Kompetansestøtte (IV): Nær 25 år i arbeid for næringsliv og menneskerettigheter

Anbud365: Kompetansestøtte (IV): Nær 25 år i arbeid for næringsliv og menneskerettigheterVi kjenner til de mange utfordringene selskaper møter i sine leverandørkjeder. Med våre 215 medlemmer er vi Nordens ledende nettverk av bedrifter, organisasjoner og offentlige virksomheter som jobber forpliktende og systematisk for å sikre bærekraftige leverandørkjeder, fremhever artikkelforfatteren.

Skriv ut artikkelen

Av Jonas Ådnøy Holmqvist, seniorrådgiver i Etisk handel Norge

Etisk handel Norge tilbyr våre 215 medlemmer individuell rådgivning og oppfølging. Medlemmene får også tilgang til kurs, ressurser og verktøy, samt deltagelse i vårt nasjonale og internasjonale fagmiljø med mulighet for kompetanseheving og erfaringsutveksling.

Leder offentlig sektor-team

Jeg leder vårt offentlig sektor-team og er rådgiver for våre medlemmer fra offentlige og private virksomheter. Medlemmer i offentlig sektor spenner fra statlig eide foretak til kommuner og fylkeskommuner. Bygg og anlegg, IKT og tekstil er viktige risikokategorier for mange i denne gruppen.

Støtter medlemmer med aktsomhetsvurderinger

Som medlemsrådgiver støtter jeg medlemmene i implementering av aktsomhetsvurderinger i anskaffelsesprosesser og imøtegåelse av åpenhetsloven og nye lovkrav fra EUs taksonomi. Jeg er også ansvarlig for vårt prosjekt Bærekraft 17, hvor vi samarbeider om bærekraftige anskaffelser på tvers av bransjer og medlemmer. Jeg er med i vårt bygg og anlegg-team og med i faggruppen for klima og miljø i Etisk handel Norge.

Næringsliv og menneskerettigheter hånd i hånd

Etisk handel Norge har i snart 25 år (vi ble stiftet i år 2000) arbeidet med næringsliv og menneskerettigheter. Bakgrunnen for at vi ble stiftet var erkjennelsen om at handel er en viktig forutsetning for utvikling. Men da må handel skje på en måte som ivaretar anstendige arbeidsforhold og respekterer mennesker, dyr, samfunn og miljø i hele leverandørkjeden.

5 millioner arbeidere i våre medlemmers leverandørkjeder

Vi kjenner til de mange utfordringene selskaper møter i sine leverandørkjeder. Med våre 215 medlemmer er vi Nordens ledende nettverk av bedrifter, organisasjoner og offentlige virksomheter som jobber forpliktende og systematisk for å sikre bærekraftige leverandørkjeder. I våre medlemmers leverandørkjeder jobber rundt 5 millioner arbeidere over alt i verden. Sammen med våre medlemmer jobber vi for at disse skal få bedre arbeidsforhold, få en lønn til å leve av slik at også det er igjen midler til eventuelle barns utdanning og at menneskerettigheter overholdes.  

“Avokado-ekspert”

Jeg kom til Etisk handel Norge for to år siden fra en jobb i fagavdelingen i Framtiden i våre hender. Jeg var så heldig å få fullføre en M.Sc i International Environment på Noragric, NMBU, mens jeg jobbet der. I masteroppgaven skrev jeg om aktsomhetsvurderinger og revisjon i leverandørkjede for avokado. Å kalle meg en avokadoekspert er nok å trekke masteroppgaven langt. Fokuset på avokado kom av at de bruker mye vann. Den store produksjonen av avokado i varme områder overforbruker vannet. En problemstilling vi også ser i annen produksjon. Vann er en faktor i naturkrisen som pågår og en ressurs som blir påvirket også av klimakrisen! Spør du meg er det noe som vil bli viktig å følge på med for mange som jobber med sosial bærekraft også fremover.

=====

I denne serien vil også disse presentere seg:
Miljømerking Norge/Svanemerket
Factlines
Miljøfyrtårn
Standard Norge

Bli den første til å kommentere på "Kompetansestøtte (IV): Nær 25 år i arbeid for næringsliv og menneskerettigheter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.