Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16.juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 16.juniHelseforetaket Vestre Viken har anskaffet en skybasert plattform som gjør det mulig å installere ulike kunstig intelligens-applikasjoner. På bildet Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør i Vestre Viken HF.

Skriv ut artikkelen

Ikke før er Anbud365-dagen avsluttet – med nær 380 deltakere totalt, varsles nye konferanse- muligheter – riktignok på andre siden av sommeren: Anskaffelseskonferansen 2023 kommer 31. oktober, Anskaffelsesakademiets F&U-dag dagen før. Ellers: Ny Doffin er på vei, Statsbygg med ombrukskrav og en leverandør er så frustrert over sin kommunes anbudsparaksis at han tar med forretningen og flytter. I Sverige raser man mot at noen kjøper forsikring i tilfelle de rammes av overtredelsesgebyr. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anskaffelseskonferansen 2023

Hvordan navigere på en effektiv og bærekraftig måte i en offentlig innkjøpers verden? Svaret får kommer på Anskaffelseskonferansen 2023, som går av stabelen 31. oktober på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo, melder DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

F&U-dag for offentlige anskaffelser

Anskaffelsesakademiet inviterer til den 7. Forsknings- og Utdanningsdagen 2023 dedikert til forskning og utdanning innen offentlige anskaffelser 30.oktober. F&U-dagen arrangeres av Høyskolen i Kristiania og åpen for forskere, studenter, innkjøpsledere, praktikere som jobber med offentlige innkjøp, politikere og andre interesserte.

I front innen kunstig intelligens

Som første norske helseforetak skal Vestre Viken ta i bruk kunstig intelligens som støtteverktøy til å tyde bilder innen radiologi. Det har blitt anskaffet en skybasert plattform som gjør det mulig å installere ulike kunstig intelligens-applikasjoner.

Ny Doffin betyr omstilling …

Til høsten lanseres ny Doffin i forbindelse med overgangen til de nye kunngjøringsskjemaene fra EU – eForms. Det betyr at det ikke lenger vil være støtte for å opprette kunngjøringer direkte på Doffin. Da må kunngjøringer i de nye skjemaene komme fra brukerens KGV, sier produkteier for Doffin, Charlotte Kolle.

Penger til innovativ anskaffelse på nullutslipp

Er du en innkjøper med ambisjoner på sirkularitet og bærekraft? DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) lyser ut 600 000 dansker kroner til en innovativ anskaffelse på nullutslippstransport. Frist for søknad er 10.09.2023.

Ombruk i Statsbygg-kontrakter

– I rehabiliteringsprosjekter fremover vil vi gjennomføre ombrukskartleggingen før anbudsutlysningen, slik at vi kan beskrive krav til ombruk i kontrakten, sier Lars Petter Bingh, avdelingsdirektør for miljø og klima i Statsbygg.

Trekk i nødbremsen, stopp togkjøp

Handikapforbundet og FFO krever at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård stanser anskaffelsen inntil en bedre løsning for fjerntogene er på plass. Jernbanen investerer i nye fjerntog som rullestolbrukere ikke kan bruke på en likeverdig måte, skriver HandikapNytt på lederplass.

Frustrert over anbudspraksis, flytter

Asbjørn Pedersen er frustrert over kommunens anbudspraksis og flytter entreprenørbedriften GS Maskin AS fra Kragerø til Drangedal. Det er ikke første gang han reagerer på kommunens anbudspraksis. I 2019 opplevde han samme problemstilling. Etter en omfattende gjennomgang ble 22 rutinesvikt og avvik avdekket, skriver kv.no.

Ekspertenhet for offentlige anskaffelser

Noe av det viktigste er å etablere en ekspertenhet for offentlige anskaffelser med kompetanse på teknologi og EØS, mener NITO. Det vil være et kunnskapssenter som kan bidra med generell kompetanseheving og hjelpe innkjøpere med anbudsgrunnlag, slik at de kan benytte EØS-handlingsrommet og skreddersy oppdrag til norske verft.

Anskaffelseskrav om hydrogen

NHO og LO tar til orde for en offensiv satsing på hydrogen i et felles forslag til en norsk hydrogenstrategi. For å lykkes mener LO og NHO et sterkt offentlig-privat samarbeid. Myndighetene bør bl.a. stimulere etterspørselen gjennom anskaffelseskrav, CO2-avgift, støtteprogram med mer, heter det.

Millionsvindel ved IT-anskaffelser

Tana kommune ble gjennom flere år svindlet for til sammen i overkant av 21 mill via fakturering av fiktive IT-anskaffelser. To menn, den ene var ansatt i Tana kommune, ble dømt for handlingen i fjor. Nå har formannskapet bestemt at man skal forsøke å få pengene tilbake igjen, å få tilbake de 21 millionene de er svindlet for, ifølge ifinnmark.no.

Bruk handlingsrommet, kjøp mer norsk mat

Det er viktig at handlingsrommet i EØS-avtalen utnyttes, slik at norsk mat i størst mulig grad etterspørres i forbindelse med offentlige anskaffelser, mener et flertall på Stortinget. Større vektlegging av miljø- og bærekraftshensyn tilsier at det offentlige anskaffer en større andel øko-mat, eventuelt innlemmer økologisk mat i sine anskaffelsesstrategier.

Flyplass-kontrakt til 2,4 mrd

Avinor skal sammen med Bodø kommune og Forsvaret bygge ny lufthavn som etter planen skal stå ferdig i løpet av 2029. Kostnadsrammen er på 7,2 mrd. Nå skal det anskaffes en totalentreprenør for E6 Terminal-Bygg, som er den andre av de to store kontraktene i prosjektet – med en verdi av hele 2,4 mrd, skriver NTB.

Lurt å kjøpe lokalt

I det fagmilitære råd til regjeringen tas det til orde for å styrke forsvaret i Finnmark. Nå ber ordfører i Sør-Varanger, Lena Norum Bergengen, om at de lokale bedriftene får oppdragene. Jeg tenker det er lurt at de lokale bedriftene blir brukte i samband med innkjøp, sier hun, ifølge nrk.no.

Følg reglene, tjen penger på innkjøp

Det skal være anledning til å tjene penger på å levere private tjenester i Norge, selv om overskuddet kommer fra offentlige tilskudd og innkjøp. Norske myndigheter og politikere må forvente at private aktører innretter seg etter gjeldende lover, reguleringer og innkjøpsordninger, heter det i en resolusjon fra landsmøtet til Lederne.

Ikke bare laveste pris som er viktig …

– Når bedriftene sender inn anbud, er det ikke bare den laveste prisen som er viktig. I våre dager er det vel så viktig å kunne dokumentere at du har kompetansen som kreves for å kunne utføre jobben, sier Oddbjørn Toften i Vesterålen Næringslivssamarbeid, til Bladet Vesterålen.

Selvsanering av forsikring mot gebyr?

Konkurrensverkets generaldirektør Rikard Jermsten sier til upphandling24.se at han håper at spørsmålet om forsikring mot overtredelsesgebyr settes på spissen og mener at siste utvei er å forby slikt ved lov. Først og fremst håper han på en form for selvsanering i kommunesektoren, eventuelt en veiledning fra Finansinspektionen.

Færre enn 50% følger opp arbeidsvilkår-krav

Mange oppdragsgivere stiller krav på arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser, men færre enn halvparten følger i stor utstrekning opp kravene. Det viser en nasjonal undersøkelse i regi av Upphandlingsmyndigheten med over 700 virksomheter. Å ikke følge opp kravene, betyr risiko for urimelige arbeidsvilkår og at leverandørene ikke lever opp til avtalen.

Kraftig økning, men fortsatt potensial

Selv om omsetningen på avtalene til innkjøpssentralen Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) er nesten tredoblet de senere år, er der fortsatt potensial for å spare enda mer ved slike avtaler – og dermed få flere penger til kommunale kjerneoppgaver, ifølge bl.a. direktør i SKI, Signe Lynggaard Madsen i Danske Kommuner.

Innovasjonsavtale på Island

En ett-årig avtale om offentlig innovasjon mellom Statens anskaffelseskontor og universitets-, nærings- og innovasjonsministeren er sluttet på Island. Avtalen omfatter støtte til et statlig innkjøpsprosjekt om innovasjon. Målet er å redusere statens utgifter med fokus på å implementere løsninger som skaper besparelser i offentlig drift.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 16.juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.