Sparretelefonen (I): Her får du hjelp med bærekraftige anskaffelser

Anbud365:Sparretelefonen (I): Her får du hjelp med bærekraftige anskaffelserFra venstre: Dominique Sellier, Kristina Henriksson og Miriam Odden gir deg svar når du kontakter sparretelefonen til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

Skriv ut artikkelen

Har du spørsmål knyttet til bærekraftige anskaffelser? Da kan du ta kontakt med sparretelefonen til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). I en artikkelserie har Anbud365 fått tillatelse til å gjengi et knippe spørsmål og svar som er kommet til denne tjenesten. Dette er den første av de fire artiklene i serien, og her kan du lese hva sparretelefonens svar på dette spørsmålet ble: Går det an å få inn ny teknologi i kontraktsperioden?

Sparretelefonen for bærekraftige anskaffelser er en ny tjeneste fra DFØ. Dit kan man ringe mandag til fredag mellom klokken 0900 og 1300 (tlf.: 404 34 830) – eller sende epost til sparretelefon@dfo.no. Da vil du få hjelp av en av DFØs mange rådgivere på bærekraftige anskaffelser.

Siden åpningen av sparretelefonen 1. februar er det mottatt rundt 150 henvendelser. – Vi opplever en økning i antall henvendelser, noe vi ser svært positivt på, slår de tre fast overfor Anbud365. Det vi ser er at vi kan gjøre størst forskjell når innkjøpere kontakter oss tidlig i anskaffelsen. Vi får mange gode tilbakemeldinger fra brukerne som sier at terskelen til å kontakte oss er senket og at det oppleves som svært positivt å kunne drøfte dette med oss.

Forbedre veiledning

Spørsmålene som kommer, kan gi grunnlag for å forbedre veiledningen DFØ allerede har. De er med på å påvirke hvordan og hva det skal arbeides videre med. De tre gleder seg over at det er stor spredning i hva det spørres om. Noen temaer skiller seg ut, flest spørsmål dreier seg om transport, bygg, IT-produkter og møbler.

Anbud365 har fått anledning til å gjengi noen av spørsmålene – og svarene. Det vil vi gjøre i egne artikler i noen uker fremover. Her kommer de første:

Spørsmål: Går det an å få inn ny teknologi i kontraktsperioden?

Svar: Ja, og vi ser at flere virksomheter gjør dette. Du kan for eksempel bruke et kontraktsvilkår om innfasing av ny teknologi i løpet av kontraktsperioden. For eksempel kan du stille krav om at kjøretøyene skal byttes ut til mer miljøvennlig teknologi enten ved kontraktoppstart eller i løpet av kontraktsperioden. Et slikt kontraktsvilkår kan ha en ikke ubetydelig merkostnad for leverandørene, slik at du må forvente en høyere pris.

Endringsklausuler er kun egnet ved kontrakter av en viss varighet. Det er en forutsetning at leverandøren rekker å gjennomføre endringen slik at den får betydning for denne leveransen. Hvis den først får betydning for neste konkurranse, vil det være et ulovlig kontraktsvilkår. Det er også en forutsetning at kontraktsvilkårene har tilknytning til leveransen.

Spørsmål: Jeg ønsker å premiere miljøvennlig transport av varer og tjenester. Kan jeg stille krav til Euroklasse VI?

Svar: Det er fint å stille krav til Euro VI for å sikre at man ikke får kjøretøy med eldre standarder, men det er et krav som sjelden vil gi noe særlig gevinst utover gjeldende regelverk i Norge. Dette er fordi tunge kjøretøy som er førstegangsregistrert i Norge etter 31. desember 2013 må tilfredsstille Euro VI-standarden (jf. Forordning (EF) nr. 595/2009). De fleste kjøretøy har en maks. levetid på 8-9 år, slik at det i liten grad uansett vil være aktuelt at man får kjøretøy med eldre Euro-klasser.

Dersom man ønsker å ivareta klima og miljø utover gjeldende regelverk, kan det være hensiktsmessig eksempelvis å premiere kjøretøy som med miljø- og klimavennlig teknologi eller drivstoff, som nullutslippskjøretøy og kjøretøy på biogass. Om det er mange som kan levere på dette kan dere bruke krav i kravspesifikasjon, er det få bør dere utforme et tildelingskriterium.

===

De øvrige artiklene finner du her:

Sparretelefonen (II)

Sparretelefonen (III)

Sparretelefonen (IV)

Bli den første til å kommentere på "Sparretelefonen (I): Her får du hjelp med bærekraftige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.