«Lille Doffin» på Stortinget – som verktøy mot useriøse

Anbud365: «Lille Doffin» på Stortinget – som verktøy mot useriøseToneangivende i stortingsdebatten om seriøsitetskrav i offentlige anskaffelser, Arild Grande (Ap) (t.v.) og Per Olaf Lundteigen (Sp).

Skriv ut artikkelen

Den rødgrønne opposisjonen kjempet nylig en kamp for skjerpede seriøsitetskrav i offentlige anbud, men nådde ikke frem. Det var håndverksbedriftene de kjempet for. De ville ha kriterier for seriøsitet også for anskaffelser under terskelverdien på 1,3 mill., og de slo et slag for NHO-miljøets mangeårige kampsak, etablering av «Lille Doffin». Flertallet, med regjeringspartiene i spissen, pekte på pågående revisjon av strategien mot arbeidslivskriminalitet og en veiledning for dem som vil ta i bruk strengere seriøsitetskrav.

Stortinget drøftet et representantforslag bl.a. med tiltak for å styrke de seriøse aktørene i arbeidslivet. Forslaget kom fra stortingsrepresentantene Arild Grande, Rigmor Aasrud, Lise Christoffersen og Elise Bjørnebekk-Waagen – alle Arbeiderpartiet.

De fremmet et forslag om å be regjeringen fremme en sak om skjerpede seriøsitetskrav i offentlige anbud, herunder krav om fagkompetanse i utførende ledd. For offentlige anskaffelser under terskelverdien på 1,3 mill. kroner må det utarbeides kriterier for seriøsitet. Dette kan kalles «Lille-Doffin», heter det bl.a. i forslaget, som riktignok ikke fikk flertall i Stortinget. Bak forslag sto, foruten Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti – den rødgrønne opposisjonen.

– Sånn kan vi ikke ha det.

Saksordføreren, Per Olaf Lundteigen (Sp), minnet om at det var håndverksbedriftene det gjaldt denne gangen. De krav som stilles fra det offentlige, vil i mange tilfeller være normgivende også for mange private tiltakshavere, fastslo han, og gjorde oppmerksom på at man i komitearbeidet hadde gått grundig inn på den situasjonen som har oppstått i forbindelse med hevingen av terskelverdien fra 500 000 kr til 1,3 mill. kr.

Det florerer av aktører som utkonkurrerer de seriøse bedriftene – aktører som bruker ufaglærte og ofte baserer seg på innleie, slo Lundteigen fast, og: Noe av det verste er at denne utviklingen drives fram av det offentlige. Altfor ofte inngås det rammeavtaler under terskelverdien på 1,3 mill. kr uten noen form for seriøsitetskrav, og hvor pris er det eneste avgjørende. Sånn kan vi ikke ha det.

«Lille Doffin»

Arbeiderpartiets Arild Grande mente at framfor å stimulere usunn konkurranse må det offentlige gå foran og vise gullstandarden i arbeidslivet. Derfor mener Arbeiderpartiet at kommunene bør ha seriøsitetskrav ved innkjøp under terskelverdien, slik at de seriøse bedriftene vinner. – NHO har sammen med bygghåndverksbransjen lansert forslaget om å etablere «Lille-Doffin». Forslaget innebærer en effektiv digital anskaffelse basert på fastsatte forhåndskriterier for kvalifikasjon og seriøsitet, noe som sikrer større konkurranse og seriøse leverandører, ifølge Grande.

Grande fremhevet at akkurat dette området har Stortinget, fylkeskommunene og kommunene full frihet til å bestemme hvordan man skal rigge arbeidslivet. – Dette er ikke en debatt som blir påført oss av et internasjonalt regelverk, dette er en debatt som blir påført oss fordi vi har kommuner, fylker og også en stat som ikke tar det ansvaret man har for å sikre et trygt og rettferdig arbeidsliv for alle, poengterte Grande, som også slo fast at det er riktig at mange kommuner har gode seriøsitetskrav når man kjøper inn gjennom offentlige anskaffelser.

Mindre vedlikeholdsoppgaver

– Men problemet i mange kommuner er at når man inngår rammeavtaler under terskelverdien på 1,3 mill. kr, så trenger man i veldig mange tilfeller ikke å ha de samme seriøsitetskravene. Det er når man er over terskelverdiene at man ofte benytter disse seriøsitetskravene. Derfor sier håndverkerbransjen til oss at selv om mange kommuner har gode seriøsitetskrav i bunnen, så treffer ikke det når man har disse mindre vedlikeholdsoppgavene man ofte inngår rammeavtaler for, ifølge Grande.

På vegne av flertallet i Stortinget – med regjeringspartiene i spissen, minnet Kristian Tonning Riise (H) om at regjeringen i 2015 la fram en egen strategi mot arbeidslivskriminalitet. Her framheves offentlige anskaffelser som et sentralt virkemiddel for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Strategirevisjon og veiledning

– Det er også satt i gang en prosess med partene i arbeidslivet for å revidere denne strategien, opplyste han. Å hjelpe offentlige innkjøpere, private virksomheter og private forbrukere med å velge seriøse leverandører blir en viktig del av denne, sa han, og opplyste at det skal lages en overordnet veiledning til oppdragsgivere som ønsker å ta i bruk strengere krav mot useriøsitet og arbeidslivskriminalitet enn det anskaffelsesregelverket krever.

Også Sosialistisk Venstrepartis Solfrid Lerbekk var opptatt av terskelverdien. Jeg håper, sa hun, at venter på en skikkelig orientering fra ansvarlig statsråd om hva som er konsekvensene av å heve terskelverdien.

Bli den første til å kommentere på "«Lille Doffin» på Stortinget – som verktøy mot useriøse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.