Nei til innsyn – hjalp ikke at bare kvalitet, ikke pris, skulle telle

Anbud365: Nei til innsyn - hjalp ikke at bare kvalitet, ikke pris, skulle telleEt spørsmål om innsyn var tema i en sak for Kammarrätten i Sundsvall.

Skriv ut artikkelen

Selv om kontraktsverdien var fastsatt på forhånd og evalueringen bare skulle gå ut på kvalitet, slo en svensk domstol fast at opplysninger om antall tilbydere i en avbrutt konkurranse ikke skulle offentliggjøres. Det var få aktører i det aktuelle markedet og en ny anskaffelsesprosess om samme kontrakt var nemlig i gang – og opplysninger om deltakere i den avbrutte anskaffelsen kunne gjøre skade, mente domstolen.

Saken gjelder en avgjørelse i Kammarrätten i Sundsvalls fra tidligere i år (mål 3357-19).

Trafikverket i Sverige skulle gjøre kontrakt om bygging av to tunneler som en del av infrastrukturprosjektet Förbifart Stockholm. Imidlertid ble anskaffelsen avbrutt på grunn av manglende konkurranse. Deretter kunngjorde Trafikverket en ny anskaffelse av samme kontrakt.

Så hadde to personer bedt om å få ut en kopi av anbudsprotokollen ved den første, avbrutte konkurransen. Det ville ikke Trafikverket gå med på, idet det ble vist til den svenske offentlighets- og sikkerhetsloven. Begrunnelsen for hemmeligstemplingen var at en slik utlevering kunne påvirke anbudsprosessene negativt og føre til skade for Trafikverket dersom det ble avslørt hvor mange og hvilke tilbud som var kommet inn i den første anbudskonkurransen.

Havnet for domstolen

Beslutningen ble påklaget og havnet til slutt i Kammarrätten i Sundsvall. I dommen påpeker retten bl.a. at den aktuelle anskaffelsen omfatter et område med et begrenset antall aktører. Opplysninger om hvilke som kom med tilbud i den avbrutte anskaffelsen kunne komme til å påvirke innleveringen av tilbud i den nye anskaffelsen om samme kontrakt.

Selv om det, fremholder kammarrätten, dreier seg om en fastsatt kontraktsverdi, der evalueringen skal basere seg på kvalitet, kunne en påvirkning på tilbudenes utforming lede til skade for allmennheten.

Bli den første til å kommentere på "Nei til innsyn – hjalp ikke at bare kvalitet, ikke pris, skulle telle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.