Lov å kreve miljømerke i år – Bærum «tjuvstartet» og tapte i Kofa

Anbud365: Lov å kreve miljømerke i år – Bærum «tjuvstartet» og tapte i KofaStiftelsen Miljømerking Norge kommer med sin «Bærekraftsveileder» etter planen 30 mai.

Skriv ut artikkelen

Kofa–avgjørelser etter nyttår kan være villedende fordi det ikke er gjeldende regelverk som legges til grunn. Rimeligvis brukes regelverket som gjaldt i fjor, på klager som gjaldt anskaffelser som ble kunngjort i fjor. Et ferskt eksempel på mulig forvirring: Bærum kommune krevet miljømerke og Kofa konstaterte regelbrudd. Men i år er det lov å kreve miljømerke – på visse vilkår.

Ifølge det nye regelverket for offentlige anskaffelser som trådte i kraft ved sist årsskifte, er det lov – på visse vilkår – kreve miljømerke. Difi skriver at det er det lovlig å kreve fremlagt et bestemt 3. parts sertifisert miljømerke, dersom alle de underliggende merkekravene i ordningen er knyttet til leveransen. Også tilsvarende 3. parts sertifiserte miljømerker fra leverandøren må da godtas. Det gjelder også annen dokumentasjon, dersom leverandøren ikke har mulighet til å tilegne seg en 3. parts sertifisering innen fristen.

Miljømerker fremlagt som kravspesifikasjon, som tildelingskriterium eller som kontraktskrav, kan også kreves. Hvor i prosessen man velger eventuelt å stille krav om 3. parts sertifiserte miljømerker, er en anskaffelsesfaglig vurdering, ifølge Difi, som planlegger å utarbeide en mer detaljert veiledning om bruk av miljømerke.

Veiledning på vei

Stiftelsen Miljømerking Norge er forsinket med lanseringen av sin «Bærekraftsveileder». Den er utviklet sammen med Ø-merket, Fairtrade, Miljøfyrtårn, og med støtte fra advokat Robert Myhre. Lanseringen av veiledningen er fastsatt til 30 mai. I utkastet til veiledning heter det bl.a. at «Miljømerker type I (ISO 14024) som Svanemerket og EU ecolabel (EU Blomsten) vil oppfylle betingelsene. For å unngå unødvendige konkurransebegrensninger, kan det være en god idé å vise til ikke bare ett, men til flere merkeordninger samtidig».

Bærum kommune ble imidlertid i en Kofa–avgjørelse avgitt for kort tids siden felt for bruk av miljømerke i sine krav. Forklaringen er at anskaffelsen ble gjort i fjor, og da var det et annet regelverk som gjaldt. – Lest i sammenheng fremgår det klart av konkurransegrunnlaget, inkludert vedlegg, at produktene måtte være tildelt et miljømerke for å få uttelling. Det var følgelig ikke tilstrekkelig at produktene tilfredsstilte kravene til et slikt miljømerke, skriver Kofa i sak 2016/111, og konkluderte da slik:

– Bærum kommune har brutt forskriften § 22-2 (2) ved å oppstille et tildelingskriterium hvor det kun ville gis uttelling for produkter som var tildelt et miljømerke.

Bli den første til å kommentere på "Lov å kreve miljømerke i år – Bærum «tjuvstartet» og tapte i Kofa"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.