Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18. desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 18.desemberAvinor, her ved konsernsjef Dag Falk-Petersen, varsler anbudskonkurranse om taxfree-salget og entreprisekontrakt for ny terminal på Tromsø lufthavn.

Skriv ut artikkelen

To nye førkommersiell anskaffelses-prosjekter har fått statlige penger, oversikt viser at kommunene brukte milliardbeløp på vikar-innleie i fjor og det skal utvikles standarder for anskaffelse av lab- og medisinsk utstyr. Det er steile fronter når det gjelder bussanbud, Kofa fikk ikke medhold i tingretten for et gebyrvedtak, og i Nederland er det avslørt juks i en anbudskonkurranse. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Penger til førkommersielle anskaffelser

Gjennom Forskningsrådet deler regjeringen ut 193 mill til prosjekter, blant disse to førkommersielle anskaffelser: Statsbygg (Modulbasert innerveggsystem i tre som erstatning for gipsvegger i Prosjekt nytt regjeringskvartal) og Trondheim kommune (Utvikling av nye løsninger for håndtering av forurenset brøytesnø).

Frifunnet fra krav om Kofa-gebyr

I Oslo tingrett er Staten frifunnet fra kravene om betaling av overtredelsesgebyr. Dommen gjelder gebyrvedtak i Kofa-sakene mot hhv Møre og Romsdal politidistrikt og Trøndelag politidistrikt. Klagenemnda tar dommen til etterretning, og vil nå vurdere om den skal ankes til lagmannsretten. Fristen for å anke er én måned.

Standardiserte avtalevilkår ved anskaffelser

Standard Norge har kartlagt et behov fra innkjøpere og leverandører av lab- og medisinsk utstyr om at omforente og standardiserte avtalevilkår ved anskaffelser er ønskelig. Standard Norge jobber videre med prosjektet fra januar, og det er åpent for å melde sin interesse eller be om mer informasjon.

Kommunene brukte 1,2 mrd på vikar-innleie

Norsk Sykepleierforbund har bedt firmaet Burson, Cohn og Wolfe (BCW) om å hente inn regnskapstall fra alle norske kommuner for å finne ut hvor mye penger kommunene bruker på vikarer fra vikarbyrå. De fant at kommunene brukte 1,2 milliarder på vikarer i 2019, skriver sykepleien.no.

Taxfree-anbud verd 30 mrd

Den 11. januar 2021 blir det mulig å delta i tilbudskonkurransen som omfatter drift av alle Avinors tax-free butikker. Verdien av kontrakten estimeres til rundt 30 milliarder NOK, cirka 3 MRD euro, i omsetning gjennom hele kontraktsperioden, som strekker seg fra 2023 til 2027.

Tromsø lufthavn skal bli ny

Avinor har nå inngått totalentreprisekontrakt med Consto Nord om utførelse av terminalutvidelsen på Tromsø lufthavn. Det skal bygges en ny terminal på 10 000 kvadratmeter. Nye ” Tromsø lufthavn» skal stå klar ved årsskiftet 23/24.

Viktig for ferskt firma å vinne anbud

Kompass Bygg, Flisa, har vokst voldsomt siden driften startet for alvor januar 2019. Med 25 ansatte og stadig flere oppdrag trengte de mer plass. Og prosjektene står nærmest i kø. Å vinne offentlige anbud har blitt viktig for det relativt nyoppstartede firmaet, heter det i isolor.no.

Steile fronter om bussanbud

Nå er det steile fronter mellom organisasjonene YTF, Fellesforbundet og Fagforbundet om hva som er best av busstransporten ut på anbud eller ikke, ifølge bussmagasinet.no. I Innlandet er det nå vedtatt i fylkeskommunen å se på mulighetene til å reversere anbudssystemet som ble innført på 90-tallet.

Grimstad skal revidere innkjøpsreglement

Etter styrking av innkjøpsområdet, i tråd med vedtatt budsjettforslag, ber kommunestyret i Grimstad om at innkjøpsreglementet revideres og legges frem for politisk behandling innen våren 2022, melder Grimstad Adressetidende.

Snakker om lærlinger og miljø, men …

Etter å ha solgt bedriften han eide og drev i 33 år, gir Haslum-mannen Svein Inge Myhre (57) strykkarakter til Bærum kommunes anbudspraksis, ifølge budstikka.no: Kommunen snakker om betydning av å ha lærlinger og ta hensyn til miljøet, men i anbudskonkurranser jeg har vært med på, er det bare pris som gjelder, mener han.

Kontrakt hevet, konkurs kom

Union Renhold i Hokksund hadde én stor kunde, Bærum kommune, fram til kommunen hevet kontrakten umiddelbar virkning. Begrunnelsen var bl.a. at det var utstedt fakturaer for arbeid som ikke hadde blitt utført og at det var fakturert for arbeid som ikke var bestilt. I høst ble det konkurs, skriver Drammens Tidende.

Tatt for juks

Kort tid etter at Keolis Nederland BV vant anbudet på 259 batterielektriske bussene ble det klart at ikke hele prosessen hadde gått feilfritt. Keolis ble etter en omfattende etterforskning tatt for juks i anbudsprosessen. Men de fikk likevel lov å starte opp, samtidig som ble det lyst ut nytt anbud, heter det i bussmagasinet.no.

21 regioner felles om vikarinnleie

Sveriges 21 regioner er bitt enige om å gjøre en felles anskaffelse av innleie av vikarer når det gjelder leger og sykepleiere. Med felles kravspesifikasjoner blir regionene tydeligere og bedre til å stille krav og får dessuten bedre kontroll over kvalitet og kostnader. Dette er et krafttak fra regionenes side for å redusere behovet for vikarinnleie.

90% sier ja til kjøp av resirkulert, men …

Ni av ti kommunepolitikere, 90%, mener at deres kommune ved anskaffelser skal prioritere varer laget av resirkulert materiale. Tross den brede enigheten har imidlertid bare et tyvetalls kommuner retningslinjer for slikt kjøp. Det viser en undersøkelse i Sverige gjort av miljøforetaket Ragn-Sells blant flere enn 5 000 kommunepolitikere.

Ti år i front for styrket samarbeid

Når vi løfter i flokk, oppnår vi bedre vilkår, kvalitet og priser enn hvis vi står alene. Det er grunntanken bak fellesoffentlige innkjøp. Og det er et mantra, Signe Lynggaard Madsen har arbeidet efter, siden hun i 2010 tiltrådte som adm.dir. i Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI). De siste ti årene har bærekraft stått sentralt.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 18. desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.