Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. aprilSeniorrådgiver Magne Paulsrud, IEH, bidro på seminaret som Anbud365 arrangerte i uken i samarbeid med WikborgRein Advokatfirma og IEH (Initiativ for etisk handel). I sitt foredrag trakk han frem flere gode eksempler på rutine, prosedyre, handlingsplan som ivaretar §5 og det som angår menneskerettigheter.

Skriv ut artikkelen

En av høstens virkelig store anskaffelses-samlinger – Kofa-konferansen – finner sted 8. november. Mye nyttig å hente hos Initiativ for etisk handel om bruk ved krav om etisk handel, nye Difi-veiledninger og NHO-forening protesterer mot de nye terskelverdiene. I Storbritannia lanseres nå strengere krav for å få flere mindre bedrifter med i offentlige kontrakter. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

KOFA konferansen 2018

I årets første nyhetsbrev fra Kofa finner vi melding om at Kofa-konferansen 2018 er berammet til 8.november. Påmelding og program kommer senere, følg med på KOFA.no.

Nyttig om etikk-krav

På seminaret som Anbud365 forleden hadde i samarbeid med WikborgRein Advokatfirma og Initiativ for etisk handel (IEH) trakk Magne Paulsrud fra sistnevnte frem flere gode eksempler på rutine, prosedyre, handlingsplan som ivaretar §5 og det som angår menneskerettigheter. Et klikk på lenken her får du del i eksemplene.

«Vesentlig feil»-sak til Høyesterett

Frostating lagmannsretts dom i Fosen Linjen-saken er anket til Høyesterett. Det er historien om da en norsk domstol satte en rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen til side. EFTA-uttalelsen ble oppfattet slik at oppdragsgivere kom i erstatningsansvar nesten uansett hva de gjorde, og at det ikke lenger var krav om «vesentlige feil» .

Minner om EHF-konferanse 26. april

EHF-konferansen – digital samhandling i anskaffelsesprosessen 2018 arrangeres 26. april. Den er den årlige faglige møteplassen mellom offentlig og privat sektor for erfaringsutveksling og læring om digitalisering av offentlige anskaffelser. Program og påmelding finner du her.

SSA-L i ny 2018 versjon

Statens standardavtale for løpende tjenestekjøp, SSA-L, “skyavtalen”, er oppdatert etter innspill fra høringsrunde og referansegruppebehandling. Avtalen tar høyde for ny personvernforordning (GDPR), melder Difi.

Ny veiledning om miljømerker

Difis nye veiledning om miljømerkeordninger og annen dokumentasjon har som formål å gi innsikt i hvordan innkjøper kan bruke forskjellige typer miljødokumentasjon, og er mest mulig praktisk rettet. Den nye veiledningen kommer 26. april.

Kommunale boliger – kravspesifikasjon

Med den nye felles kravspesifikasjonen for kommunale boliger, kan kommunene få bedre boliger og spare store beløp. Norsk kommunalteknisk forening (NKF) har sammen med Husbanken, Difi, Boligprodusentene, Nelfo, Fredrikstad, Flesberg og Øyer kommuner laget en ny kravspesifikasjon for anskaffelse av kommunale boliger.

KOFA – 15 år og 3327 saker

Klageorganet for offentlige anskaffelser ble opprettet 1.januar 2003, og har således vært i virke i 15 år. 15 år senere har KOFA avgjort 3327 saker. Det er viktig for KOFA å bygge videre på den tilliten klageorganet har opparbeidet seg gjennom de siste 15 årene, heter det i årets første Kofa-nyhetsbrev.

Protest mot nye terskelverdier

Næringsdepartementet har satt opp terskelverdiene med virkning fra 6. april 2018. Dermed er det ikke kunngjøringsplikt for oppdrag på opptil 1,3 millioner kroner. – Dette er feil utvikling og vil ramme mindre håndverksbedrifter som satser på lærlinger og kompetanse, sier adm. dir Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening i NHO.

Milliardkontrakt for digitalisering

Bane Nor og det tyske selskapet Siemens har inngått kontrakt verd 5,5 milliard kroner. Kontrakten, som er Siemens sin største kontrakt noen gang i Norge, er blant de første kontraktene som til sammen utgjør digitale investeringer på 20 milliarder kroner de neste ti årene på jernbanen.

Fem vil bygge ny E29-strekning

Fem tilbydere er kvalifisert for konkurranse om E39 Kristiansand vest – Mandal øst, melder Nye Veier: En norsk hovedentreprenør og fire utenlandske (hvorav en gruppering) – blant disse en kinesisk entreprenør. Konkurransen om samme prosjekt ble avlyst i november. Totalentreprisen har en ramme på 3,9 milliarder kroner eks mva.

Historisk oppgjør med unfair konkurranse

Med avtalen innleder politikerne et historisk oppgjør med unfair konkurranse fra det offentlige, mener DI, og konstaterer at virksomheter i stadig flere bransjer opplever at det offentlige opptrer som uventede konkurrenter. Det er et bredt flertall på Folketinget som har inngått avtale for å sikre fair konkurranse mellom offentlige og private aktører.

Tøffe krav til beste for SMB-er

I Storbritannia har Cabinet Office lansert en serie tiltak for å gjøre det lettere for SMB-er å delta i offentlige kontrakter. Blant tiltakene: Leverandører må kunngjøre muligheter for underleverandører på en bestemt nettside, og leverandører skal ekskluderes fra offentlige kontrakter derom betaling til deres underleverandører ikke er ok.

Status svensk e-handel

Ifølge en fersk rapport fra Ekonomistyrningsverket går utviklingen hos svenske myndigheter når det gjelder e-handel, ikke raskt nok. 60% av de statlige myndighetene stiller krav om e-faktura, men bare 30% går et steg videre og krever e-handel, ifølge inkopsradet.se.

Boligbygging og anskaffelseslov

Den nye danske loven om offentlige anskaffelser, som trådte i kraft 1. januar 2016, har gitt mange nye muligheter som kan sikre bedre og billigere boligbygging. Nytt veiledningsmateriale omsetter de komplekse anskaffelsesreglene til brukbar viten og inspirasjon slik at byggherrer kan få optimal utnytte av loven, skriver udbudsmedia.dk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.