø ikke følges opp i praksis og har store forventninger til handlingsplanen:

– Vi forventer en handlingsplan med helt konkrete tiltak for å øke vektleggingen av klima og miljø ved offentlige innkjøp. Når vi skal videreutvikle verdens mest miljøvennlige industri må vi forvente at det offentlige er med på å skape et robust hjemmemarked for miljøvennlige produkter og produksjonsprosesser. Da er den konkrete innretningen av krav i offentlige anbudskonkurranse avgjørende, mener Sunde.

Industriens ønskeliste 

På industriens ønskeliste står bl.a. innskjerping av regelverket, slik at miljø alltid skal vektes minst 30 % der dette brukes som tildelingskriterium, et kompetanseløft for offentlige innkjøpere mht. miljø og innovasjon, forsert utvikling av kriterieveivisere for flere produkt- og tjenesteområder i regi av DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring), tydelige forventninger til miljø og innovasjon ved offentlige innkjøp i statlige tildelingsbrev og etatsstyring, styrking av Klimasats-programmet og utvikling av bedre statistikk for å kunne måle utviklingen innen grønne og innovative anskaffelser.

Les Norsk Industris innspill til handlingsplanen her

Konferanse 18.oktober

Norsk Industri inviterer også til en egen konferanse om miljøvennlige og innovative offentlige innkjøp – 18. oktober i Næringslivets Hus.

– Vi har tro på at ventetiden da er over, det vi si at den nye handlingsplanen er lagt frem. Vektlegging av miljø og innovasjon ved offentlige innkjøp er helt sentralt for flere av våre industribransjer som maritim, teknologi, design, møbler og tekstil, prosessindustri, gjenvinning, transport, elektro og energi, for å nevne noen, sier Sunde. Da må vi komme oss videre; Få lagt frem handlingsplanen, slik at vi kan gå videre med helt konkrete tiltak som gjør at innovasjon og miljø prioriteres langt sterkere i innkjøpspolitikken, avslutter Sunde.

Les mer om Norsk Industris konferanse her.

Bli den første til å kommentere på "Industrien utålmodig – krever løft for klima og miljø i innkjøpspolitikken"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.