Går høyt på banen i oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i rammeavtaler

Anbud365: Går høyt på banen i oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i rammeavtalerAdm. dir. i SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice), Signe Lynggaard Madsen, slår fast at i deres nye strategi er totaløkonomi, grønne innkjøp og rådgivning helt sentrale innsatsområder (foto: Ulrik Jantzen).

Skriv ut artikkelen

Danmarks største innkjøpsfellesskap gjør klar til en offensiv oppfølging av arbeidsklausulene (lønns- og arbeidsvilkår) i serien av rammeavtaler de drifter. Frem til nå har Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) bare engasjert seg når det er mistanke om at klausulene ikke overholdes av leverandører og underleverandører. Taktskifte kommer som en følge av en ny tre-årig strategi. SKI erkjenner også at mange av de lavthengende fruktene ved å konkurranseutsette varer i fellesskap allerede høstet.

Aksjeselskapet SKI ble stiftet i 1994 og eies av den danske stat (55%) og Kommunernes Landsforening (45%). Selskapet krever en viss prosentandel av omsetningen på den enkelte avtale for å dekke omkostningene knyttet til å gjennomføre anskaffelsesprosesser og drifte avtaler. Nettoomsetningen for selskapet i 2018 var 118,7 mill danske kroner.

For tiden drifter SKI om lag 40 felleskommunale forpliktende avtaler, nær 20 frivillige rammeavtaler og 16 avtaler i det statlige innkjøpsprogrammet. I 2018 genererte SKIs samlede avtaleportefølje et besparelsespotensial for offentlig sektor på 800 mill.

Ny, tre-årig strategi

Ved sist årsskifte vedtok SKI sin nye, tre-årige strategi. De offentlige innkjøperne samler seg og løsere flere og flere oppgaver i fellesskap, både gjennom SKI og i andre innkjøpsfelleskaper. Det frigir tid til at innkjøpsavdelingene i høyere grad kan bidra til kjernevirksomheten i sine organisasjoner. På den annen side er mange av de lavthengende fruktene ved å konkurranseutsette varer i fellesskap allerede høstet. Dette er sentrale utfordringer som SKI har med inn i sin nye strategi.

Adm. dir. i SKI, Signe Lynggaard Madsen, sier i en kommentar til den nye strategien at totaløkonomi, grønne innkjøp og rådgivning blir helt sentrale innsatsområder, som SKI kommer til å «sette turbo» på for fortsatt å kunne bidra til å effektivisere og profesjonalisere offentlige anskaffelser.

Hovedsatsingsområdene

Tre hovedsatsingsområder er beskrevet i strategien:

  • Vi skal stå sammen om den grønne omstillingen
  • Vi skal stille totaløkonomiske verktøy til rådighet
  • Vi skal styrke vårt fundament – gjennom mere brukervennlig tilbud via mer digitalisering

Så snart sommerferien er over, lanserer SKI ete nytt tiltak.  De vil proaktivt følge opp om leverandørene overholder SKIs arbeidsklausuler. Dette er et ledd i iverksettelsen av den nye strategien, og innebærer blant annet styrking av staben for formålet. Frem til nå har SKI fulgt opp arbeidsklausulene hvis det er mistanke om at de ikke overholdes. I fremtiden vil altså en mer proaktiv linje bli fulgt, ut fra en risikobasert vurdering. Kontollbesøk hos og oppfølging hos leverandør og deres underleverandører er aktuelle tiltak. SKI har i mange år hatt arbeidsklausuler og sosiale klausuler som en viktig del av sine standardkontrakter.

Bli den første til å kommentere på "Går høyt på banen i oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i rammeavtaler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.