– Dette er ikke noe vi gjør hver dag

Anbud365: - Dette er ikke noe vi gjør hver dagOrdfører Martin Nymo hadde fått søknad om garantistillelse på et tresifret antall millioner, men søknaden kom aldri til politisk behandling. Anbudskonkurransen som gav estimatet på garantistørrelsen, ble avlyst og de to tilbudene om kom inn i konkurransen avvist.

Skriv ut artikkelen

Anbudskonkurranse gjennomført, to tilbud kom og prisen på oppdraget avtegnet seg, slik at kommunen kunne få søknaden om garanti. Men før politikerne i Målselv kommune fikk søknaden på garanti for et tresifret millionbeløp på bordet, klaget den ene tilbyderen på at den andre hadde fått kontrakten. Konsekvensen ble avvising og avlysing av konkurransen – etter råd fra innhentet juridisk ekspertise. Det var visst noen nye krav fra januar i år som ikke var kommet med. Nå starter det hele forfra. Dette er jo ikke noe vi driver med til daglig, heter det fra oppdragsgivers side.

Det dreier seg om Polarbadet i Bardufoss, som å gjennom en omfattende renovering, ifølge Folkebladet, som hadde saken først. Gjennom høsten ble det jobbet grundig med å gjøre en detaljert kartlegging av renoveringsbehovet, og på nyåret kom kunngjøringen av oppdraget. Resultatet ble to tilbud.

Søkte om garanti, men …

Det vist seg at det ville koste rundt 107 mill å gjennomføre renoveringen, basert på anslagene i innkomne tilbud. Basert på dette søkte Polarbadet om garanti på opptil 120 mill fra eieren Målselv kommune. Men før denne søknaden rakk å nå fram til politisk behandling, ble det klart at den ene av tilbyderne i anbudskonkurransen hadde klaget på tildelingen av kontrakten til konkurrenten.

Resultatet av dette ble at Polarbadet AS satte i sving en juridisk vurdering av sin anbudsprosess i lys av klagen, og etter hvert kom konklusjonen: Vurderingen førte til at begge tilbudene ble avvist og at den gjennomførte anbudskonkurransen ble avlyst.

Nye krav fra i januar i år

Nå er arbeidet med en prosess i retning av ny anbudskonkurranse i gang. Noen forsinkelser i renoveringen regner man med, men fortsatt er det tro på åpning av badelandet igjen i første halvdel av 2025.

Noen formaliteter som må oppfylles, var ikke med i de tilbudene som kom inn, blir det opplyst. Dessuten er man i ferd med «… å innlemme nye regler og krav som ble innført nå i januars», som det heter hos Folkebladet. De siktes her trolig til kravet om å vekte klima- og miljøkrav minimum 30% Ellers blir det ikke store endringer i det nye konkurransegrunnlaget, og det er kommet signalere fra de to bak de avviste tilbudene om at der er interessert i å komme tilbake ved kommende korsvei.

Ikke noe de gjør hver dag

Dette er ikke noe vi driver med hver dag, lyder det fra Polarbadet, men de mener de har et godt konkurransegrunnlag. Nå må vi, heter det, sikre at vi har et anbudssystem som fungerer skikkelig i prosessen. Forrige gang støtte de på end el tekniske utfordringer knyttet til anbudssystemet de benyttet – det håper vi å unngå neste gang, understrekes det fra Polarbadets side.

Om det blir dyrere når alle formalkravene kommer på plass? Optimismen hersker, men det fulle kostnadsbilde kommer ikke før nye tilbud kommer inn. Og håpet er at det blir flere enn to tilbud, slik det var sist.

Bli den første til å kommentere på " – Dette er ikke noe vi gjør hver dag"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.