Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 29. maiOffentlige innkjøpere kan ikke pålegges for omfattende kontroll- og oppfølgingsforpliktelser hva gjelder arbeidslivskriminalitet, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

Skriv ut artikkelen

Entreprenør og offentlige byggherrer er enige om deling av koronarisiko, advokater skriver at innføring av tilsyn kan ha samfunnsmessig gevinst, og Ålesund og Kristiansund tar i bruk ny metode for å måle utslipp som følger av innkjøp. Danske, offentlige innkjøpere lager tenketank, Digitaliseringsdirektoratet tilbyr læring om kontraktoppfølging og Avinor etterlyser innovasjonspartnere. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-dagen – «TV-program» om offentlige anskaffelser

Det er fortsatt tid til å melde seg på til den digitale utgaven av Anbud365-dagen 3. juni. Nær 400 har allerede meldt seg på. Program og påmelding finner du her.

Deling av entreprenørers koronarisiko

Statens vegvesen, Bane NOR og Statsbygg må ta sin del av risikoen for korona-relaterte forhold som entreprenører ikke kunne forutse da kontrakten ble underskrevet, heter det i en enighet mellom bransjen og offentlige byggherrer. Samtidig er det et mål å begrense bruken av koronatilpasninger til det som strengt tatt er nødvendig i nye kontrakter.

Grenser for hva innkjøpere kan pålegges

Partene i arbeidslivet var invitert til toppmøte om arbeidslivskriminalitet av regjeringen – Kommunesektoren både har og tar et stort ansvar for å hindre arbeidslivskriminalitet ved offentlige anskaffelser, sa styreleder i KS, Bjørn Arild Gram på møtet. – Samtidig kan ikke offentlige innkjøpere pålegges for omfattende kontroll- og oppfølgingsforpliktelser.

Lær kontraktsoppfølging i praksis

Gjennom fire piloter vil Digitaliseringsdirektoratet vise hvordan man kan følge opp kontrakter. Pilotene er Nordre Follo, Viken, Kystverket og Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune.

Dyrest på pris, men vant likevel

NCC Norge vant dermed kampen om å få bygge nytt hoppanlegg i Granåsen foran Veidekke Entreprenør og AF Gruppen. Tilbyderne ble vurdert på kriteriene pris (30%), kompetanse (30%), team og personlig egnethet (20%), og oppdragsforståelse (20%). NCC var dyrest på pris, men best på team og forståelse og delt best på kompetanse.

Kommunalt kjøkken over på egenregi

Byrådet i Bergen vil etablere et kommunalt produksjonskjøkken som skal lage middager til sykehjem, omsorg pluss-anlegg og levere mat til hjemmeboende. Det gir en mer fleksibel løsning, heter det. I dagens kjøkkenløsning vil vesentlige endringer kreve forhandlinger for å være i tråd med anskaffelsesregelverket.

Forverret krise med brems på kommunale innkjøp

Koronaepidemien har direkte og indirekte virkninger på hvordan offentlig sektor i Norge fungerer. Kommunal sektor er en stor innkjøper og investor, og en kommunesektor som sette på de økonomiske bremsene vil kunne forverre krisen, heter det i ekspertrapporten «Samfunnsøkonomisk vurdering av smitteverntiltak – covid-19».

Nå målemetode for utslipp fra innkjøp

Ålesund og Kristiansund skal bruke en ny metode for å måle hvor store utslippene fra de kommunale innkjøpene er. De skal ved hjelp av et verktøy som kalles Klimakost, og i samarbeid med Asplan Viak, analysere innkjøp og se på hvor det er viktig å stille miljøkrav, sier Anna Zäll, rådgiver for konserninnkjøp i Ålesund kommune, til NRK.

Ja til offentlig anskaffelsestilsyn

Bør det innføres et tilsyn for offentlige anskaffelser, slik man har for eksempel i Sverige? Spørsmålet kommer i en artikkel på vestviken24.no – fra Thomas Sando, partner og advokat i SANDS Advokatfirma DA Andreas Reitan, advokatfullmektig i SANDS Advokatfirma DA. De tror innføringen totalt sett vil gi en samfunnsøkonomisk gevinst.

Etterlyser innovasjonspartnere

Avinor etterlyser innovasjonspartnere til samarbeid om utviklingen av et system for automatisk bagasjehåndtering mellom bagasjehall og fly med mål om økt sikkerhet og forbedret effektivitet. Det heter det på innovativeanskaffelser.no.

Antall svenske klager opp

I 2019 kom det inn drøyt 3100 klager til de svenske klagedomstolene (förvaltningsdomstolene). Det er opp 9% sammenliknet med 2018. I kammarrättene (ankedomstolene) gikk både antall innkomne og avgjorte saker ned i 2019 i forhold til 2018, 24 respektive 28% – i Högsta förvaltningsdomstolen ned hhv 48% og 33%.

Avtale hevet pga store avvik

SKL Kommentus Inköpscentral har hevet en rammeavtale med Crayon AB. Grunnen er at Crayon gjentagne ganger har overskredet de maksimale påslagene som er regulert i avtalen. Avvikene kom for en dag ved en rutinerevisjon og de er store både når det gjelder antall og beløp, heter det.

Ikke avvisende til konkurranseutsetting av avfall

Mens flere aktører i dansk avfallsbransje er ganske skeptiske overfor regjeringens planer om å konkurranseutsette håndteringen av husholdningenes gjenbruk av avfall, er talspersoner for KL (Kommunernes Landsforening) ikke avvisende.

Danske innkjøpere lager tenketank

IKA (Foreningen av offentlige innkjøpere) etablerer «Tænketank for bæredygtige indkøb». Nettverkets fokus er å inspirere hverandre gjennom å dele kunnskap, gjennomgå praktiske tiltak og case om grønne innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.