Ber NHO være konkret – hvilke bedrifter sliter med den nye terskelverdien?

Anbud365: Ber NHO være konkret - hvilke bedrifter sliter med den nye terskelverdien?At det blir enklere å gjennomføre en anskaffelse under terskelverdi, betyr ikke anarki, slo næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fast på NHOs anskaffelseskonferanse forleden.

Skriv ut artikkelen

– NHO og andre hevder at hevingen gjør det vanskeligere for små og mellomstore bedrifter å konkurrere om oppdragene. Og at det gir økt fare for korrupsjon. Det tror ikke jeg, påpekte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på NHOs anskaffelseskonferanse. Hevingen han snakket om var hevingen av den nasjonale terskelverdien. Samtidig utfordret han NHO til å informere ham om hvilke bedrifter som sliter som følge av denne hevingen.

Næringsministeren slo på NHO-konferansen fast at regelverket ikke er hugget i stein, og at det skal evalueres. Men, sa han, vi vil la det virke en stund først. Dette gjelder også spørsmålet om terskelverdier.

Ifølge hans foredrag publisert på departementets nettsider – og som han i all hovedsak fulgte, minnet han om at de gamle terskelverdiene kostet det oppdragsgivere og leverandører en halv million kroner å gjøre en anskaffelse etter boka. Da kan vinninga gå opp i spinninga. Det sier seg selv. Det krever tid og ressurser å delta i offentlige anbudskonkurranser. Mange gründere og små leverandører har ikke rygg til å bære den risikoen.

Vil ikke ha det slik

Sånn ville ikke regjeringen ha det, og for enkelhets skyld ønsket den også å følge EØS-terskelverdiene. Derfor ble den nasjonale terskelverdien hevet.

– NHO og andre hevder at hevingen gjør det vanskeligere for små og mellomstore bedrifter å konkurrere om oppdragene. Og at det gir økt fare for korrupsjon. Det tror ikke jeg, slo næringsminister Røe Isaksen fast. At det blir enklere å gjennomføre en anskaffelse under terskelverdi, betyr ikke anarki. Anskaffelsene under terskelverdi må fortsatt følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling. Og oppdragsgiver må dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført.

En god idé

Konkurranse gir bedre leveranser og lavere pris var hans budskap. Oppdragsgiverne må orientere seg i markedet, og finne de gode leverandørene. Store og små. Forslaget fra NHO om å gjøre de små oppdragene mer kjent er en god idé, mente statsråden, og lovet å se på det.

Tilbakemeldingene på hevingen av nasjonal terskelverdi så langt er delte, også fra NHOs medlemmer. – Vi vil gjerne høre fra NHO hvilke bedrifter som sliter, sa næringsministeren på NHOs anskaffelseskonferanse. Og: Vi skal evaluere nivået på nasjonal terskelverdi. Når vi har erfaringer å evaluere ut fra. Da skal vi høre på alle innvendinger og innspill.

Bli den første til å kommentere på "Ber NHO være konkret – hvilke bedrifter sliter med den nye terskelverdien?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.