Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. september

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 27. septemberHelseminister Bent Høie mener migrenemedisiner er for dyre og setter i gang gjennomføring av prisforhandlinger eller anbudskonkurranse for å få ned prisene.

Skriv ut artikkelen

Kofa gir sitt femte gebyr på nær 33 måneder, NHO er godt fornøyd med den nylanserte sertifiseringsordningen for offentlige innkjøpere og Helse Vest kan skilte med et gevinstpotensial på 110 mill. Samme helseforetak mener også at noen leverandører har som strategi å klage til Kofa dersom de ikke vinner kontrakt. EHF-fakturaer kan forfalskes, og Difi roper et varsko. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Gebyr for ulovlig direkte anskaffelse av skytjenester

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) har ilagt Steigen kommune et gebyr på 800 000 kroner for ulovlig direkte anskaffelse av skytjenester. Gebyret er det femte som klagenemnda ilegger etter at klageorganet fikk tilbake gebyrmyndigheten den 1. januar 2017.

Gevinstpotensial på 110 mill.

Sykehusinnkjøp divisjon vest har til og med utgangen av august i år levert et gevinstpotensial til foretakene i Helse Vest på kr. 110 mill. (10 %). For et relativt modent innkjøpsmiljø som det vi har i Helse Vest (gevinster hentet ut over tid), er dette et resultat en kan si seg fornøyd med, heter det i en rapport til styret i helseforetaket.    else Vest

Godt fornøyd med sertifiseringsordning

NHO er godt fornøyd med den nylanserte sertifiseringsordningen, og at Difi har tatt ansvaret for den, heter det i en melding på nho.no.  Målet med sertifiseringsordningen er å sikre tillit til at innkjøperne i offentlig sektor som er «sertifiserte», skal ha en grunnleggende anskaffelseskompetanse på et gitt nivå.

Angriper de som diskriminerer SMB

-Staten må slutte å diskriminere SMB i anbudskonkurranser. Kontrakten, som ble brukt til å diskriminere hoteller på Vestlandet, og som skapte sterke reaksjoner, er senere kopiert og brukt i identisk samme form i flere andre offentlige anbud, sa Tom-Christer Nilsen (H) fra næringskomiteen på Stortinget i et foredrag nylig.

Ønsker konkurranse på migrenemedisiner

Nye migrenemedisiner som nå kommer på markedet har god effekt for mange, men de totale kostnadene er for høye til at de kan komme inn på blåreseptordningen. Derfor har Helse- og omsorgsdepartementet gitt Statens legemiddelverk og Sykehusinnkjøp i oppdrag å gjennomføre prisforhandlinger eller anbudskonkurranse for å få ned prisene.

Ser bort fra regler de selv har laget

– Et av de største praktiske hindrene vi møter er at offentlige innkjøpere altfor ofte ser bort fra regler de selv har vært med på å lage; de velger heller billige industrivarer fra utlandet fremfor norske produkter som fullt ut tilfredsstiller alle kvalitets- og miljøkrav som Stortinget, departement og direktorat har stilt, sier Kjell Larsen, adm. dir i Pipelife.

Automatikk i å klage til KOFA

Det er en kjent sak at terskelen for bruk av KOFA er lav. I mange saker ser man at den som blir nummer to i en konkurranse ofte klager for å få innsyn i årsaken til at de ikke nådde helt opp. Noen selskap har nærmest dette som strategi og leverer automatisk en klage dersom de blir nummer to, heter det i et notat til styret i Helse Vest.

BVP-prosjekt nr. 2

Prosjektet Tonstad Øst i Trondheim gjennomføres som Best Value Procurement (BVP). Dette er det andre BVP-prosjektet som Trondheim kommune gjennomfører, og erfaringer fra prosjektet blir fortløpende vurdert med tanke på valg av anskaffelsesmetode for fremtidige prosjekter, melder bygg.no.

Falske EHF-fakturaer

Det er fullt mulig å sende falske EHF-fakturaer. – Difi legger kun til rette for at EHF-fakturaene som sendes har et korrekt innhold ved at alle obligatoriske informasjonsfelt har gyldige verdier. Vi tar ikke, og kan aldri, ta ansvar for å sjekke at betalingskravet har en reell forretningsmessig begrunnelse, sier seksjonssjef André Hoddevik i Difi.

Avlyser Rogfast-kontrakt

Statens vegvesen avlyser konkurransen om Kvitsøy-kontrakten i Rogfast-prosjektet, melder vegnett.no. Det ble i juli klart at Vegvesenet etter konkurransen om Kvitsøy-kontrakten sto igjen med én kvalifisert tilbyder, og den tilbudte prisen lå om lag 1 milliard kroner over byggherreanslaget.

«Hjelpsom» plattform for sirkulære anskaffelser

Støtte og hjelp til leverandører og offentlige myndigheter skal bidra til at samfunnet styres i retning av økt bærekraft, melder IVL Svensk Miljöinstitutet, som lanserer en «hjelpsom» webplattform for sirkulære anskaffelser.

Britisk kamp mot moderne slaveri

Cabinet Office i den britiske regjeringen lanserer nå veiledning, et digitalt verktøy og en testpakke med sikte på å komme til livs moderne slaveri i myndighetenes leveransekjeder. Sentralmyndighetene i Storbritannia kjøper årlig for om lag 580 milliarder i norske kroner.

Risiko for urettferdige vilkår

Upphandlingsmyndigheten i Sverige har i dialog med arbeidsmarkedets parter gjennomført risikovurderinger i ulike bransjer. For bussjåfører og parforvaltere fant man ingen urettferdige lønns- og arbeidsvilkår, noe man gjorde for vaskeriarbeidere, godssjåfører og arbeidstakere i flyttebransjen.

21 med i dynamisk innkjøpssystem

Nå er de første 21 leverandører blitt tatt opp det dynamiske innkjøpssystemet for digitale læremidler som Statens og Kommunernes Indkøbsservice i Danmark administrerer. Det er både store og små forlag, heter det, og 1. oktober åpnes systemet igjen for nye, mulige leverandører.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. september"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.