Telemarks-kommuner vil bruke leverandør-kompetanse – og både pris og kvalitet

Anbud365: Telemarks-kommuner vil bruke leverandør-kompetanse - og både pris og kvalitetKommunene må vurdere hvilke innkjøp som utgjør en miljøbelastning og hvordan miljøkrav i innkjøp kan brukes for å redusere dette. Dette fremgår av forslag til innkjøpsreglement og – strategi for Telemark Innkjøpssamarbeid, der Kviteseid kommune, her ved ordfører Bjørn Nordskog, er med.

Skriv ut artikkelen

Kravene i konkurransene bør spesifiseres slik at leverandørene kan komme med sine løsningsforslag. Tilbudene bør evalueres basert på en kombinasjon av både pris og kvalitet. Og konkurransegrunnlag og kontraktbestemmelser bør på høring før kunngjøring av konkurranser. Dette fremgår av et forslag til innkjøpsreglement og – strategi for Telemark Innkjøpssamarbeid, der sju kommuner er med. I den grad det er muligheter for det, skal det legges til rette for at lokale leverandører kan delta i konkurransene.

Innkjøpsreglement og -strategi for Telemark Innkjøpssamarbeid (TIS) var nylig til behandling i kommunestyret i Kviteseid, en kommune med om lag 2400 innbyggere. Nome, Midt-Telemark, Seljord, Nissedal, Tokke og Vinje er de øvrige kommunene som er med i dette innkjøpssamarbeidet.

Det fremgår av dokumentet at innkjøpsprosessene skal bidra til å skape tillit hos befolkningen, i markedet og internt i organisasjonen. Kommunene skal gjennom felles rammeavtaler og samordnede innkjøp søke å oppnå stordriftsfordeler ved bedre priser og vilkår og mer effektive og profesjonelle innkjøpsprosesser gjennom å delta i innkjøpssamarbeidet, heter det.

Legges til rette for lokale

Kommunene skal gjennom sine innkjøp bidra til konkurranse og utvikling av næringsliv. Innenfor det som er mulig etter gjeldende lover og regler skal det legges til rette for at lokale leverandører kan delta i utlyste konkurranser. Det er flere grep som kan tas for å legge til rette for at relevante lokale leverandører får mulighet til å delta på lik linje med andre leverandører, fremgår det av reglement og strategi. Det kan for eksempel gjøres gjennom å vurdere kontraktens omfang, risiko, størrelse og andre aktuelle forhold slik at både store og små aktører med tilhørighet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt kan konkurrere om kommunenes oppdrag og leveranser. I tillegg er det viktig at lokalt næringsliv skaffer seg grunnleggende kompetanse knyttet til å delta i konkurranser.

Det fremheves at det for kontrakter med en verdi på under kr 1.3 mill. ikke stilles spesielle krav til prosedyre, bare at de grunnleggende prinsippene og reglene følges. Det gjør det enklere for mindre leverandører å være med å konkurrere om ulike oppdrag.

Vurdere risiko i forkant

Kommunene skal, ifølge reglement og strategi, i forkant av hvert innkjøp vurdere risiko for brudd på grunnleggende arbeidsrett, menneskerett og andre etiske forhold. Dokumentet slutter seg til Telemarksmodellen, som har til formål å motarbeide svart arbeid, sosial dumping og hindre at useriøse og kriminelle aktører får tilgang til oppdrag for kommunene. De skal ha nulltoleranse for svart arbeid og sosial dumping.

Reglement og strategi legger opp til at kommunene må vurdere hvilke innkjøp som utgjør en miljøbelastning og hvordan miljøkrav i innkjøp kan brukes for å redusere dette. Det legges opp til at ved rammeavtaler og andre større anskaffelser skal det normalt stilles krav om deltakelse i returordning, miljøsertifisering og minimum kjøretøy med Euro-6 standard. For mindre innkjøp innad i kommunene kan disse kravene fravikes, heter det.

Ta i bruk kompetanse

Et annet poeng er det at kommunen anbefales å spesifisere sine krav på en måte som gjør at leverandørene kan komme med sine løsningsforslag, slik at kompetansen både leverandørene og kommunene blir tatt i bruk. Det legges også opp til å skape merverdi gjennom å evaluere tilbudene basert på en kombinasjon av både pris og kvalitet. Kommunene bør bruke mulighetene til å få innspill fra markedet til konkurransegrunnlag og kontraktbestemmelser før kunngjøring av konkurranser.

Bli den første til å kommentere på "Telemarks-kommuner vil bruke leverandør-kompetanse – og både pris og kvalitet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.