Nå kommer hjelp til å integrere bærekraft i anskaffelser

Anbud365: Nå kommer hjelp til å integrere bærekraft i anskaffelserDen internasjonale standardiseringskomiteens leder, Jacques Schramm, har fremhevet at anskaffelsesprosessen er en god indikator på nivået for en organisasjons samfunnsansvar.

Skriv ut artikkelen

En ny standard lanseres 1. januar 2017. Den vil gi retningslinjer til organisasjoner som ønsker å integrere bærekraft i sine anskaffelsesprosesser. Standarden vil kunne bidra til at en virksomhet når sine bærekraftige mål, likeledes forbedre styring og målsetting for samfunnsansvar gjennom hele verdikjeden. Det skriver Standard Norge på sin nettside.

Standarden som nå er under utvikling, er ISO 20400 Sustainable procurement – Guidance. Den er nå på høring for andre gang, og det betyr at alle interessenter enda en gang har muligheter til å bidra med kommentarer.

Bærekraftige anskaffelser er en nøkkelprosess innenfor samfunnsansvar, og ISO 20400 blir derfor et viktig supplement til ISO 26000 Samfunnsansvar. ISO 20400 vil sette organisasjonen i stand til å bidra til bærekraftig utvikling ved å minimere det miljømessige fotavtrykket og takle det sosiale perspektivet til beste for samfunn og økonomi.

Anskaffelsesprosessen en god indikator

Den internasjonale standardiseringskomiteens leder, Jacques Schramm, har fremhevet at anskaffelsesprosessen er en god indikator på nivået for en organisasjons samfunnsansvar. Inntil nå har det imidlertid vært få harmoniserte, internasjonale retningslinjer som har vært allmenngyldige og tilstrekkelig detaljert.

For mange organisasjoner er bærekraftig innkjøp allerede noe man rapporterer på. Likevel mangler det en distinkt og klar veiledning som gir anvisning på hvordan man i praksis skal implementere og måle bærekraftig anskaffelser.

Bruk av ISO 20400 gir en organisasjon et konkurransefortrinn, hjelper den til å oppnå sine bærekraftige målsetninger, og også forbedre styringen og mål for samfunnsansvar gjennom hele verdikjeden.

Bærekraftige hensyn gjør en forskjell

Beslutninger om anskaffelser som organisasjonen gjør, har mange ringvirkninger. Anskaffelser omfatter alt fra energiforbruk og kjøp av ulike tjenester, til i siste instans å berøre levekårene for de som lager produktene man går til anskaffelse av. Og når vi vet at utgifter til offentlige anskaffelser i Norge alene beløper seg til svimlende 462 milliarder norske kroner, vil bærekraftig hensyn på dette området bety en forskjell.

Mest mulig bærekraftige anskaffelser burde være en målsetning for alle organisasjoner i arbeidet med å maksimere sitt positive sosiale, miljømessige og økonomiske utbytte, skriver Standard Norge på sin nettside. Dette innebærer å gjøre smarte valg på alle områder av anskaffelsene, alt fra kontorrekvisita til energileveranser, bygningsmaterialer og kantinetjenester.

ISO 20400 er på høring fram til 13. oktober.

Bli den første til å kommentere på "Nå kommer hjelp til å integrere bærekraft i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.