Ti tester ut metode med vekt på kompetanse og kvalitet fremfor pris

Anbud365: Ti tester ut metode med vekt på kompetanse og kvalitet fremfor pris – Når det offentlige skal anskaffe bygg og anlegg, er prosessen ofte stor og tung. Bruken av BVP (Best Value Procurement) betyr en forenkling både for oppdragsgiver og leverandør, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi.

Skriv ut artikkelen

Ti piloter er nå i gang med å prøve ut den nye anskaffelsesmetoden Best Value Procurement (BVP). Metoden skal gi mer effektive og innovative anskaffelser. – Den store interessen for BVP viser at offentlige oppdragsgivere gjerne legger vekt på kompetanse og kvalitet fremfor pris, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi. Det er seks kommunale og fire statlige virksomheter blant BVP–pilotene.

I februar bestemte utbyggingsavdelingen i Trondheim kommune seg for å prøve ut den nye anskaffelsesmetoden Best Value Procurement (BVP).  De er den tiende piloten siden oppstarten i januar 2016.

Svært forenklet konkurranse

Når en oppdragsgiver bruker Best Value Procurement (BVP), er målet å finne den mest kompetente leverandøren og å gjøre leverandøren ansvarlig for gjennomføringen av oppdraget. I konkurransen evaluerer oppdragsgiver et seks siders tilbud, og intervjuer to til tre nøkkelpersoner.

– Når det offentlige skal anskaffe bygg og anlegg, er prosessen ofte stor og tung. Bruken av BVP betyr en forenkling både for oppdragsgiver og leverandør, sier Strømsnes i en kommentar til anskaffelser.no.

 Åpner for mer innovasjon

Leverandøren skal argumentere for hvorfor de er de beste til å løse oppdraget gjennom tall og fakta. Nye Veier og Omsorgsbygg er blant virksomhetene som nå prøver ut BVP. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) bistår virksomhetene gjennom prosessen.

Fordi leverandøren blir bedt om å legge vekt på behov og mål i stedet for tekniske detaljer, åpner BVP for innovative forslag. To av de seks sidene i tilbudet er forbeholdt forbedringsforslag.

– Vi vil ha mindre vekt på asfalttype og vindusløsninger og mer oppmerksomhet om behov og mål. Målet er at leverandøren tar mer ansvar for å oppfylle dette. Vi bygger ikke en skole for byggets skyld, men for å gi et godt læringsmiljø for elever og lærere. Konkurransen må støtte oppunder dette. Da er BVP er en god metode, sier Dag Strømsnes.

De ti virksomhetene som er i gang med Best Value Procurement:

  • Asker kommune
  • Bane NOR
  • Nye Veier AS
  • Omsorgsbygg Oslo KF
  • Rælingen kommune
  • Stavanger kommune
  • Sykehusbygg HF
  • Trondheim kommune, kommunalteknikk
  • Trondheim Eiendom, utbyggingsavdelingen
  • Undervisningsbygg Oslo KF

Bli den første til å kommentere på "Ti tester ut metode med vekt på kompetanse og kvalitet fremfor pris"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.