Mva-smutthull for useriøse, utenlandske leverandører

Anbud365: Mva-smutthull for useriøse, utenlandske leverandørerInnkjøpsrådgiver Bjørn Steinar Berg i Skedsmo kommune, hadde – mens han var innkjøpsrådgiver i en tidligere kommune – konkrete opplevelser med utenlandske firma som benyttet et mva-smutthull. Som følge av det – og for å demme opp mot sosiale dumping og useriøse firmaer, lanserer han en tekst som man bør ta inn i konkurransegrunnlag og kunngjøring.

Skriv ut artikkelen

Når et utenlandsk firma får tjenesteoppdrag for en norsk oppdragsgiver, åpner det seg et smutthull for de useriøse. Det gjelder merverdiavgift (mva), der det utenlandske selskapet kan fakturere med mva, men beholde den selv. Egentlig skal norske oppdragsgivere forfølge saken overfor leverandørens hjemmenasjon, men det er arbeidskrevende og langtekkelig, så det avstår man gjerne fra. I realiteten er dette snakk om bruk av svart arbeidskraft. En innkjøper lanserer her et forslag til hvordan man skal kunne demme opp for denne mva-smutthullet.

I en e-post fra Skatteopplysningen, som Anbud365 har fått tilgang til, heter det:

«Utenlandsk næringsdrivende som har forretningssted eller hjemsted i Norge, skal registreres i Merverdiavgiftsregisteret på ordinær måte som norske næringsdrivende. Utenlandsk næringsdrivende som ikke har forretningssted eller hjemsted i Norge, skal registreres i Merverdiavgiftsregisteret ved representant når han her i landet har omsetning som er avgiftspliktig, jf merverdiavgiftsloven §2-1 6. ledd.»

Likeledes bekrefter Skatteopplysningen at når et utenlandsk selskap som leverer og monterer i Norge, og omsetter for over 50 000 i løpet av en periode på 12 måneder er dette å anse som omsetning i Norge og ikke eksport til Norge.

Tjenester, ikke varer

Det utenlandske selskapet må først registrere seg som norsk næringsdrivende, og kan deretter – enten selv eller ved en norsk representant, registrere seg i mva-registeret.

Når det gjelder varen som kommer fra et utenlandsk firma, er det ingen tvil om hvor den kommer kjøper/oppdragsgiver til gode. Her kommer tollmyndighetene inn i og med at det er snakk om en vare som krysser en landegrense.

Tjenesteytelser noe annet. Her kan personene som utfører tjenesten krysse grensene så mye de vil – på samme vilkår som reisende flest.

Beholder mva selv

Hvis det utenlandske firmaet velger å fakturere for tjenesten selv og ikke som norskregistrert firma (eventuelt ved en norsk representant), inkluderes mva i fakturabeløpet. Den norske oppdragsgiveren betaler fakturaen, og skal forutsetningsvis kreve kompensasjon for mva hos det landet der tjenesteyteren holder til. Det er imidlertid et omfattende arbeid, som de fleste oppdragsgivere avstår fra. Systemet er at den angjeldende nasjon skal hente inn den betalte mva fra tjenesteyteren og så betale til den norske stat via den norske oppdragsgiveren.

Resultatet er da at den utenlandske tjenesteyteren kan beholde mva fra Norge selv. I anskaffelsessammenheng innebære dette også en forskjellsbehandling i negativ retning for norske konkurrenter. I realiteten er det jo snakk om bruk av svart arbeidskraft.

Foreslår tekst for å tette smutthullet

Innkjøpsrådgiver Bjørn Steinar Berg i Skedsmo kommune, hadde – mens han var innkjøpsrådgiver i en tidligere kommune – konkrete opplevelser med utenlandske firma som benyttet mva-smutthullet. Som følge av det – og for å demme opp mot sosiale dumping og useriøse firmaer, foreslår han at man bør ta inn følgende i konkurransegrunnlag og kunngjøring:

«Utenlandsk næringsdrivende som ikke har forretningssted eller hjemsted i Norge, skal registreres i Merverdiavgiftsregisteret ved representant når han her i landet har omsetning som er avgiftspliktig, jf merverdiavgiftsloven. Dette gjelder for tjenester som har oversteget 50.000 kroner i en periode på tolv måneder.

Er ikke dette kontraktskrav dokumentert og akseptert ved innlevering fører dette til avvisning.»

– Teksten bør, sier han til Anbud365, settes til kontraktskrav i stedet for kvalifikasjonskrav, da er det likebehandling og leverandøren har tid til å opprette foretak om de får kontrakten.

Bli den første til å kommentere på "Mva-smutthull for useriøse, utenlandske leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.