Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. januar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 19. januarFra nøkkeloverrekkelsen – ny næringsminister Torbjørn Røe Isaksen trer inn som «anskaffelsesminister» etter Monica Mæland, som er blitt kommunal- og moderniseringsstatsråd.

Skriv ut artikkelen

Landet har fått en ny “anskaffelsesminister”, NHO legger frem seks tiltak mot arbeidslivskrim, og Difi lanserer kursrekke for å gjøre offentlige bygg- og anleggsanskaffelser bedre. Fra Difi kommer også en ny digital veiledning for å se om anskaffelsen kan være innovativ. Tre vil utvikle hydrogen-ferje, og i Sverige går man for etablering av en nasjonal statistikkbase for offentlige anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Ny statsråd for anskaffelser

Torbjørn Røe Isaksen er ny “anskaffelsesminister”. Han overtar etter Monica Mæland som næringsminister og får da ansvaret for offentlige anskaffelser med mindre det foretas endringer i departementets arbeidsområder. Difi som direktorat under Kommunal- og moderniseringsdepartementet får Mæland i stedet for Jan Tore Sanner å rapportere til.

Temasider om utslippsfrie byggeplasser

Bruk av strøm og fjernvarme i byggeprosesser kan redusere nesten alle CO2-utslipp fra norske byggeplasser. Difi har nå lansert nye temasider om utslippsfrie byggeplasser på anskaffelser.no for fremtidsrettede og klimavennlige løsninger.

Bedre i bygg og anlegg via dialog

Difi arrangerer en kursrekke for å bidra til at dialog mellom offentlige byggherrer og markedet i alle faser av prosjektet kan være med på å gjøre offentlige bygg- og anleggsanskaffelser bedre. Kurset vil blant annet pilotere nye miljøkriterier, ny veiledning for konkurransestrategi og andre nyttige verktøy.

Nye miljøkriterier for kjøp av mat og drikke

Difi ønsker å samarbeide med innkjøpere, leverandører og fagmiljøer for å utvikle nye kriterier relatert til klima, miljø og samfunnsansvar for offentlige innkjøp av mat, drikke og cateringtjenester.

Kan du gjøre anskaffelsen innovativ?

Ny digital veiledning hjelper deg med å finne ut om innovativ anskaffelsesmetode passer for din anskaffelse, melder Difi.

E39-konkurranse tilbake i markedet

Konkurransen om å bygge ny E39 fra Kristiansand vest til Mandal øst er tilbake i markedet, snaue to måneder etter konkurransen ble avlyst som følge av for få kvalifiserte tilbydere. Det melder Nye Veier.

Tre vil utvikle hydrogenferje

De tre rederiene Norled, Fjord 1 og Boreal er kvalifisert av Statens vegvesen til å være med videre i konkurransen om å utvikle og drifte verdens første hydrogen-elektriske ferje.

NHO lanserer tiltak mot arbeidslivskrim

Offentlig innkjøpsmakt må brukes til å motvirke arbeidslivskriminalitet i enda større grad, og praksis må være lik over hele landet. Dette er ett av NHOs seks nylanserte tiltak mot arbeidslivskriminalitet.

Private IT-leverandører trengs

Det er ingen tvil om at vi trenger private leverandører og deres kompetanse for å modernisere IKT-strukturen i helse- og omsorgstjenesten. Dette gav helse- og omsorgsminister Bent Høie uttrykk for i sykehustalen han holdt forleden. Han kommenterte datalekkasjene som har vært i sykehussektoren i det siste.

Forventer endringer i legemiddel-kjøp

Legemiddelindustrien forventer at det nå må bli endringer i måten det offentlige kjøper legemidler, heter det i en kommentar til Jeløya-plattformen, og det er gjennom offentlige anskaffelser at pasienters tilgang til nye legemidler i realiteten bestemmes.

Ja til statistikkdatabase

Forslaget om en nasjonal statistikkdatabase for offentlige anskaffelser i Sverige får tommelen opp av høringsinstansene, melder inkopsradet.se. Det er den svenske regjeringen som står bak forslaget. Tanken er at de som i dag driver kunngjøringsdatabaser skal rapportere inn ubearbeide grunndata.

Innovasjon på tvers av Øresund

En ny dansk/svensk mal for innovative anskaffelser er lansert. Et av poenget med å lage en felles mal er at den muliggjør samarbeidet på tvers av sundet som skiller de to land – på felles rettsgrunnlag.

Populær svensk spørreportal

Mer enn 2 000 besvarte spørsmål på halvannet år. Upphandlingsmyndighetens spørsmålsportal har blitt som et svært populært forum for så vel innkjøpere som leverandører, ifølge inkopsradet.se.

Ikke bare konkurranseutsetting

Danske Kommunernes Landsforening ønsker, i en høringsuttalelse, at samarbeidet mellom kommunene og private aktører fremover i høyere grad skal ha fokus på innovasjon og økt kvalitet fremfor bare ytterligere konkurranseutsetting. Det er behov for nytenkning, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 19. januar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.