Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 3. februarKS skal etablere et 100% eiet ikke-kommersielt aksjeselskap, som skal utvikle og levere digitale fellesløsninger og andre tjenester i tilknytning til dette til medlemmene - og medlemmene kjøpe tjenester direkte fra selskapet uten at anskaffelsesregelverket brukes. På bildet Kristin Weidemann Wieland, områdedirektør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS (foto: KS).

Skriv ut artikkelen

For sjette gang inviteres det til Anskaffelsesdag i Bergen, DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) melder om oppdaterte effektkalkulatorer og 160 møtte på leverandørkonferanse for skipstunnel ved Stad. Økonomiske hensyn blir prioritert høyere enn nasjonal sikkerhet i anskaffelser, heter det, og Helse Nord gjord feil og avlyste dermed en konkurranse. I Finland tas nye metoder i bruk for å komme karteller i offentlige anskaffelser til livs. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anskaffelsesdag i Bergen 15. mars

Gled deg til årets utgave av Anskaffelsesdagen Bergen 15, mars. Krise, krig og kaos er overskriften på årets konferanse. Programmet på Anskaffelsesdagen tar for seg en rekke av de nye utfordringene som leverandører og oppdragsgivere i dag møter. Program og påmelding finner du her. Husk påmeldingsfristen 15. februar!

Oppdaterte miljø-kalkulatorer

DFØs effektkalkulatorer for kjøretøy er oppdatert. De er justert med oppdaterte tall for blant annet kjørte kilometer og bompenger. Effektkalkulatorene hjelper med å tydeliggjøre hva slags effekt kravene som stilles, har. I tillegg til CO2-utslipp viser de også kostnadsbesparelser ved å ta med bl.a. drivstoff, bompenger og elforbruk.

Økonomi fremfor nasjonal sikkerhet

Økonomiske hensyn blir prioritert høyere enn nasjonal sikkerhet i anskaffelser. Private leverandører ønsker at anskaffelser i hovedsak skal være ugradert, og oppdragsgiver nedgraderer anskaffelser for å få flere og billigere tilbud. Dette fremgår av Nasjonal sikkerhetsmyndighets kontrollaktiviteter i 2021, ifølge en fersk Riksrevisjonsrapport.

160 på leverandørkonferanse

Over 160 representanter fra om lag 80 totalentreprenører og leverandører fra inn- og utland møtte opp da Kystverket arrangerte leverandørkonferanse på Gardermoen for byggingen av Stad skipstunnel. Målet er å få utlyst totalentreprisen i løpet av tredje kvartal 2023, og muligens skrive kontrakt i løpet av tredje kvartal 2024.

Stabil aktivitet i industrien i januar

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, var uendret på 50,0 i januar. Det peker mot uendret aktivitet fra desember til januar. Et veid gjennomsnitt av indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting gikk ned 0,1 poeng til 49,7. Tross uendret samleindeks, var det bevegelser i underindeksene.

Gjort feil, avlyser konkurranse

Helse Nord RHF har gjort feil ved gjennomføringen av anskaffelsen av spesialiserte habiliterings- og rehabiliteringstjenester. Nå vil ny konkurranse utlyses, med sikte på nye avtaler innen sommeren 2023.

Lukker sak om haste­anskaffelser

Forsvaret gjorde anskaffelser for nærmere 200 mill med en unntakshjemmel i EØS-avtalen. Det var ikke slik det skulle vært gjort, men er ikke et systematisk brudd, ifølge ESA (EFTAs overvåkingsorgan). ESA har dermed bestemt seg for å lukke saken, skriver Forsvarets forum.

Et skritt nærmere en kontraktstandard

Et forslag om kontraktstandard for anskaffelser av medisinsk utstyr og laboratorieutstyr er nå på høring, og innholdet blir godt mottatt av Melanor. Høringsfrist er 5. april. I høst leverte Standard Norge en rapport etter et utredningsprosjekt om kontraktstandard for anskaffelse av laboratorie- og medisinsk utstyr og tilhørende tjenester.

Kjøpe uten å bruke anskaffelsesreglene

KS skal etablere et 100% eiet ikke-kommersielt aksjeselskap. Selskapets skal utvikle og levere digitale fellesløsninger og andre tjenester i tilknytning til dette til medlemmene. Selskapet vil operere i tråd med unntaket for utvidet egenregi. Dermed kan medlemmene kjøpe tjenester direkte fra selskapet uten at anskaffelsesregelverket brukes.

Kostnadskutt rammer innkjøp

Flere sykehusavdelinger må ta grep for å møte tøffe økonomiske krav i år. For Voss sjukehus betyr det at kutt i kostnader knyttet til innkjøp av operasjon- og forbruksmateriell, skriver Bergensavisen.

Utfordrer legemiddel-anskaffelser

Når vi ser hva som kommer av nye behandlinger, vil det være helt essensielt å legge til rette for alternative prisavtaler og økt bruk av helsedata for at flere nye legemidler skal komme til pasientene, ifølge styreleder i Legemiddelindustriforeningen, Veronika Barrabés. Det utfordrer den tradisjonelle måten å innføre og anskaffe legemidler.

Bekymret, avtaler står på vent

Deling av nåværende Ålesund kommune er anslått å koste 237 mill. Arbeidet med avtaler og fagsystem har stått på vent sedan kommunestyrevedtak 5. januar. Noen avtaler er allerede signert, andre er enten klare for signering eller under arbeid. Innkjøpssjef Kariann Bigseth er bekymret for hvor lenge pausen skal vare.

Et bananas marked?

– Til tider har vi rett og slett ikke hatt peiling. Ba vi om en pris, opplevde vi at den holdt et døgn. Ganske spesielle tider. Det forteller Ole Bergersen, prosjektsjef i Betonmast, Vestfold og Buskerud til Gjengangeren.

Solid grunnmur på offentlige anskaffelser

Fokuset på offentlige anskaffelser i Alta kommune har økt hvert eneste år og i dag har kommunen 4 innkjøpere. 3 av disse er sertifiserte gjennom et program i regi av KS, i tillegg er fagansvarlig utdannet jurist. Kommune har på denne måten bygd opp en solid grunnmur på offentlige anskaffelser.

Skal bli et miljøforbilde

Hustadvika kommune skal sette i verk omfattende tiltak for å bli et miljøforbilde. I miljøplanen som nå legges ut til offentlig høring, heter det bl.a.: Redusere matsvinnet og øke bruken av lokale matvarer og vekte klima minst 40 % som tildelingskriterium ved anskaffelser, samt prioritere sirkulære løsninger, skriver Romsdals Budstikke.

Kjøper resirkulerbare truger

Forsvarsmateriell skal levere 20.000 par nye, norskproduserte truger i plast til Forsvaret. Rammeavtalen er på inntil 48 mill, og trugene er blitt har testet og utviklet i samarbeid med Forsvarsmateriell og Forsvaret. Trugene i resirkulerbar plast kan returneres til produsenten som vil demontere og gjenbruke deler av materiellet i trugene.

Nye finske metoder mot karteller

Konkurrensverket i Finland tar i bruk nye metoder å avsløre karteller. Nye, statistiske metoder brukes til å begynne med innenfor offentlige anskaffelser. I de seneste årene er karteller blitt avslørt i Finland innen f.eks. busstrafikk og på markedene for byggisolasjon og kjøreskoler.

Skoleres til kamp mot yrkeskriminelle

Stockholms stad er lei av yrkeskriminelle som skor seg på byens anskaffelser. Nå skal personell som arbeider med utbetalinger skoleres for å oppdage feil. Byen satser 3 mil på å hindre yrkeskriminelle i å lure kommunen når det gjelder anskaffelser, melder SVT Nyheter Stockholm, ifølge upphandling24.se.

Finsk materiellbank for innovative anskaffelser

Finlands svar på Leverandørutviklingsprogram her hjemme, KEINO, har etablert en såkalt materiellbank. Her kan man finne hjelp når man skal ta fatt på bærekraftige og innovative anskaffelser – eller studier knyttet til temaet. Her er det eksempler, kriterier, veiledninger, studiemateriale og situasjonsrapporter, heter det.

Kommune tar bærekraft-ansvar for hele landet

En av de danske kommunene, Gentofte, har påtatt seg ansvaret for å utvikle de nye verktøy, juridiske rammer og økonomiske strukturer, som skal til for at landets kommuner skal kunne kjøpe inn på en bærekraftig måte. Prosjektet startet i januar 2022 og skal være avsluttet med utgangen av 2029, skriver udbudsmedia.dk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.