Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. aprilKristiansand kan bli Norges første kommune som nekter å kjøpe varer og tjenester fra bedrifter som er dårlige på likestilling.

Skriv ut artikkelen

Ski–VM i Trondheim skal preges av innovative anskaffelser. Kristiansand kommune vurderer bare å kjøpe fra likestillingsvennlige bedrifter. Sykehusene er i markedet for kjøp av konsulenttjenester for 400 mill. i år. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Bommet med 74 mill.

Det nye statlige aksjeselskapet Nye Veier bommet med 74 millioner kroner på sin første prosjekt- og byggeledeleskontrakt, skriver bygg.no. Nye Veiers fireårige rammeavtale for prosjekt- og byggeledelse ble opprinnelig lyst ut med en verdi på kun 4-6 millioner kroner. Nå blir anbudskonkurransen avlyst og lyst ut på nytt. Denne gangen er summen på rundt 80 millioner kroner.

Innkjøpsmakt for likestilling

Kristiansand kan bli Norges første kommune som nekter å kjøpe varer og tjenester fra bedrifter som er dårlige på likestilling. – Jeg foreslår at Kristiansand kommune bruker sin innkjøpsmakt for å tvinge fram bedre likestilling, sier Kristiansand-ordfører Harald Furre (h) til Fædrelandsvennen. Kristiansand kjøper for 2,5 milliarder i året.

Konsulenttjenester for 400 mill.

De regionale helseforetakene har bestilt en nasjonal anskaffelse av konsulenttjenester IKT. Prosjektet gjennomføres av Helseforetakenes Innkjøpsservice AS. I disse dager er det lyst ut en såkalt prekvalifisering, som igjen skal avgjøre hvilke leverandører som får levere tilbud. Verdien på anskaffelsen er estimert til 400 millioner kroner årlig. Konkurransen skal være avgjort mot slutten av 2016, og avtalene trer i kraft i 2017.

Innovativt ski–VM i Trondheim

Arbeidet med å utvikle Granåsen-anlegget i Trondheim til også å kunne arrangere VM på Ski i 2021 eller 2023 er i gang. I samarbeid med Nasjonalt program for leverandørutvikling er det innledet dialog med interesserte rådgivere og arkitekter. Trondheim kommune valgte å gå i dialog med bransjen i forkant av konkurransen for å tydeliggjøre behov og få kjennskap til kompetansen, spesielt på innovasjonsprosesser og miljø. Dette skal ikke bare være en arena for idrett, men også for innovasjon.

Skal ikke beregne moms

Den private leverandøren skal ikke beregne merverdiavgift på sitt vederlag overfor UDI for akuttinnkvartering av asylsøkere. Det fremgår av en redegjørelse fra Skattedirektoratet. Skattedirektoratet har fra NHO mottatt spørsmål om avgiftsbehandlingen ved akuttinnkvartering av asylsøkere ved masseankomster.

Langvarig gransking avsluttet

I et brev til Nærings– og fiskeridepartementet nylig konkluderer EFTAS overvåkingsorgan (ESA) med å legge ned granskingen av IKT–avtalen mellom Helse Nord RHF og DIPS ASA. Granskingssaken ble offentlig i 2015. ESAs konklusjon er at ingen konkurranseregler ble brutt ved kontraktstildeling i 2011.

”Udbudstjek”  – dansk kampanje

I kjølvannet av den nye danske loven om offentlige anskaffelser – udbudsloven – har DI Rådgiverne, Danske ARK, Foreningen for Rådgivende Ingeniører og Managementrådgiverne satt i gang kampanjen ”UdbudsTjek”. Målet er å få offentlige innkjøpere til å bruke den nye loven og på den måten minske de høye transaksjonsomkostningene.

Oppdatert utgave av EUs miljøhåndbok

Nå foreligger en ny utgave av håndboken «Buying Green» som Europakommisjonen utgir. Det er tredje utgave. Den er fullt ut revidert etter de nye anskaffelsesdirektivene, og gir anvisning på hvorledes oppdragsgivere kan benytte mulighetene for å handle «grønt» etter de nye reglene.

Sosiale krav i Sverige (I)

Upphandlingsmyndigheten i Sverige har satt i gang et prosjekt for å utvikle egne krav som offentlige oppdragsgivere kan stille ved anskaffelse av drosjetjenester. I samarbeid med bransjen har Upphandlingsmyndigheten derfor tatt utgangspunkt i arbeids– og tilsettingsvilkårene i tariffavtalen for bransjen.

Sosiale krav i Sverige (II)

I Sverige skal offentlige oppdragsgivere få anledning til å gå inn og tolke partenes tariffavtaler. Svenskt Näringsliv raser: – Vi ser dette som et direkte angrep på den svenske modellen. Å tolke tariffavtaler er en oppgave for arbeidslivets parter og offentlige oppdragsgivere savner også de nødvendige kunnskapene for å kunne tolke slik avtaler rett, fremgår det av en høringsuttalelse fra arbeidsgiverorganisasjonen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 15. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.