Regjeringsbeslutning om miljøkrav kan gi 10 000 nye arbeidsplasser

Anbud365: Regjeringsbeslutning om miljøkrav kan gi 10 000 nye arbeidsplasserErik Jølberg er gründer og bedriftsleder i TESS, etablert i 1968. Nå med mer enn 140 etableringer i norske lokalsamfunn og åtte utenlands. 1.300 helnorske arbeidsplasser. Omsetningen vil i 2023 bli på godt over 5 milliarder. For sin innsats for næringslivet er Jølberg hedret med flere priser, bl.a ONS Ærespris og EY`s Entrepreneur of the year. Han er også æresmedlem i Energy Valley som han var med å etablere i 2010. Water Valley ble etablert i 2016 og allerede den gang var han med og foreslo oppgradering av de mange aldrende vannkraftanleggene. Eksemplet som ble trukket fram var Embretsfoss i Drammensvassdraget som etter oppgraderingen fikk 55% mer effekt ut av det samme vannet.

Skriv ut artikkelen

Av Erik Jølberg, CO i TESS

Å velge norske leverandører er både klima- og miljøvennlig og budskapet har druknet i valgkampen. Regjeringen har besluttet at miljøkrav fra 1. januar 2024, skal vektes med minst 30 prosent i offentlige anbud. Det lover godt slik at norske kommuner, offentlige etater og etter hvert også bedrifter i langt større grad vil bruke innkjøpsmakta til å styrke det totale samfunnsregnskapet, gjennom å velge kortreiste, norske, miljøvennlige leverandører med grønne løsninger.

I tillegg kan det enkelt skapes 10 – 12.000 nye arbeidsplasser i varehandelen. Dette basert på at inntil 10% av dagens offentlige innkjøp omprioriteres til helnorske, kortreiste leverandører. (Basert på 5 mill. i omsetning pr. arbeidsplass.) Kanskje blir prisen pr. skiftenøkkel litt høyere, men kvalitet og sikre leveringstider fra nærmiljøet vil mer enn oppveie for det og selvfølgelig går ansattes skatter og avgifter direkte tilbake til stats- og kommune-kassene.

En undersøkelse fra Riksrevisjonen fra 2022 viste at det offentlige i for liten grad bruker innkjøpsmakten sin til å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger. Å velge norske leverandører er både klima- og miljøvennlig og er med på å sikre norske arbeidsplasser. Samtidig som tilgjengeligheten øker og CO2-avtrykkene reduseres.

Kommuner og offentlige etater bør nemlig i langt større grad vurdere effektene på samfunnsregnskapet i valg av leverandører, det bør være et viktig moment når norske og utenlandske leverandører veies opp mot hverandre.

Det har slått oss at det offentlige muligens ikke tenker over at penger sendes ut av landet når tilbydere med lager og eiere i utlandet vinner også de mindre kontraktene. La oss håpe at økte krav til miljø- og klimahensyn i det offentliges valg av leverandører vekker bevisstheten om hva et norsk eierskap til arbeidsplasser i lokalsamfunnet betyr for klima- og miljø.

I tillegg til de direkte og åpenbare gevinstene som lavere energiforbruk og CO2-utslipp må det offentlige få øynene opp for de mer langsiktige, men like viktige bærekraftgevinstene ved å velge kortreise leverandører: En stabil og langsiktig eier legger ikke ned virksomheter under forbigående konjunktursvingninger. En nasjonal helnorsk eier sender heller ikke overskuddet ut av landet slik at penger ikke beskattes etter norske satser. En stabil arbeidsgiver i et lokalsamfunn er viktig for den lokale infrastrukturen. Det innebærer sikkerhet for foreldres arbeidsplasser, barn på skoler og i barnehager og for et velfungerende boligmarked.

Og ikke nok med det, et nytt lovutvalg skal i november 2023 legge fram en rapport med forslag til hvordan miljømessig bærekraft og sosial bærekraft samt økt innovasjon i offentlige anskaffelser i praksis, kan bidra til grønn omstilling. Som helnorsk leverandør eid av de ansatte og en stiftelse, gleder vi oss til fortsettelsen med våre bærekraftige løsninger for varer og forsyningstjenester.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringsbeslutning om miljøkrav kan gi 10 000 nye arbeidsplasser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.