Offentlige anskaffelser: Stort og smått 30. oktober

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 30. oktoberAdministrasjonssjef Stein Ovesen i Troms og Finnmark fylkeskommune varsler innkjøpsstopp. Det er det også flere kommuner som gjør nå.

Skriv ut artikkelen

Lillestrøm kommune vil ha ønsket kompetanse, da kan ikke pris telle mest. Anleggsbransjen frykter kommunal anbudstørke, og en liten gründer danket ut Microsoft i en anbudskonkurranse. Forsvarsbygg får lokal ros for å være flinke med å dele opp kontrakter, og i Danmark foreslås en egen enhet som skal avgjøre når en leverandør har «renset seg selv». Og innkjøpskrav om 20% lokalprodusert mat er lansert. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Vekting av pris viker for kompetanse

Lillestrøm kommune har ute en utlysning på Doffin om en rammeavtale for bygningsautomatisering. Kompetanse er vektet 30%, teknologi 25%, pris 25% og oppfølging 20%. Om vi skal knytte til oss kompetansen vi ønsker og bidra til at bedriftene har økonomisk handlingsrom til utvikling, kan ikke pris telle mest, heter det.

Sak om tolketjenester i tingretten

Tidligere i år ila Klagenemnda for offentlige anskaffelser Politiet gebyr for ulovlig direkte anskaffelser av tolketjenester. Vedtakene ble brakt inn for Oslo tingrett, som – mandag 26. oktober – fikk høre partenes innlegg. Dom i saken forventes avsagt tidligst om 4 uker.

Frykter kommunal anbudstørke

Anleggsbransjen frykter en nedgang i kommunale anbudsutlysninger. Allerede nå melder medlemmene om oppdragstørke i mange kommuner når det gjelder utlyste oppdrag. – Vi opplever at kommuneøkonomien er under sterkt press med store ekstra kostnader som følge av virusepidemien, skriver Maskinentreprenørenes forbund til Stortinget.

Innovasjonspartnerskap med dansk selskap

Vestre Viken har inngått innovasjonspartnerskap med det danske selskapet Incendium AS, etter en omfattende offentlig anbudsprosess. Målet er å lage en løsning for videosamtale som mellom innringer som ringer 113 og AMK-sentralen. Kontrakten med Incendium har en verdi på 5,7 mill.

Økt kjøp av trøndersk mat?

Fylkestinget i Trøndelag har vedtatt en gjennomgang av innkjøpsstrategier og anbudskriterier med mål om å øke omsetningen av trøndersk og norsk mat i sine innkjøp. For de mindre produsentene vil det være særlig viktig at man får en reell mulighet til å levere varer i konkurranse med større, står det å lese i Bladet.

20% lokalprodusert mat i innkjøp?

Av et enstemmig vedtak i Lunner kommunestyre og mot tre stemmer i Jevnaker fremgår det at det er det vedtatt å utrede hvordan det kan det bli 20% lokalprodusert i kommunalt innkjøp. Det vil si at det skal bli enklere for lokale produsenter å levere for eksempel til omsorgssentrene, heter det i Hadeland.

Gründer danket ut Microsoft, vant anbud

I SIVA-konkurranse med flere store selskaper vant den ferske gründerbedriften MyOnvent, som har 20 ansatte. Da de søkte etter en ny plattform for digitale konferanser bestemte SIVA seg for å satse på bedre brukeropplevelse. Blant tilbudene de fikk inn, var det blant annet et fra Microsoft Teams, ifølge NRK Innlandet.

Fransk i E18-milliardprosjekt

Nye Veier har valgt å gå videre med det franske entreprenørselskapet EIFFAGE Génie Civil til konkretiseringsfasen for utbygging av ny firefelts vei på strekningen E18 Langangen – Rugtvedt. Strekningen E18 Langangen – Rugtvedt er om lag 17 km lang, og utbyggingen har en kontraktsverdi på ca 4,9 milliarder kroner eks. mva.

Forsvarsbygg flinke til å dele opp

Ferske tall viser at forsvarssektoren legger igjen over 250 millioner kroner i lokalsamfunnene på Fosen hvert eneste år. Forsvarsbygg har vært flinke til å dele opp anbud på rammeavtaler slik at også mindre aktører kan vinne jobbene. Det er også en beredskapsdimensjon i å ha lokale leverandører, heter det i Fosna-Folket.

Felles kontraktskrav i sokkel-standard

NORSOK WA-S-006 er nå utvidet med felles kontraktskrav innenfor HMS&K (helse, miljø, sikkerhet og kvalitet) som bør brukes av hele verdikjeden fra operatør, kontraktør, leverandør og underleverandør, melder standard.no. NORSOK er en forkortelse for NORsk SOkkels Konkurranseposisjon.

Innkjøpsstopp, innkjøpsstopp, innkjøpsstopp

Troms og Finnmark fylkeskommune skriver i en pressemelding at Fylkesrådet innfører innkjøpsstopp, reisestans og ansettelseskontroll, skriver iTromsø. Øygarden kommune må spare, stillingsstopp og stans i innkjøp, ifølge Vestnytt. Kommunedirektøren i Bardu har innført innkjøpsstopp og stillingsstopp, heter det i Nye Troms.

Spesialenhet for «self cleaning»

Dansk Industri foreslår å etablere en nasjonal enhet dedikert til oppgaven med å avgjøre når leverandører som er diskvalifisert fra å delta i offentlige anbudskonkurranser, har «renset seg selv» (self cleaning). Det vil sikre en ensartet praksis. I dag er det opp til den enkelte oppdragsgiver, og det skaper risiko for varierende praksis, ifølge altinget.dk.

Nye innkjøpsmål for tekstiler og kjøkkenutstyr

POGI (Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb ) i Danmark har nettopp vedtatt nye innkjøpsmål for tekstiler og kjøkkenutstyr. Felles for målene er at innkjøpskriteriene har fokus på å gjøre miljøbelastningen mindre i hele produktets livsløp fra utvinning av råvarer til gjenbruk eller avhending.

Skal bestille fire el-ferjer

Trafikverkets färjerederi i Sverige står foran sin største forretning hittil etter å ha vedtatt å anskaffe fire elferjer som skal trafikere Stockholms skjærgård.  Levering av den første ferjen skal skje ved årsskiftet 2022/23, og så kommer de øvrige med et års mellomrom, heter det i upphandling24.se.

Større muligheter for SMB

Europaparlamentet oppfordrer til å forenkle anbudsprosessene ved å benytte fleksibiliteten innenfor EUs nye innkjøpsrammer. På den måten kan små og mellomstore foretak – gjennom bruk av digitale verktøy og plattformer – få større muligheter til å være med i grenseoverskridende anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 30. oktober"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.