Fersk storkommune med strategisk satsing på sirkulære anskaffelser

Anbud365: Fersk storkommune med strategisk satsing på sirkulære anskaffelserKonst. rådmann Jane S. Aurlien har brakt den sammenslåtte kommunen Nord Follos første anskaffelsesstrategi frem for politisk behandling.

Skriv ut artikkelen

Den ferske storkommunen Nordre Follo legger i sin første anskaffelsesstrategi sterkt vekt på å legge til rette for sirkulære løsninger. En serie tiltak lanseres – i stor grad tiltak som er til vurdering ved anskaffelser der det er aktuelt. I dialog med markedet skal kommunen dessuten finne ut hvilke løsninger som finnes slik at man ikke behøver å kjøpe for å dekke kommunenes behov.

Nordre Follo ble etablert 1. januar 2020 ved sammenslåing av Ski og Oppegård kommuner. Den ligger i Viken fylke og har nærmere 60 000 innbyggere.

Som ny kommune trengs en anskaffelsesstrategi, som viser kommunens mål med anskaffelser og overordnede veivalg og satsninger for anskaffelser i perioden 2021 – 2024. Forslag til anskaffelsesstrategi var i begynnelsen av januar på kommunestyrets sakskart. Det er også foreslått en egen politisk sak om seriøsitetsmodell for Nordre Follo kommune. I en slik sak vil kommunestyret kunne ta stilling til konkrete krav til arbeidsforholdene til leverandørene som kommunen inngår avtale med.

Mål i kommuneplanen

Hvert satsningsområde er koblet til de mest relevante målene i kommuneplanen for 2019 – for å sikre at strategien bidrar til å nå kommunens mål – og til kommunens temaplan for klima og energi.

Anskaffelsesstrategien viser at det skal gjøres tiltak for å få flere tilbydere, man skal øke forståelsen for – og bedre kvaliteten på – anskaffelsesarbeidet og vurdere så vel innovative anskaffelser som dialogkonferanser med næringslivet.

Låne, leie, kjøpe brukt?

Under punktet sirkulære anskaffelser at kommunen gjennom strategien at man i anskaffelsesarbeidet ikke uten videre skal kjøpe nytt. Behovet med tanke på å låne, leie, kjøpe brukt der det er mulig skal vurderes, i stedet for å kjøpe helt nye produkter, heter det. Rammeavtaler på brukte produkter der det er relevant skal etableres, og kjøp av resirkulerte produkter der dette finnes skal vurderes.

Likeledes skal det stilles høyere krav til kvalitet, slik at produktet kan repareres og gjenbrukes der det er relevant. Til vurdering skal det også være kjøp av kompetanse og kapasitet til reparasjoner av innkjøpte produkter. Gjennom dialog med markedet/bruk av markedsundersøkelser skal kommunen finne løsninger som er utenom kjøp for å dekke kommunens behov.

Bli den første til å kommentere på "Fersk storkommune med strategisk satsing på sirkulære anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.