Varslet handlingsplan for mer av klima- og miljøvennlige anskaffelser og grønn innovasjon

Anbud365: Varslet handlingsplan for mer av klima- og miljøvennlige anskaffelser og grønn innovasjon- Å gjennomføre gode anskaffelser som oppfyller alle disse forventningene, er – for å si det forsiktig – krevende. Nøkkelen er gode, profesjonelle oppdragsgivere, slo næringsminister Torbjørn Røe Isaksen da Stortinget drøftet meldingen om offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen skal lage en egen handlingsplan for å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon. Det opplyste næringsminister Torbjørn Røe Isaksen da Stortinget drøftet meldingen om offentlige anskaffelser. Han poengterte dessuten at han fortsatt ville ha god dialog med aktørene bak Anskaffelsesakademiet, for å være med på å videreutvikle det. Men penger fra departementet til akademiet sitter langt inne. Statsråden slo for øvrig fast at det er mangfoldige milliarder å hente på en bedre anskaffelsespolitikk.

– Et godt regelverk er selvfølgelig ikke alene nok for å sikre gode, effektive anskaffelser. I meldingen foreslår derfor regjeringen en rekke tiltak som skal bidra til god innkjøpspraksis innenfor rammene av det nye regelverket. Midlene som brukes på anskaffelser, er fellesskapets midler. Disse skal oppdragsgiverne utnytte på best mulig måte. Dette krever en økt profesjonalisering, konstaterte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen da Stortinget behandlet stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser.

Samtidig minnet han om at regjeringen har mange mål de ønsker å oppnå gjennom anskaffelser. Som kjent bruker det offentlige hvert år omkring 500 mrd. kr på å kjøpe inn. Det er et stort potensial for å bruke de om lag 500 milliardene som årlig brukes til anskaffelser, på en bedre måte. Det er mangfoldige milliarder å hente på en bedre anskaffelsespolitikk: – Vi må, sa statsråden, også sikre at de brukes på en best mulig måte, slik at innbyggerne får en bedre kvalitet og gjerne en bedre pris enn i dag.

Klima, miljø og grønn innovasjon

Innkjøpene skal også bidra til en ønsket samfunnsutvikling innenfor områder som klima og miljø og bekjempelse av arbeidslivskriminalitet. Regjeringen har varslet at de skal utarbeide en egen handlingsplan for å øke andelen klima- og miljøvennlige offentlige anskaffelser og grønn innovasjon, opplyste næringsministeren. Offentlige innkjøp inngår også som et viktig virkemiddel i regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet.

Røe Isaksen var dessuten innom at samfunnet er i stadig endring, og at det krever omstilling i offentlig sektor. Han oppfordret til å tenke smartere og være mer nyskapende. Anskaffelsene skal legge til rette for at innovasjonsvennlige løsninger tilbys og bidrar til økt spredning av nyutviklede løsninger.

Gode, profesjonelle oppdragsgivere

Etter å ha slått fast at bruk av konkurranse er et grunnleggende viktig virkemiddel for å nå målet om effektiv ressursbruk og at det er viktig å ta vare på god konkurranse om offentlige kontrakter: – Å gjennomføre gode anskaffelser som oppfyller alle disse forventningene, er – for å si det forsiktig – krevende. Nøkkelen er gode, profesjonelle oppdragsgivere. Offentlig sektor er ikke en samlet, enhetlig gruppe, men består av flere tusen oppdragsgivere med svært varierende forutsetninger for å gjøre gode innkjøp.

Anskaffelsesakademiet

I stortingsdebatten om offentlige anskaffelser brakte Ruth Grung (A) Anskaffelsesakademiet på banen: – Alle ser at det blir mer kompleksitet rundt det med anskaffelser – det er ulike formål som skal ivaretas og følges opp. Hvilke planer har statsråden når det gjelder å sikre at vi får bygd opp den kompetansen som er tverrfaglig ønsket i Anskaffelsesakademiet?

Til det svarte statsråden at regjeringen er positiv til Anskaffelsesakademiet, og de kommer til å fortsette å ha en god dialog med aktørene, for å være med på å videreutvikle det. – Jeg lurer på om representanten Grung forsøker å pense inn på spørsmålet om økonomisk støtte til Anskaffelsesakademiet. Da er det verdt å nevne at det er et vanlig utdanningsløp, og det finansieres vanligvis ikke over statsbudsjettet. Så det er ikke noen umiddelbare planer om det, slik jeg ser det, men jeg er som sagt åpen for videre dialog og diskusjon med aktørene om dette, sa Røe Isaksen.

Bli den første til å kommentere på "Varslet handlingsplan for mer av klima- og miljøvennlige anskaffelser og grønn innovasjon"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.