Vil ha svar på hvilket handlingsrom kommunen har til å legge til rette for lokale SMB

Anbud365: Vil ha svar på hvilket handlingsrom kommunen har til å legge til rette for lokale SMBKommunale innkjøp må sees i sammenheng med kommunens rolle som samfunnsutvikler, næringsutvikler og som aktør i å oppfylle FNs bærekraftsmål, skriver Distriktssenteret, her ved sin direktør, Marit Mellingen, på sine nettsider.

Skriv ut artikkelen

Hvilket handlingsrom har kommunen for å legge til rette for anbud slik at små og mellomstore bedrifter i distriktene kan delta i konkurranser og få kommunen som kunde? Dette ønsker Distriktssenteret nå å få vite mer om. Kommunale innkjøp er viktig for distriktsbutikker og andre lokale virksomheter. Men, heter det, de kommer i økende grad tapende ut når kommunen legger opp til store interkommunale innkjøp tilrettelagt for store regionale eller nasjonale leverandører.

Distriktssenteret er et faglig uavhengig forvaltningsorgan opprettet i september 2008 og tilknyttet Kommunal- og distriktsdepartementet. Distriktssenteret forvalter også Merkur-programmet som er et utviklings- og kompetanseprogram for butikker i Distrikts-Norge. Nå er senteret ute på doffin.no med en frivillig kunngjøring – nettopp for å få utredet problemstillinger knyttet til det lokale handlingsrommet.

Senteret skriver på sine nettsider at de trenger mer kunnskap om hvordan kommunen kan bruke innkjøpsrollen til å ta samfunnssvar. Ønsket er en eksempelsamling om kommunen som innkjøper, der det undersøkes hvilke gevinster som skapes, betingelse for gevinster, og hvilket mulighetsrom kommunen har.

5-10% av årsomsetningen

I de siste årene har Distriktssenteret bygd opp kunnskap om kommunale innkjøp med spesiell vekt på hvordan kommunene kan legge til rette for at lokale dagligvarebutikker, gjerne butikker som deltar i Merkur-programmet, kan få levere dagligvarer til kommunen. Kommunale innkjøp er viktig for mange distriktsbutikker. Salg av dagligvarer til skoler og barnehager kan utgjøre 5 – 10% av årsomsetningen for en slik butikk.

Kommunale innkjøp er også viktig for andre lokale virksomheter, heter det, som i økende grad kommer tapende ut når kommunen legger opp til store interkommunale innkjøp tilrettelagt for store regionale eller nasjonale leverandører.

Må sees i sammenheng

– Vi ønsker derfor gjennom denne utredningen å utvide perspektivet utover Merkur-butikkene og se på «mulighetsrommet» for små og mellomstore bedrifter uavhengig av bransje, fremholder senteret på sine nettsider. Kommunale innkjøp må sees i sammenheng med kommunens rolle som samfunnsutvikler, næringsutvikler og som aktør i å oppfylle FNs bærekraftsmål.

Aktuelle problemstillinger

Dette er noen av problemstillingene som Distriktssenteret ønsker skal bli belyst i utredningen:

  • Hvilket juridisk handlingsrom har kommunene for å kunne legge til rette for anbud på en slik måte at små og mellomstore virksomheter i distriktene kan delta i konkurranser og få kommunen som kunde?
  • Hvordan kan kommunen bruke sin innkjøpsrolle til å understøtte lokal samfunns- og næringsutvikling?
  • Hva er barrierene for at kommunen ikke utnytter handlingsrommet sitt?
  • Hvilke gevinster eller ringvirkninger har lokale kommunale innkjøp for kommunen, lokalsamfunn/innbyggere, næringsliv og klima og miljø?

Tilbudsfrist er 24. april.

Bli den første til å kommentere på "Vil ha svar på hvilket handlingsrom kommunen har til å legge til rette for lokale SMB"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.