Kriminelle fra bygg og anlegg «lukter» på barnevernsanbud

Anbud365: Kriminelle fra bygg og anlegg «lukter» på barnevernsanbudValg av svært lavt prisede anbud medfører et stort press på leverandørene, noe som igjen innebærer en økt trussel for arbeidslivskriminalitet, skriver Økokrim i sin trusselvurdering. På bildet Økokrim-sjef Trond Erik Schea.

Skriv ut artikkelen

Trusselen for arbeidslivskriminalitet er stor innen alle bransjer hvor anbud benyttes for valg av leverandør, også innen salg av for eksempel barnevernstjenester til norske kommuner, heter det i «Trusselvurdering 2018» fra Økokrim. Det er observert at kriminelle aktører som tidligere opererte i bygg og anlegg nå har etablert seg i barnevern.

Økokrim skriver i sin trusselvurdering for 2018 at det siden forrige trusselvurdering er en tydeligere tendens til at digitaliseringen gjør det stadig enklere å drive massebedragerier – norske bedrifter og privatpersoner er attraktive mål for utenlandske bedragere. Digitaliseringen og globaliseringen preger også trusselbildet i resten av vårt ansvarsområde. Dette gir politiet og myndighetene nye utfordringer og stiller høyere krav til tverretatlig samarbeid.

Store anskaffelser i både næringslivet og det offentlige, skjer som regel i form av anbudskonkurranser, heter det i trusselvurderingen, og

For stor vekt på pris øker risiko

– For stor vekting av pris ved anbud, øker risikoen for at virksomheter som drives av arbeidslivskriminelle får oppdrag, da slike aktører har lavere kostnader enn sine lovlydige konkurrenter. Valg av svært lavt prisede anbud medfører et stort press på leverandørene, noe som igjen innebærer en økt trussel for arbeidslivskriminalitet.

Trusselen for arbeidslivskriminalitet er stor innen alle bransjer hvor anbud benyttes for valg av leverandør, også innen salg av for eksempel barnevernstjenester til norske kommuner. Det er observert at kriminelle aktører som tidligere opererte i bygg­ og anleggsbransjen har etablert seg her, heter det i trusselvurderingen.

Korrupsjonsutsatt

Det er en risiko for at ansatte tilbys, eller forsøker å skaffe seg, utilbørlige fordeler i forbindelse med eksempelvis anskaffelser og offentligrettslige tillatelser. Straffesaker de siste årene indikerer at det er en særlig korrupsjonsrisiko innen kommunal plan­ og byggesaksbehandling. I Sverige fremheves offentlige anskaffelsesprosesser som særlig utsatt for å bli utnyttet av organiserte kriminelle.

Bli den første til å kommentere på "Kriminelle fra bygg og anlegg «lukter» på barnevernsanbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.