Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 17. februar– Vegvesenet er landets største byggherre på anleggssiden. Det betyr at vi har et særlig stort ansvar for at sosial dumping og kriminalitet ikke finner sted på våre anlegg. Her har vi absolutt nulltoleranse, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen (foto: Knut Opeide).

Skriv ut artikkelen

Innkjøpsmilliarder å spare for staten. En av landets største innenfor offentlige anskaffelser, Statens vegvesen, tar ansvar og skjerper sitt arbeid mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Svensk/norsk flyselskap–kamp om milliardkontrakt. Ny blogg om innovative anskaffelser, og svensk jakt på utenlandske tilbydere. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Milliarder å spare for staten

Difi og Statens innkjøpssenter har nå kunngjort den første av fem innkjøpskonkurranser som vil spare staten for 85 til 170 millioner kroner i året. På lengre sikt kan felles innkjøp for staten gi kostnadsbesparelser på 1 – 2 milliarder kroner hvert år.

Styrker kampen mot sosial dumping

Statens vegvesen tar flere grep for å bekjempe sosial dumping og kriminalitet. Det betyr bl.a. at Vegvesenets krimenhet får ansvar også for kriminalitet innen vegområdet. Enheten har frem til nå konsentrert seg om trafikant- og kjøretøykriminalitet.

Skeptisk, men ja til miljø

– På prinsipielt grunnlag mener vi at regelverket om offentlige anskaffelser kun bør regulere anskaffelsesspørsmål, og ikke brukes til politisk styring eller markering. Etter vår oppfatning kan det likevel være naturlig at klima- og miljøhensyn gis en plass i anskaffelsesregelverket, skriver Domstolsadministrasjonen i en høringsuttalelse.

… meget positive til miljø

Også noen leverandører har sagt sin mening om miljøforskriften, blant disse Kvikkas AS, mest kjent for selskapet som har kontrakt med Samferdselsdepartementet om avisdistribusjon. Kvikkas AS stiller seg meget positive til innføring av minimum 30% miljøvekting ved alle offentlige anbud der det er relevant, heter det.

Alle høringsuttalelsene om den kommende miljøforskriften finner du her.

Prosjekt- og anbudssamarbeid – hva er lov?

Arntzen de Besche og NHO inviterer til frokostseminar 1. mars 2017.  De to har tidligere utgitt en veiledning om konkurranseloven og prosjektsamarbeid. På seminaret oppfriskes denne og suppleres med nyere praksis. Seminaret er praktisk rettet med bl.a. innlegg fra bransjen i tillegg til gjennomgåelse fra advokater fra Arntzen de Besche.

Innkjøpsmodell til beste for SMB

Maskinentreprenørenes forbund (MEF) oppfordrer til at det utredes en innkjøpsmodell som i større grad forplikter oppdragsgivere til å tilpasse kontraktene til de små og mellomstore bedriftene, eksempelvis ved kontraktsoppdeling. Det fremgår av deres innspill til statsbudsjettet for 2018.

Vil utvikle hydrogen-elektriske ferje

Statens vegvesen lyser ut en utviklingskontrakt for en ferge med hydrogen-elektrisk drift. Sambandet Hjelmeland-Nesvik på rv. 13 er valgt for denne kontrakten. Etter å ha fått i drift verdens første elektriske bilferge, tar Statens vegvesen nå nye skritt mot en mer miljøvennlig fergesektor.

To flyselskap konkurrerer om milliardkontrakt

Et svensk og et norsk flyselskap (Babcock SAA FW AB (Sverige) og Lufttransport FW AS (Norge) konkurrerer nå om ny milliardkontrakt i helseforetakenes ambulanseflytjeneste. Konkurranseformen er anbud med forhandling på pris og kvalitet. Dagens driftskontrakt i ambulanseflytjenesten koster om lag 400 mill i året. Kontakttildeling skjer i juni 2017.

Nytt rop etter standardkontrakter

BAE-rådet ber næringsminister Monica Mæland om å sørge for at offentlig sektor i enda større grad benytter standardkontrakter for å sikre en best mulig offentlig innkjøpsprosess, heter det i en pressemelding. BAE-rådet er et felles organ for myndighetskontakt og næringspolitikk innenfor bygg, anlegg og eiendom.

Konsesjonskontrakter også noe for Kofa

1.januar 2017 trådte også en helt ny forskrift om konsesjonskontrakter i kraft. Kofa har tidligere hatt begrenset myndighet til å behandle klager om inngåelse av konsesjonskontrakter. Nå kan Kofa ta imot alle saker med påstand om brudd på den nye forskriften.

Blogg om innovative anskaffelser

Leverandørutviklingsprogrammet har fått nye hjemmesider med «Innovative anskaffelser» som vignett. Her er også en blogg som gir deg oversikt over status når det gjelder prosjekter etc. med sikte på å få fart på innovasjon ved hjelp av offentlige anskaffelser.

Kurs i rutiner for etisk handel

I den nye loven om offentlige anskaffelser med tilhørende forskrifter – §5 –  står det i klartekst at oppdragsgivere skal ha egnede rutiner for å fremme grunnleggende menneskerettigheter i anskaffelser der det er risiko for brudd. Initiativ for etisk handel (IEH) tilbyr kurs for offentlig sektor om dette kravet vinter og vår 2017.

Hjertesukk om frukt og klima

– De offentlige kundene vil ha perfekt formet frukt og stiller skyhøye miljøkrav samtidig som leveringstiden er så kort at vi må femdoble utslippene for å kunne levere til rett tid, sier Lars Reinius, adm. dir på Fruktleveransen Sverige.

Forenkling av sosiale klausuler

Antallet sosiale klausuler i det offentlige byggevirksomhet er kommet ut av proporsjoner og er blitt for byråkratisk, mener danske Foreningen for byggeriets samfundsansvar, som foreslår nye spilleregler. Med disse, heter det, vil en samlet bransje gjøre det enklere og dermed også billigere for alle å ta et sosialt ansvar.

På jakt etter utenlandske tilbydere

Trafikverket er Sveriges størst på offentlige anskaffelser, og arbeider systematisk for å tiltrekke seg utenlandske leverandører, skriver inkopsrådet.se. Veiprosjektene får i snitt 3,7 tilbud pr. konkurranse mot bare 2,2 på jernbanesiden. Det er for lite, mener Trafikverket.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.