Sosiale anbudskrav har bragt tusenvis ut i arbeidslivet

Anbud365: Sosiale anbudskrav har bragt tusenvis ut i arbeidslivetDe såkalte "community benefits" i offentlige anskaffelser gir resultater i Skottland. På bildet Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon.

Skriv ut artikkelen

Tusenvis er kommet ut i arbeidslivet de siste ti årene takket være den skotske regjeringens anskaffelsespolitikk. Det fremgår av en rapport fra denne perioden. Forklaringen er at offentlige oppdragsgivere i Skottland har plikt til å vurdere om gode, sosiale tiltak til nytte for lokalsamfunnet bør tas med som krav i forbindelse med kontrakter over en viss verdi.

Siden 2008 har den skotske lovgivningen knyttet til offentlige anskaffelser hatt bestemmelser om såkalte «community benefits». Også i forbindelse med innføringen av de nye EU–direktivene fra 2014 er det en forventning om at slike fordeler skal vurderes i den grad det ikke bryter med regelverket. I praksis betyr det at enhver offentlig oppdragsgiver må vurdere om slike fordeler skal koples inn i forbindelse med kontrakter verd mer enn ca. 40 millioner norske kroner. Vurderingen skal gjøres før konkurransegrunnlaget utferdiges.

«Community benefits»

«Community benefits» kan være målrettet rekruttering og arbeidspraksis, og utvikling av små– og mellomstore bedrifter og sosiale entreprenører, gjennom f.eks. bruk av underleverandører. Krav til fordeler som skal kunne fases inn i kontrakten, er at de skal bidra til å forbedre lokalsamfunnets økonomiske, sosiale eller miljømessige tilstand ut over hva som er kontraktens hovedformål, heter det. Dette er en måte å oppnå bærekraft i offentlige kontrakter.

I en rapport som nylig ble publisert av skotske myndigheter, er det laget en oversikt over hva slike «community benefits» i offentlige anskaffelser har bidratt til de siste ti årene. Man har sett nærmere på 24 kontrakter, som alle har bidratt til at prioriterte grupper har fått tilgang til:

  • Mer enn 1000 mennesker fra disse gruppene har fått jobb
  • 200 læreplasser er skapt
  • Over 650 mennesker har fått annen arbeidserfaring
  • Over 6700 har fått muligheter for ulike former for opptrening og opplæring

20 mrd i besparelser

I tiårsperioden som rapporten dekker, er det oppnådd besparelser totalt sett på nær 20 mrd norske kroner, og samarbeid om konkrete anskaffelser står årlig for om lag 6% av dette.

Tilgangen til kontraktmuligheter i skottenes offentlige anskaffelsesportal – Public Contracts Scotland» er økt fra ca. 3500 kunngjøringer i 2009 til over 14700 i 2015.

Det er fire bærebjelker i den skotske anskaffelsespolitikken:

  • Bærekraftige anskaffelser
  • forbedret tilgang for SMB’er og ideelle og bruk av reserverte kontrakter
  • fremme effektivitet og samarbeid
  • levere besparelser og samfunnsnyttige fordeler

Bli den første til å kommentere på "Sosiale anbudskrav har bragt tusenvis ut i arbeidslivet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.