NHO-konferansen: Flaggskip for kompetanseløft er underveis

Anbud365: NHO-konferansen: Flaggskip for kompetanseløft er underveisDet var stuvende fullt hus på NHOs anskaffelseskonferanse igår, 11. mai.

Skriv ut artikkelen

I arbeidet med å heve kompetansen blant offentlige innkjøpere kan Anskaffelsesakademiet bli et flaggskip. Et pilotkull er ferdig med sitt første studieår i disse dager. Etter hvert skal det bli både mastergrader og forskere ved hjelp av dette akademi-tilbudet.

Mange gir i dag ulike tilbud om kompetanseheving innenfor offentlige anskaffelser. På NHO-konferansen var det nyskapingen «anskaffelsesakademiet» som ble viet oppmerksomhet. Her har flere høyere utdanningsinstitusjoner gått sammen om å etablere et slikt tilbud. Den slags samarbeid er i seg selv ganske sjeldent. I tillegg er flere offentlige virksomheter og interesseorganisasjoner med i opplegget. Høgskolen i Molde er sentral i gjennomføringen.

Akademiet er nå i ferd med å etablere seg. Første kull av studenter som benytter seg av det tilbud anskaffelsesakademiet har, er i ferd med å avslutte første studieår i disse dager. Dette er et pilotkull. Det tas etter hvert sikte på også å etablere tilbud om mastergrads- og forskerutdannelse. NHO har dessuten bedt regjeringen bevilge 10 mill i neste års statsbudsjett til anskaffelsesakademiet.

Sentrale aktører

Representanter for tre sentrale aktører i forbindelse med akademiet presenterte tanker og planer på NHOs anskaffelseskonferanse: Dag Strømsnes, avdelingsdirektør i Difi, Helge Eide, områdedirektør interessepolitikk i KS og Tarjei Ytrehus Bjørkly, høgskolelektor ved Høgskolen i Molde.

De var skjønt enige om at kompetanse trengs, ikke minst fordi offentlige anskaffelser er en nøkkelfunksjon for det offentlige. Slikt som krav til miljø- og samfunnsansvar krever betydelig kompetanse for å gjennomføres på korrekt måte.

Utnytte handlingsrommet

Det er viktig å kunne utnytte handlingsrommet i regelverket. Det må imidlertid skje på en korrekt måte, og det krever kompetanse. Ofte råder det en kultur preget av frykt for å gjøre feil – det må ikke være ledetråden i arbeidet med å gjøre best mulige anskaffelser, understreket de tre. Selvsagt skal regelverket følges, men anskaffelsesfaglige skjønn innenfor denne rammen kan bidra til å gi de gode kontraktene.

Mer informasjon om anskaffelsessamarbeidet og årsstudiet i offentlige anskaffelser finner du her.

«Pakke» for entreprisekontrakter

En annen hjelp til kompetanseheving er den «pakken» som Inventura AS har utviklet på oppdrag av NHO/EBA (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg). Bakgrunnen er at det stadig vekk oppstår såkalte utfordringer i forbindelse med tildeling av entreprisekontrakter. På NHO-konferansen fremla Dag Thomas Nybø-Sørensen ra Inventura innholdet i denne pakken. Den består av en plukkliste, ulike skjemaer og veiledninger. Det gjelder kvalifikasjonskrav, tildelingskriterier og evalueringsmatrise/ – metoder.

Utgangspunktet er at kvalifikasjonskravene er ganske de samme enten det er utførelses-, total – eller samspillentreprise. Mens tildelingskriteriene er forskjellige, noe som også gjelder vektingen av de ulike kriterier. Når det gjelder evalueringsmodell, er den tradisjonelle poengsettingen lagt til grunn.

Bli den første til å kommentere på "NHO-konferansen: Flaggskip for kompetanseløft er underveis"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.