Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 19. januar–I tilbudene til offentlige bestillere må man både vise at man har kompetanse og foreslå miljøvennlige løsninger – enten helt åpent eller svare ut konkrete minstekrav som er strengere enn byggteknisk forskrift, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn byggallianse, til Arkitektur (foto: Finn Ståle Feldberg).

Skriv ut artikkelen

Tingrettsdommen om reservasjon for ideelle får allerede konsekvenser, fire Oslo-sykehjem skal konkurranseutsettes og Arbeidstilsynet får mer å føre tilsyn med. Revmatikerne vil ikke ha blåreseptanbud, de skjerpede miljøkravene førte til en konkurranse måtte trekkes for en tredje gang og resirkulert betong i Bodø gav millionbesparelse og klimagevinst. Tilgangen på forsvarsanskaffelser er på vei opp i Sverige. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Fersk dom om ideelle får konsekvenser

Oslo tingrett avsa nylig dom der konklusjonen er at Oslo kommune var uberettiget til å reservere en anskaffelse av sykehjemsplasser for bare ideelle. Det tar Helse Sør-Øst RHF konsekvensen av når de nå kunngjør en konkurranse for anskaffelse av tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Både private ideelle og private kommersielle inviteres.

Veiledning for å hindre useriøsitet …

Fra 1. januar stilles det flere nye krav til hvordan offentlige oppdragsgivere skal stille kontraktsvilkår og kontrollere sine underleverandører for å hindre useriøsitet i arbeidslivet. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har oppdatert den aktuelle veiledningen – et arbeid også Arbeidstilsynet har deltatt i.

.. og mer å ha tilsyn med for Arbeidstilsynet

Endringene i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår betyr bl.a. at Arbeidstilsynet kan føre tilsyn med at offentlige oppdragsgivere har kontroll med flere forhold enn at arbeidstaker har lønn i samsvar med allmenngjort lønn på allmenngjort område, eller lønn i samsvar med landsdekkende tariffavtale på områder som ikke er allmenngjort.

Fire Oslo-sykehjem skal konkurranseutsettes

Byrådet i Oslo vil konkurranseutsette fire sykehjem. Innen 1. mars skal Sykehjemsetaten levere en liste over forslag til hvilke sykehjem som kan konkurranseutsettes. Byrådet skal deretter ta stilling til anbefaling og beslutte hvilke sykehjem som skal over i privat drift.

Mer tog-anbud – eller ikke?

Må norske togstrekninger ut på anbud igjen, eller ikke? Det vil ikke samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svare på, etter at det norske unntaket fra EUs regelverk utløp julaften, skriver Nationen på lederplass.

Klimaregnskap og moduler fra Østerrike

Skolen settes opp med ferdigbygde moduler som kommer med trailere fra Østerrike. Hvordan forsvares det i et klimagassregnskap. Nordre Follo kommune svarer Østlandets Blad at etter anskaffelsesreglene kan ikke kommunen sette krav om at totalentreprenøren skal velge norske leverandører. Flere ble spurt om tilbud, også norske.

Oslo-satsing på brukte møbler

– Vi har utlyst en samkjøpsavtale for hele kommunen, som vil gjøre brukte møbler mer tilgjengelig for alle i kommunen som trenger møbler, enten det er til en skole eller et sykehjem, sier Ingvild Skøien, rådgiver Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune. Leverandører som er gode på å tilby brukte møbler fremfor nye, er premiert.

Miljøkompetanse og – løsninger

–I tilbudene til offentlige bestillere må man både vise at man har kompetanse og foreslå miljøvennlige løsninger – enten helt åpent eller svare ut konkrete minstekrav som er strengere enn byggteknisk forskrift, sier Katharina Th. Bramslev, daglig leder i Grønn byggallianse, til Arkitektur.

Revmatiker-nei til blåresept-anbud

– Vi oppfordrer regjeringen til å stryke forslaget om anbud i blåreseptordningen. Eventuelt at forslaget utsettes til en grundig evaluering som inkluderer kostnadsanalyse og fordeler og ulemper for de pasientene det gjelder foreligger. Det skriver Norsk Revmatikerforbund i et innspill til statsbudsjettet for 2025.

Sparte utslipp og en million

Betong fra gamle hus i Bodø ble fyllmasse. Det gav betydelig mindre transport, penger spart og reduserte CO2-utslipp. En innsparing på en million knytter seg til både til gjenbruksbetongen og sparte transportkostnader, skriver anleggsmaskinen.no. Kontrakten var mellom Mesta og Bodø kommune.

Miljøkrav bremser anbud

Det er tredje gangen konkurransen trekkes, denne gangen er det som en formalitet å regne. Anbudsdokumentene må oppdateres med miljø- og klimakrav etter at lov om offentlige anskaffelser fikk en ny lovparagraf om dette. Det gjelder anbud i forbindelse med et nytt næringsområde på Bolgneset i Frei, skriver tk.no.

Aldri spørsmål om bærekraft og miljø

Staur fjellbakeri Tolga kommune er i internasjonal konkurranse der bare pris og kvalitet er kriteriene. Det har aldri vært noe spørsmål om bærekraft og miljø i de anbudskonkurransene, ifølge lederne av bakeriene. I produksjonshallen er tusenvis av pitabrød, boller og pizzabunner passerte på løpende bånd – på tur ut i Norge og verden.

Mer lokal mat på offentlige fat

De to storkjøkkenene i Oppdal og Rennebu produserer 230 middager daglig, men bruker få lokale råvarer. Det kan det bli forandring på nå, skriver opp.no. De strenge anskaffelsesreglene har en åpning for å prioritere lokale matprodusenter. Det åpnes for at rundt 20% kan kjøpes inn lokalt, m.a.o. kan en drøy million legges igjen lokalt.

Høye miljøkrav til gate-oppgradering

Oslo kommune har gjort kontrakt for oppgradering av en sentral gatestump i byen- deler av Akersgata, ifølge en pressemelding. Høye miljøkrav til byggeplasser gjelder: Gjenbruk av materialer, alle maskiner som benyttes på anleggsplassen skal være utslippsfrie og alle kjøretøy som benyttes til transport av masser og avfall, med fossilfritt drivstoff.

Ingen tilbydere innenfor budsjett

Da anbudsrunden på riving av driftsbygning og bygging av ny hadde gått ut, var det ingen tilbydere som meldte seg innenfor budsjettrammene. Økte materialkostnader i bygningsbransjen har gjort at det er blitt betraktelig dyrere å bygge. Nå er prosjektet i Aurskog-Høland nedskalert noe, og håpet om tilbydere lever, melder Indre Akershus Blad.

Skyhøyt tilbud gav avvisning

Nylig gjennomførte Pasientreiser ved Oslo Universitetssykehus anbudskonkurranse for pasientreiser i fem Glåmdals-kommuner. Et tilbud kom inn, skyhøyt over angitt maksimalpris i anbudet, og også høyt over prisene i privatmarkedet. Resultatet ble avvisning, så for tiden har ikke kommunene en avtaleleverandør for pasienttransport.

Økomål – se til Danmark

– I Danmark viser politikerne vilje til samarbeid og til å se sammenhengen mellom landbruk, klima og natur. De satser på offentlig innkjøp, har satt ambisiøse økomål og har tydelige strategier for å nå disse målene, sier prosjektleder i Landbrukets økoløft, Kari Marte Sjøvik til Bondebladet.

En rekke forsvarsanskaffelser

Snarlig inntreden i NATO og Russlands angrepskrig i Ukraina har ført til 30% økning i Sveriges forsvarsbudsjett. Det betyr at en rekke anskaffelser skal gjøres. Försvarsmaktens melder at interesserte leverandører må være aktive og holde seg informert. Ingen forhåndspåmelding, og ingen generelle krav for å delta i anskaffelsene.

Næringslivsråd med anskaffelses-formål

I februar starter Upphandlingsmyndigheten et næringslivsråd. Formålet er å skape et forum der bedrifter deler kunnskap, erfaringer og innsikt med hverandre og med myndigheten. Meningen er at de sammen skal bidra til å utvikle det offentliges forretninger.

Ensartede standarder avgjørende

Det er for mange nyanser av grønt i næringslivet i forbindelse med offentlige innkjøp. Hvis vi skal løfte flere grønne ambisjoner fra smarte budskap til konkret praksis, er enighet og ensartede standarder en avgjørende faktor, skriver Signe Lynggaard Madsen, adm. dir i Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) i en kronikk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.