Slik kan du gjennomføre sirkulære anskaffelser

Anbud365: Slik kan du gjennomføre sirkluære anskaffelserDet er noen sektorer hvor potensiale for sirkulære anskaffelser er stort. NITO og Circular Norway trekker først og fremst frem bygg- og anleggssektoren, men peker også på andre sektorer hvor det er stort potensial for sirkulære anskaffelser, heter det i henvendelsen fra Circular Norway og NITO – Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon til Nærings- og fiskeridepartementet. På bildet president i NITO, Trond Markussen (foto: Kristoffer Moene Rød / NITO).

Skriv ut artikkelen

I et innspill til Nærings- og fiskeridepartementet lanseres fire eksempler på hvordan sirkulære anskaffelser kan gjennomføres. Det er Circular Norway og NITO – Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon som står bak dette innspillet til den ventede stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser. Etter planen kommer den før påske i år. I stortingsmeldingen må det, heter det, legges vekt på kompetanse og utvikle og styrke innsatsen for sirkulær praksis.

Circular Norway og NITO mener at sirkulære anskaffelser, som må sees i sammenheng med både grønne og innovative anskaffelser, må ha som mål å skape verdier, velferd og ha en positiv miljøvirkning gjennom lukkede eller sikre materialstrømmer.

Sirkulære anskaffelser kan, heter det, gjennomføres ved for eksempel å:

  • Legge til et «sirkulært kriterium» i anskaffelsesprosessen. For eksempel et kriterium som vektlegger gjenbruk av materialer, resirkuleringer, bruk av gjenbrukte materialer osv. Et eksempel her vil si å kjøpe papir som er 100% resirkulert.
  • Innkjøp av nye og innovative produkter, tjenester og materialer som stimulerer til fremvekst av sirkulære forretningsmodeller og markeder.
  • Innovative anskaffelser som går på forretningskonsepter heller enn produkter, for eksempel legge til rette for leasing og delte produkter.
  • Anskaffelser som promoterer industrielle symbioser og sirkulære økosystemer.

Det er noen sektorer hvor potensiale for sirkulære anskaffelser er stort. NITO og Circular Norway trekker først og fremst frem bygg- og anleggssektoren, men peker også på andre sektorer hvor det er stort potensial for sirkulære anskaffelser. Det er avfallshåndtering, mat og fødevaresektor, infrastruktur og offentlig transport, biobasert energiproduksjon, møbler, tekstiler, IKT og teknologiinnkjøp, landbruk og havnæring.

Beholde verdier og ressurser

Circular Norway og NITO påpeker at sirkulære anskaffelser og innkjøp fokuserer på lukkede materialstrømmer og det å beholde verdien og ressurser i bruk så lenge som mulig. Sirkulære anskaffelser må være komplementerende og selvsagt ikke overordnet andre bærekraftige målsettinger ved anskaffelser, som for eksempel grønne anskaffelser som skal bidra til å redusere klimagassutslipp.

– Vi tror, heter det i innspillet, at elementer av sirkulære anskaffelser allerede er en del av grønne og innovative anskaffelser her i Norge, men at det i stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser må vektlegges tydelig for å bygge kompetanse og utvikle og styrke innsatsen for sirkulær praksis. Dette for å legge til rette for en omstilling til en sirkulær økonomi, slik at regjeringen når målet om å bli et foregangsland innenfor sirkulær økonomi.

Bli den første til å kommentere på "Slik kan du gjennomføre sirkulære anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.