Stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser til «eksamen» hos kommune-innkjøperne

Anbud365: Stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser til «eksamen» hos kommune-innkjøperneTromsøs ordfører, Kristin Røymo, ønsker KSI årssamling – og alle delegater og gjester - velkommen til Tromsø.

Skriv ut artikkelen

Kl. 1000 i dag slås dørene opp for årets utgave av KS Innkjøpsforums årssamling, denne gangen i Tromsø. At den fremlagte stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser blir samlingens hovedsak, er det ingen tvil om – den angir retningen for det faget medlemmene av forumet praktiserer. Her skal meldingen til «eksamen». En halv formiddag og vel så det er satt av til denne saken, og sider av den blir garantert også tema utenfor møtesalen. Som vanlig er det imidlertid også en lang rekke andre svært aktuelle temaer på årssamlingen for kommune-innkjøperne. Et årsmøte blir det også tid til.

På årssamlingen til KS Innkjøpsforum i Tromsø er hele formiddagen første dag avsatt til stortingsmelding om offentlige anskaffelser – bortsett fra velkomsttaler fra Tromsø kommune og leder av KSI styret, Tommy Hestem. Seniorrådgiver Ragnhild Sund fra Nærings- og fiskeridepartementet tar turen opp til Tromsø for å presentere meldingen. Områdedirektør og advokat KS Advokatene Tor Allstrin skal så kommentere meldingen fra KS’ ståsted.

Stortinget er nå i gang med drøfting av meldingen, med Tom-Christer Nilsen (H), Hordaland, som saksordfører. 14. mai er det høring, og avgivelsesfristen er 4. juni.

Da Anbud365 intervjuet sittende leder i KSI, Hestem, i forbindelse med at han overtok ledervervet, spurte vi om hvilke forventninger KSI hadde til denne meldingen:

Synspunkter på meldingen

– Meldingen og Stortingets diskusjon av den vil gi føringer for vår arbeidssituasjon fremover, poengterer han. Skal innkjøp fungere strategisk, må vi inn på et tidlig stadium i en prosess. Altfor ofte kommer vi inn når mye – kanskje det meste – er bestemt, m.a.o. for sent. Da er det ofte også etablert et tidspress, og vi får en uheldig situasjon. Det er dessuten på sin plass å minne om at dersom de ansatte i kommunen skal få benyttet sin kompetanse fullt ut, er de avhengige av ulike «verktøy» som er kjøpt inn.

Med andre ord er det en sammenheng mellom ansettelse av gode folk og det gode innkjøp. Det er en forutsetning for best mulig tjenesteproduksjon.
Også rett etter lunsj dreier det seg først om stortingsmeldingen, men da hvordan innholdet i den vil påvirke innkjøpshverdagen. Innkjøpssjefen ved Universitetet i Oslo, Jacob Landsvik, skal kommentere fra denne vinkelen.

Øvrige tema

Som vanlig er det dessuten en rekke faglige tema på dagsordenen når KSI -folket møtes:

  • Forskning innen offentlige anskaffelser står på programmet. Her skal professor ved NTNU, Luitzen de Boer og førsteamanuensis ved samme institusjon, Tim Torvatn, foredra om trender og utdanningsprogram.
  • Bruk av spendanalyser er temaet for Lyngve Skrede, Ålesund kommune, og Ewa Rosting Enge fra Vefsn kommune tar for seg leverandørutvikling med søkelys på små og store bedrifter.
  • Bak foredragstittelen «Anskaffelser i bygg og anlegg» skjuler det seg en omtale av NS3450 – hvordan gjør vi det? Her er det jurist Kine Rustad Kristiansen, Fredrikstad kommune som skal bidra. Hun er ellers også styremedlem i KSI.
  • Kristine Vigander fra KS advokatene griper fatt i kontraktsoppfølging og følger opp med praktiske case, før fagleder innovasjon i KS, Henrik Dons Finsrud entrer scenene for å tale om – ja, nettopp: Innovasjon. Også IT-leder i Værnesregionen IT, Elin Wikmark Darell, skal ta for seg innovasjon, da bruk av funksjonsbeskrivelser.
  • Det er Jostein Engen som skal avslutte det faglig breddfulle programmet på årets KSI-samling. Temaet er status for EHF-standarden, og hvordan arbeidet med denne fungerer i praksis. Engen er seniorrådgiver i Difi.

Her finner du hele programmet for årssamlingen.

Bli den første til å kommentere på "Stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser til «eksamen» hos kommune-innkjøperne"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.