Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. september

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 22. septemberSamferdselsminister Jon-Ivar Nygård (t.v.) får overrakt NHOs Samferdselsløftet nr. 5 av NHOs adm.dir. Ole Erik Almlid. For å lykkes må det offentlige i større grad opptre som krevende kunder ved å etterspørre innovative løsninger i anskaffelsene, heter det i dokumentet (Foto: Jan Atle Stang, NHO).

Skriv ut artikkelen

Onsdag 27. september er det Anbud365-seminar om innsyn – over 800 er påmeldt hittil. Det haster med nominasjon av kandidater til årets utgave av Anskaffelsesprisen. Og StartOff frister med 600 000 i støtte til oppdragsgivere som vil sette i gang et sirkulært innovasjonsprosjekt. Statens vegvesen venter på hva leverandørene skal si om deres skjerpede utslippskrav, nyvalgte politikere får innføring i innovative anskaffelser og kritikk mot gave som gis uten forutgående anbudskonkurranse. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Over 800 på Anbud365-seminar om innsyn

Overveldende interesse Wikborg Reins gratis Anbud365-seminar onsdag 27. september om innsynsretten. Over 800 påmeldte så langt! Er du ikke blant disse? Da bør du skynde deg, ikke minst fordi det er et begrenset antall plasser fysisk. Det er partner Torje Sunde og senioradvokat Malene Reinertsen som griper fatt i temaet. Her kan du melde seg på.

Haster med nominasjon til Anskaffelsesprisen …

Hvert år deler DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) ut Anskaffelsesprisen. I år går prisen til en virksomhet som har utmerket seg i arbeidet med å gjøre en mer bærekraftige anskaffelser. Frist for nominasjon er allerede 25. september. Vinner blir annonsert på Anskaffelseskonferansen 2023 som går av stabelen 31. oktober i Oslo.

… med prosjektforslag til StartOff

StartOff tilbyr 600 000 i støtte til oppdragsgivere som vil sette i gang et sirkulært innovasjonsprosjekt med utgangspunkt i behov for mer ombruk og økt levetid på produkt og materiale. Siste frist for å levere prosjektforslag er 2. oktober 2023.

Oppdatert klimagass-verktøy

DFØs verktøy for klimagassberegning er tilpasset TEK 17. Verktøyet er oppdatert for å beregne referansenivåer for et byggeprosjekt og for å sette en utslippsramme. Med den oppdaterte versjonen kan offentlige byggherrer nå sette klare krav om en utslippsramme for et byggeprosjekt uttrykt i maks Co2/kvm som entreprenører skal innfri.

Skjema for energibruk i leieperiode

DFØ har laget et skjema som virksomhetene kan bruke i oppstart av og under leieperioden for å få fakta om energibruken på bordet. Slike fakta kan være kontraktsforhold, teknisk infrastruktur, rapporteringsrutiner, energibruk og -kostnader.

Skjerper utslippskrav i kontrakter

Statens vegvesen ber om tilbakemelding fra leverandørbransjen på konkrete forslag i sin klimahandlingsplan. – Vi har noen vegdriftskontrakter hvor entreprenøren har forpliktet seg til store utslippskutt. Nå skjerper vi kravene og tildelingskriteriene i samtlige kontrakter, sier direktør for drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Bjørn Laksforsmo.

Anbudsløsning for fleksibel energibruk

Statnett etterlyser flere store energibrukere som på kort varsel kan slå av og på sitt forbruk, eller justere det opp eller ned. I en Statnett-rapport finnes en rekke kulepunkter for hvordan det bør jobbes, bl.a. etablere en anbuds- eller auksjonsløsning for å utløse tekniske investeringer som muliggjør levering av fleksibilitet fra egnede ressurser.

Fire innovasjonsråd til nyvalgte

Nyvalgte politikere skal snart ta over styringen av kommuner og fylkeskommuner, og da er det viktig at innovative anskaffelser blir tatt inn i strategier og styringsdokumenter, skriver Leverandørutviklingsprogrammet. De har sendt ut fire råd om hva som skal til for å lykkes med å være innovasjonsvennlig fylkeskommune eller kommune.

Anskaffelsesfaglig kunnskap om solcelle-krav

Stortinget har vedtatt krav om solceller eller lokalprodusert energi i alle nye statlige byggeprosjekter. For å nå målet om 8 TWh solenergi innen 2030 trengs økt kompetanse hos byggherrer og profesjonelle tilbydere i markedet. Fra DFØ kommer anskaffelsesfaglig kunnskap for å øke bruk av solceller og lokalprodusert energi i offentlige bygg.

Gave uten anbudskonkurranse?

En CT-røntgenmaskin med den råeste teknologien i verden befinner seg på UNN i Tromsø. Det takket være den sjenerøse bergenseren Trond Mohn. Han og flere sykehus i Norge har tidligere fått kritikk for helsegavene med maskiner fra Siemens. Konkurrenter har av Siemens har påpekt av gavene gis uten anbudskonkurranser, melder NRK.

NHO: Innovative anskaffelser i samferdsel

NHOs Samferdselsløftet peker på betydningen av et mangfoldig leverandørmarked for bygging og drift av infrastruktur, samt andre transporttjenester som kan gi kostnadsbesparelser. For å lykkes må dessuten det offentlige i større grad opptre som krevende kunder ved å etterspørre innovative løsninger i anskaffelsene, heter det.

Lange anbudsrunder er uakseptabelt

Økonomi må ikke stå i veien for å få i gang togtrafikken gjennom Gudbrandsdalen. Lange anbudsrunder er uakseptabelt, her må en bare komme i gang. Bane NOR ønsker nok å få dette til, men vårt inntrykk er at Bane NOR, har gått fra å være dyktig på jernbane til å bli «dyktig» på anbud og bestillinger, heter det i Lokomotivmands Tidende.

EPD viktig i offentlige anskaffelser

I tillegg til å være et nyttig verktøy for bedrifter og forbrukere, er EPDer også en viktig del av offentlige anskaffelser i Norge. Miljøkrav er en integrert del av offentlige anskaffelser, og EPDer kan brukes som dokumentasjon for å vise at produktene som tilbys oppfyller disse kravene, ifølge en pressemelding fra ABB.

14 slår seg sammen for bedre tilbud

Gjennom en ny kjede av arbeids- og inkluderingsbedrifter vil 14 bedrifter kunne levere tilbud på enda flere tjenester i et enda større geografisk omfang. Konkurransen øker, marginene blir mindre og det stilles store krav til SMB. De store nasjonale leverandørene vinner fram innen arbeidsrettede tiltak som nå er et anbudsmarked, ifølge Altaposten.

Utsatt og forlenget gang på gang

En anskaffelsesprosess rundt rehabiliteringstjenester i Nord-Norge startet mars 2022, og har vært på overtid siden årsskiftet – da de nåværende kontraktene gikk ut. Helgeland Rehabilitering har levert tjenester til Helse Nord på samme kontrakt siden 2015 – en kontrakt som er forlenget en rekke ganger. Nylig nok en gang, skriver banett.no.

Sprekker med 30 mill

Over to år forsinket kunne ferjekaiene og den nye elferja i Grenland erklæres for «åpnet». Samme dag får Varden bekreftet ny prisøkning på ferjeleiene. Da kontrakten med entreprenøren ble inngått, var prisen for ferjeleiene i Brevik og på Sandøya 116, 5 mill. Nå er siste prognoser på cirka 145 mill.

Tilbydere må varsle om fremmed pengestøtte

Fra og med den 12. oktober 2023 får danske tilbydere plikt til å varsle om finansiell støtte fra land utenfor EU når de leverer tilbud i offentlige anbudskonkurranser med forventet kontraktsverdi på minst 250 mill euro. Dette fremgår av de nye EU-reglene om utenlandske subsidier, som også innfører flere prosessplikter for oppdragsgivere.

Legemiddelavtaler ingen trussel

Erhvervsstyrelsen i Danmark har unntatt Amgros’ innkjøp og inngåelse av leverandøravtaler om legemidler fra reglene om “særlige økonomiske avtaler” i investeringsscreeningsloven. Lovens formål er å forhindre at utenlandske, særlige økonomiske avtaler kan utgjøre en trussel mot nasjonal sikkerhet i Danmark.

EU-hjelp til forsvarsanskaffelser

Europaparlamentet har sagt ja til et instrument som skal hjelpe medlemslandene å fylle sine aller mest presserende og kritiske forsvarsbehov som følge av overføringer av forsvarsmateriell til Ukraina. Minst tre land må gå sammen om kjøp. Et budsjett på 300 mill euro er avsatt, og instrumentet kan også benyttes av EFTA-land.

Webinar om anskaffelser og bygg-kompetanse

I et webinar 27. september skal offentlige anskaffelser av bærekraftig bygg-kompetanse på dagsordenen. Arrangør er ICLEI, europeisk nettverket for lokale myndigheter. Det skal analyseres hvordan anskaffelser kan brukes som strategisk verktøy i forbindelse med å skaffe en arbeidsstyrke som kan sikre bærekraft i byggsektoren.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.