Endringer fra nyttår – oppdaterte konkurransedokumenter?

Anbud365: Storstreik i Norge – håndtering av kontrakter og anskaffelsesregelverketDersom fremdrift, leveranser eller utførelse i en kontrakt hindres av en landsdekkende streik, regnes det normalt som force majeure, skriver artikkelforfatterne

Skriv ut artikkelen

Av partner Marie Braadland (t.v.) og senioradvokat Mari Rund Kværnhaugbegge Advokatfirmaet Grette

Den 1. januar 2024 trådte det i kraft flere endringer som får betydning for gjennomføringen av offentlige anskaffelser. Disse endringene påvirker både utformingen av konkurransegrunnlagene og kontraktene som skal inngås, og alle oppdragsgivere bør sørge for oppdatering av sine maler. I tillegg til de mye omtalte miljøkravene, er også innført andre krav, som kan medføre avlysning om de ikke ivaretas.

Nye krav til vekting av klima- og miljøhensyn – oppsummert

De nye kravene til klima- og miljøhensyn medfører endringer i anskaffelsesforskriften, forsyningsforskriften og konsesjonskontraktsforskriften. Det har allerede vært skrevet mye om disse, og oppsummeringen er at:

  • Klima- og miljøhensyn skal som hovedregel vektes med minimum 30 prosent ved tildelingsevalueringen. Der oppdragsgiver oppgir tildelingskriteriene i prioritert rekkefølge, bør klima- og miljøhensyn være blant de tre høyest prioriterte.
  • Hvis det er klart at det gir en bedre klima- og miljøeffekt, kan bruk av klima- og miljøhensyn som tildelingskriterium erstattes med klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen.
  • Forpliktelsene gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig.
  • Unntak fra kravene skal begrunnes i anskaffelsesdokumentene

Kontraktsvilkår om betaling av lønn

Det følger av nye regler i anskaffelsesforskriften og forsyningsforskriften at offentlige oppdragsgivere, i kontrakter vedrørende bygge- og anleggsarbeider eller renholdstjenester, må nå innta kontraktsvilkår om betaling av lønn og annen godtgjørelse via bank eller foretak med rett til å drive betalingsformidling. Oppdragsgiver skal også kontrollere at kravene følges.

Endringer i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlig kontrakter

Det er også trådt i kraft endringer i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, som innebærer at offentlige oppdragsgiver skal stille krav om etterlevelse av reglene om obligatorisk tjenestepensjon og HMS-kort. Videre skal oppdragsgiver kontrollere at kravene følges opp.

Endringer i byggherreforskriften

I byggherreforskriften kommer nye krav til språkferdigheter og informasjonsplikt i bygge- og anleggsbransjen for å ivareta HMS og sikkerhetshensyn. Offentlige oppdragsgivere skal også stille kontraktsvilkår om dette, samt sørge for nødvendig kontroll av om kontraktsvilkårene overholdes.

Bli den første til å kommentere på "Endringer fra nyttår – oppdaterte konkurransedokumenter?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.