Fikk kontrakt uten å levere den dokumentasjonen som var krevet

Anbud365 Fikk kontrakt uten å levere den dokumentasjon som var krevetEn nærmest ferdig prosjektert skatepark spilte en viktig rolle i en Kofa-sak. Oppdragsgiver stilte dokumentasjonskrav, men lot den valgte leverandøren la være å oppfylle kravet fordi han tilbød prefabrikerte skateparkelementer (illustrasjonsfoto).

Skriv ut artikkelen

Kompetansekravet skulle dokumenteres ved å fremlegge oversikt over tilbudt nøkkelpersonell og CV for sentrale medarbeidere i prosjektet. Men den valgte leverandøren fremla aldri noe slikt, og det mente oppdragsgiveren var i orden. Heller ikke ble det bedt om ettersendelse. Slik kravet var formulert i konkurransegrunnlaget mente Kofa at dette var regelbrudd og at den valgte leverandøren skulle vært avvist.

Kofa-sak 2018/1 gjaldt Bergen kommune som i oktober 2017 kunngjorde en åpen anbudskonkurranse for bl.a. å inngå kontrakt med en totalentreprenør for prosjektering og bygging av lekeområde og skateanlegg. Fem tilbud kom inn, og tre av tilbudene/tilbyderne ble avvist, blant disse klageren i saken. Han fikk ikke medhold av Kofa i sin påstand om at kommunen hadde brutt regelverket ved å avvise ham fra konkurransen. Heller ikke fikk han Kofa med seg på at oppdragsgiveren hadde stilt uforholdsmessige kvalifikasjonskrav.

Bedre gikk det med påstanden om at den valgte leverandøren burde vært avvist. Rett nok kom Kofa ikke holdepunkter for å underkjenne oppdragsgiverens vurdering om at den valgte leverandøren oppfylte kravet om erfaring fra sammenlignbare oppdrag. Det var et av kvalifikasjonskravene. Men oppdragsgiver stilte også krav om «kompetanse innen prosjektering av skatepark [eller] lignende».

Dokumentasjon av nøkkelpersonell

Når det gjelder kravet om kompetanse, fremgikk det av konkurransegrunnlaget at dette skulle dokumenteres oppfylt ved å fremlegge en oversikt over tilbudt nøkkelpersonell, samt CV for sentrale medarbeidere i prosjektet. Tilsvarende dokumentasjon skulle også fremlegges dersom tilbyderen støttet seg på andre leverandører. Kofa skriver:

– Valgte leverandør har verken fremlagt oversikt over tilbudt nøkkelpersonell eller CV for disse. Innklagede har forklart at dette ikke var nødvendig, og at man heller ikke har bedt om ettersendelse av disse dokumentene. Grunnen til dette er at de tilbudte skateparkelementene er prefabrikkerte. I tillegg fremhever innklagede at valgte leverandør har tilbudt å levere en nærmest ferdig prosjektert skatepark.

Påkrevet å vise kompetanse

Slik dokumentasjons- og kvalifikasjonskravet var lagt opp, var det, ifølge Kofa, imidlertid påkrevd å vise at det tilbudte personellet hadde kompetanse innen prosjektering av skatepark eller lignende. Oppdragsgiveren er da «bound to ensure observence of the terms and conditions of the tender specifications, which they have freely chosen to make mandatory», jf. Underrettens avgjørelse i T-40/01 (Scan Office Design), premiss 76.

Bli den første til å kommentere på "Fikk kontrakt uten å levere den dokumentasjonen som var krevet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.