Innovasjonspartnerskap skal gi enklere hverdag ved smartere data-håndtering

Anbud365: Innovasjonspartnerskap skal gi enklere hverdag ved smartere data-håndteringNylig gikk startskuddet for innovasjonspartnerskapet Smart Data. Leder for strategi og utviklingsavdelingen i Hamar kommune, Edvard Lysne, beskriver Smart Data som en prosess som både vil og må gi mer innovasjonskraft til kommunen (foto: LUP).

Skriv ut artikkelen

Sju kommuner i Innlandet sitter på tribunen og følger spent med på et innovasjonspartnerskap som er i gang i regi av Smart Data på Hamar. Sammen med tre partnere skal det utvikles en løsning som gjør kommuner i stand til å utnytte egne data til å videreutvikle og forbedre sine tjenester. Løsningen skal gjøre det mulig å skape verdi av kommunale data på tvers av systemer og aktører. Hverdagen skal bli enklere for innbyggere, kommunens ansatte, miljøet og samfunnet i sin helhet.

Samarbeidsprosjektet Smart Data ble for to år siden etablert av Hamar kommune, Hias IKS og Indigo IKT. Det kom inne hele 17 søknader fra leverandører og leverandørsamarbeid som ønsket å bli med i konkurransen om å delta i innovasjonspartnerskapet. Fem leverandører ble prekvalifisert, og det ble Tietoevry, Halogen og Wiersholm som ble valgt.

Enklere hverdag for innbyggerne

Innovasjonspartnerskapet som Smart Data har etablert, har som ambisjon å utvikle en løsning som gjør kommuner i stand til å utnytte egne data til å videreutvikle og forbedre sine tjenester. Samtidig skal personvern og gjeldende lovverk ivaretas. Målet er å gjøre hverdagen enklere for innbyggere, kommunens ansatte, miljøet og samfunnet i sin helhet. Selv om resultatene kanskje ikke umiddelbart blir synlige for innbyggerne, representerer Smart Data et viktig steg mot en mer effektiv og brukertilpasset tilnærming til offentlige tjenester, heter det.

Arbeidet med å utvikle den teknologiske løsningen er nå i gang, og vil kunne gi verdifullt grunnlag for hvordan andre kommuner kan utnytte data som en helt integrert del av sine tjenester. Samtidig avhenger suksess av mer enn bare å etablere gode teknologiske løsninger. Det er like viktig at dette arbeidet skaper økt bevissthet hos medarbeidere og skaper grobunn for intern tjeneste- og organisasjonsutvikling. Og ikke minst – at de får en økt forståelse av de juridiske problemstillingene kommunene må håndtere når vi ønsker å utnytte data til å videreutvikle og skape nye tjenester.

Sju kommuner følger

Innovasjon Norge har finansiert innovasjonspartnerskapet for Smart Data med 12 mill. I tillegg har prosjektet mottatt støtte fra Statsforvalteren i Innlandet, og bistand i gjennomføringen er kommet fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring og Leverandørutviklingsprogrammet. Kommunene Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Grue, Ringsaker, Stange og Løten er følgekommuner.

Løsningen i Smart Data skal gjøre det mulig å skape verdi av kommunale data på tvers av systemer og aktører. Da prosjektet ble satt i gang, ble det vist frem flere eksempler på hvordan smartere bruk av data kan gjøre hverdagen enklere og bedre for innbyggere, kommuneansatte, miljøet og samfunnet.  Et av eksemplene handlet om hvordan en smart vannmåler kan skape større trygghet i hjemmet både for de som trenger pleie og deres pårørende. Dette kan oppnås ved at vannmåleren varsler hjemmetjenesten dersom noen bruker mindre vann enn vanlig. Edvard Lysne påpekte også behovet for en mer datadrevet tilnærming innen helse- og omsorgstjenesten som svar på utfordringene med bemanning og strammere økonomi.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap skal gi enklere hverdag ved smartere data-håndtering"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.