Ambisiøs satsing på anskaffelsesområdet i Forsvaret

Anbud365: Ambisiøs satsing på anskaffelsesområdet i ForsvaretI større grad enn i dag vil miljøkriterier veie tyngre ved tildeling av oppdrag og i langsiktige avtaler. Miljøfyrtårn er den enkleste terskelen, og foreløpig godt nok for Forsvarsbygg, slo seksjonssjef rammeavtaler og innkjøp avdeling anskaffelser i Forsvarsbygg, Lena Bratsberg, fast på en konferanse nylig.

Skriv ut artikkelen

Forsvaret satser sterkt på bestillerkompetanse og Forsvarets logistikkorganisasjon har som mål å bli best i offentlig sektor på anskaffelser av varer og tjenester innen 2022. Forsvarsbygg på sin side kartlegger nå ellers strategisk viktige leverandører både lokalt og nasjonalt for å sikre seg gode og framtidsrettede anskaffelser. Så vel innovasjonspartnerskap som dynamisk innkjøpsordninger står også på dagsordenen i Forsvarsbygg for tiden.

Dette kom, ifølge byggfakta.no, fram under den årlige logistikk-konferansen i regi av Norsk Militært Logistikkforum – en arena for informasjonsutveksling mellom de ulike aktørene i Forsvaret og sivile leverandører.

Forsvaret anskaffer for 13-15 mrd årlig, og det er de store øvelsene som trekker opp. Etterspørselen etter varer og tjenester vil komme der aktiviteten er størst, og det betyr i dette tilfelle store deler av Viken og Innlandet og deler av Trøndelag og Nord-Norge. Det vil også bli en del aktivitet i Stavanger og Bergens-området.

God dialog med markedet

Forsvarets logistikkorganisasjon ønsker god dialog med markedet og har et tydelig mål om å gi leverandørene bedre kunnskap, informasjon om nye muligheter og innspill til hvordan konkurransen bør utformes. Forsvaret jobber også for å fremme innovasjon og bedre konkurranse, og på konferansen ble det dessuten beklaget at det har vært alt for mange tvistesaker som handler om uklare kravspesifikasjoner i konkurransegrunnlaget.

Forsvaret har de to siste årene bygget opp det de mener er en profesjonell organisasjon for innkjøpssamarbeid for å bedre sin bestiller kompetanse og bli en likeverdig partner med sine leverandører. Det er viktig å ha bestillerkompetanse i Forsvaret, heter det, og målet er å bli best i offentlig sektor på anskaffelser av varer og tjenester innen 2022. Vi er på god vei til å nå dette målet, konstaterte man fra FLOs side.

Kartlegger strategisk viktige leverandører

Forsvarsbygg kartlegger nå strategisk viktige leverandører både lokalt og nasjonalt for å sikre seg gode og framtidsrettede anskaffelser. Forsvarsbygg la i fjor igjen nærmere 7 mrd til det private næringsliv og er landets største eiendomsforvalter.

I større grad enn i dag vil miljøkriterier veie tyngre ved tildeling av oppdrag og i langsiktige avtaler, konstaterte man fra Forsvarsbyggs side på konferansen. Miljøfyrtårn er den enkleste terskelen, og foreløpig godt nok for Forsvarsbygg.

Forsvarsbygg ble i fjor tildelt 15 millioner i støtte til gjennomføring av innovasjonspartnerskap fra Innovasjon Norge. Forsvarsbygg har startet prosessen med å utvikle et fleksibelt og mobilt byggekonsept, for å oppnå økt bærekraft og kampkraft i Forsvaret. Bruk av nye typer våpen og materiell, samt økt kriseberedskap, stiller krav til fleksibilitet i bygningsmassen. Dette er grunnlaget for ideen om å utvikle en robust endringskapasitet i fremtidens portefølje for eiendom, bygg- og anlegg.

Utfordre leverandørmarkedet

– Dagens modulløsninger dekker ikke hele behovsspekteret, og derfor inviterer Forsvarsbygg til gjennom en innovasjonsanskaffelse å utfordre leverandørmarkedet til å løse eksisterende utfordringer med nye metoder. Prosjektene tar i dag for lang tid å gjennomføre fra ide til realisering. Ofte handler det om korte tids-horisonter. De er opptatt av å tenke helhetlig og se vedlikehold som en del av framtidig utvikling. Det er miljø- og klimamessig bedre å vedlikeholde eksisterende bygg enn å bygge nytt.

Forsvarsbygg har også dynamiske innkjøpsordninger som strekker seg over flere år – innkjøpsordning for byggeledelse, prosjektledelse og administrativ bistand i tillegg til håndtering av forurensede masser er blant innkjøpsordningene som er etablert. Dette er landsdekkende innkjøpsordninger som nå er åpne for kvalifisering, og man må ikke være landsdekkende operatør for å melde sin interesse, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Ambisiøs satsing på anskaffelsesområdet i Forsvaret"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.