Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. august

Anbud365:Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. augustProrektor for forskning ved Norges Handelshøyskole, Malin Arve, er med i et svensk, prestisjepreget forskningsprosjekt om offentlige anskaffelser – sammen med tre svenske professorer.

Skriv ut artikkelen

Statnett får statsråds-ros for sin tilretteleggelse for mindre aktører i anbudskonkurranser, og de tildelte nylig en kontrakt der kvalitet talt 70% og pris bare 30%. Fra Sykehusinnkjøp hører vi at mange leverandører er oppgitt over standardiserings-mangel, en «rammeavtale-gulrot» førte til Sørlandets første tunge helelektriske anleggsbil og innovative anskaffelser er et poeng for de nominerte til Årets trebyggeri 2020. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Oppgitt over mangel på standarder

– Mange leverandører er oppgitt over mangel på standardisering både i Norge og i Norden. Det gir ikke mening at 1500 ulike innkjøpsordninger skal komme med sine standarder. Her må kompetansen samles, sa Trude Ertresvåg i Sykehusinnkjøp på Arendalsuka. Hun ønsket minst mulig vekting, men obligatoriske krav og miljømerking.

Skal granske Norges vaksineanskaffelser

Koronakommisjonen skal også granske regjeringens anskaffelser av vaksine, og ifølge kommisjonsleder Egil Matsen er de bedt om å spesielt sammenligne Norges vaksineanskaffelser via EU med anskaffelser gjort av blant annet Israel og Storbritannia.

Lagt til rette for SMB i anbud

Statnett har i løpet av de senere årene jobbet godt med å legge til rette for at også mindre aktører kan nå opp i anbudsprosesser. Det slo olje- og energiminister Tina Bru fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Norsk forsker med i svensk prestisjeprosjekt

Malin Arve, Norges handelshøyskole, bidrar i svensk forskning på de utfordringer som er knyttet til offentlige anskaffelser. Arbeidet ledes av en av Sveriges ledende på området, Sofia Lundberg, og konklusjonene kommer i Konjunkturrapport 2022 fra Studieförbundet Näringsliv och Samhälle i januar 2022.

Kan bare skylde på seg selv

Nye Veier valgte ikke å signere kontrakt med den spanske entreprenøren. De må innse at de har valgt feil strategi og at de kun kan skylde på seg selv når de på ny må avlyse entreprisen med en utenlandsk entreprenør i utbyggingen av E6 mellom Moelv og Øyer. Det sier Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes forening til Gudbrandsdølen Dagningen.

70% kvalitet, 30% pris

Statnett har valgt Oneco Technologies som partner til overvåking av sine trafostasjoner rundt i Norge. Anbudet er vektet 70% på kvalitet og resten på pris. Forskjellen mellom billigste og dyreste tilbyder er nesten 35 millioner kroner. Avtalen er verd over 100 mill.

«Rammeavtale-gulrot» gjorde susen

Agder Massetransport AS utenfor Kristiansand har investert i Sørlandets første tunge helelektriske anleggsbil. – Et anbud fra Kristiansand kommune om en rammeavtale var foranledningen til investeringen. I anbudet la kommunen inn at de som kunne tilby en fossilfri tung lastebil, ville bli foretrukket, forteller daglig leder Frank Ilebekk.

Tendens til at det ikke bare er pris

– Vi ser nå en tendens til at anbudene ikke avgjøres 100% på pris, men at det også er andre ting som også spiller inn. Miljøtiltak er en slik ting, mener daglig leder i Haaland Mosjøen AS, Tore Stokmo. Bedriften AS har siden i fjor høst revidert sine systemer for å nå kravene for å bli godkjent som Miljøfyrtårnbedrift.

Sterk aktør for innovative anskaffelser

Tre kandidater fra Innlandet fylke er nominert til Årets trebyggeri 2020. Alle har det offentlige som byggherre eller delaktig byggherre, og de er med på å vise at bruken av tre i signalbygg har økt. Det viser også at det offentlige er en sterk aktør for innovative anskaffelser og utvikling av miljøvennlige bygg, heter det.

Ikke teknologi nok for Oslo-anbud

– Vi er et mindre selskap og har lyktes godt i 15 år, med gode resultater. Vi gjør det ennå bra i Vestfold, men når vi skal konkurrere om anbud i Oslo, kommer vi til kort med tanke på teknologi, sier Andreas Evensen i Tønsberg-selskapet Micasa Parkering.

Skal forsyne Regjeringskvartalet med strøm

Teknologiselskapet ABB blir leverandør av strømforsyning i det nye regjeringskvartalet. Det er klart etter at Statsbygg har avholdt anbudskonkurranse, og nå har inngått kontrakt med ABB. Kontraktens verdi er anslått til 168 millioner kroner. Dette er den sjette av i alt ni tverrgående tekniske entrepriser i regjeringskvartal-prosjektet.

Tar grep på byggeplassene

Entreprenørbedriftene tar grep mot uakseptabel oppførsel og utestengning på bygge- og anleggsplasser. – Jeg oppfordrer kultur- og likestillingsministeren til å legge til rette for at stat og kommune som offentlige innkjøpere kan gå foran, sier adm.dir. i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), Kari Sandberg.

Strengere krav til bærekraft

Er du en bedrift som leverer varer eller tjenester til det offentlige eller større private bedrifter, vil det bli stilt strengere krav til bærekraft for å vinne anbudene, sier direktør for utvikling og digitalisering i Haugaland Kraft, Stein Inge Morisbak. -Det haster nå. Det nytter ikke å sitte på gjerdet og se hva som skjer før du gjør noe.

Smårusk siden sist:

I mediene (1): Konkurransetilsynet for offentlige anskaffelser (egentlig Klagenemnda for offentlige anskaffelser)
I mediene (2): Norsk program for leverandørutvikling (egentlig Nasjonalt program for leverandørutvikling)
Epost til Anbud365: Hva er EHF? (tja?)

Forsvaret tar grønne grep

Som statens største innkjøpsorganisasjon er Forsvarsministeriets i en særlig posisjon til å påvirke den grønne dagsordenen. Derfor er Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i gang med å gjøre regjeringens «Grønne indkøb for en grøn fremtid – strategi for grønne offentlige indkøb» til sin.

Styrker innkjøpsenhet med miljøteam

Region Syddanmarks sentrale innkjøpsenhet styrker innsatsen med et miljøteam, som skal hjelpe regionens innkjøpere med å stille krav til produkters miljø- og klimaavtrykk. Et miljøteam med miljø- og kategorispesialister vil sette enda større fokus på grønne innkjøp og miljøkrav i dialogen med leverandører.

Seriøse finnes i ny søketjeneste

En ny søketjeneste matcher bl.a. offentlige bestillere med byggforetak som holder tariffavtaler i hevd og arbeider for sunn konkurranse. Det er bransjeorganisasjonen Byggföretagen som lanserer schysstabyggare.se, melder upphandling24.se.Mange har vanskeligheter med å vite hvor man skal vende seg for å finne et seriøst byggforetak.

Vil erstatte sanksjonssystem

En hurtigarbeidende komite under de skotske myndighetene går inn for å erstatte systemet med å tilbakeholde betaling som sanksjon for arbeidet som ikke er utført etter kontrakten. Komiteen tar til orde for en serie mulige tiltak, og har særlig hensynet til SMB-ene i tankene.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.