Standarder skaper felles referanseramme i samhandling

Anbud365: Standarder skaper felles referanseramme i samhandlingUniversitetet i Oslo ved innkjøpssjef Jacob M Landsvik erkjenner betydningen av standarder og engasjerer seg sterkt i arbeidet med å utvikle standarder. Nå gjelder det en ny felleseuropeisk standard for integritet og ansvarlighet i offentlige anskaffelser. Landsvik leder den norske ekspertkomiteen og oppfordrer anskaffelsesmiljøer til å komme med innspill.

Skriv ut artikkelen

Bruk av standarder er et meget potent virkemiddel for økt effektivisering og besparelser på innkjøpsområdet, poengterer innkjøpssjef Jacob M Landsvik ved Universitetet i Oslo overfor Anbud365. Standarder skaper en felles referanseramme i samhandlingen mellom oppdragsgiver og leverandør. De gir økt forutsigbarhet og forenkler anskaffelsesprosessen og ikke minst prosessen med kontraktsinngåelse.

Arbeidet med å utvikle en ny felleseuropeisk standard for integritet og ansvarlighet i offentlige anskaffelser har pågått i et par års tid. Europeisk regelverk for offentlige anskaffelser danner bakgrunnen for opprettelsen av det europeiske standardiseringsarbeidet i standardiseringskomiteen CEN/TC 461 Public Procurement.

Norske eksperter har i lengre tid vært med i dette europeiske standardiseringsarbeidet. En norsk, såkalt speilkomite, SN/K 585 Offentlig anskaffelser, har fulgt med på og kommet med innspill til det europeiske arbeidet. Samtidig har flere av deltakerne i speilkomiteen sittet som eksperter i arbeidsgruppen som har utarbeidet standarden.

Norsk kompetanse

Den norske komiteen er bredt sammensatt og representerer god og mye kompetanse på offentlige anskaffelser. Den består av medlemmer fra Arbeids- og velferdsdirektoratet, Ask Tjenester AS, Avinor, Bane NOR, Factlines, Forskningsrådet, Indre Østfold kommune, Inventura, KSI, Lillestrøm kommune, LO, Miljødirektoratet, Melanor, NHO, Oslo Met, Statsbygg, Sykehusinnkjøp HF, UDI, Universitetet i Oslo og Virke.

Felles referanseramme

Innkjøpssjef Landsvik, leder av den norske komiteen, legger vekt på at standarder skaper en felles referanseramme i samhandlingen mellom oppdragsgiver og leverandør. De gir økt forutsigbarhet og forenkler anskaffelsesprosessen og ikke minst prosessen med kontraktsinngåelse. – Leverandøren vet i større grad hva som skal leveres, og oppdragsgiver vet i større grad hva som mottas, understreker han. Bruk av standarder er også egnet virkemiddel for utviklingen av et velfungerende marked. I økende grad henviser også myndighetene til standarder som en mulighet for å følge opp lover og forskrifter.

Både den siste stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser og stadig flere anskaffelsesstrategier fra offentlige oppdragsgivere, er i økende grad opptatt av standardisering. Bruk av standarder er et meget potent virkemiddel for økt effektivisering og besparelser på innkjøpsområdet, slår Landsvik fast.

Han legger for øvrig til at han er imponert over Standard Norges tjenestetilbud og meget høye kompetanse og oppfordrer alle offentlige innkjøpere til å benytte seg av denne gullgruven av standarder og meget høyt kvalifiserte råd og veiledning som Standard Norge besitter.

På høring til 2. september

Standarden er på høring til 2. september 2021. Alle kan sende inn kommentarer i høringsperioden. Høringsforslaget kan lastes ned gratis og kommentarer kan sendes elektronisk gjennom høringssystem «Standard på høring» (skriv inn “prNS-EN 17687” i søkefeltet). Det eneste som kreves for å bruke høringssystemet, er å bli registrert som bruker. Alle kommentarer som kommer inn under høringsrunden, vil bli håndtert av den norske speilkomiteen og videreformidlet samlet som norske innspill til den europeiske komiteen.

Bli den første til å kommentere på "Standarder skaper felles referanseramme i samhandling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.