Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. mars

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 13.marsNå er det opp til kommunene, staten og helseforetakene å gjøre anskaffelser som kan bidra til at det etableres en rettspraksis på området, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, i en kommentar til forskriften om å reservere anskaffelser av helsetjenester til ideelle aktører (Foto: Frivillighet Norge).

Skriv ut artikkelen

Digitaliseringsdirektoratet satser på digitale møter for å få innspill til handlingsplanen for flere grønne og innovative kjøp. Nærings- og fiskeridepartementet antyder en mulig oppdatering av veiledningen til anskaffelses-forskriften. EU-kommisjonen skal komme med påbudte minimumskriterier for grønne anskaffelser. Det kom over 100 forslag i en åpen plan- og designkonkurranse, og en kontrakt verd 300 mill som gjelder informasjonsteknologi og sykehusteknologi er inngått. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Digitale innspillsmøter

Digdir avlyser de regionale innspillsmøtene i Bergen (17.mars) og i Stavanger (24.mars). Info om nytt tidspunkt for digitalt møte kommer etter hvert, heter det. Møtene arrangeres i forbindelse med arbeidet med en handlingsplan for økt andel grønne og innovative anskaffelser.

Oppdateringer av veiledning

Nærings- og fiskeridepartementet tar sikte på å gjøre noen oppdateringer i veiledningen for offentlige anskaffelser denne våren, fremgår det av korrespondanse som Anbud365 har fått innsyn i.

Glede over ideelle-forskrift

Forskriften om å reservere anskaffelser av helsetjenester til ideelle aktører er nå trådt i kraft. – Dette er en veldig god nyhet, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen. Forskriften vil over tid skape større trygghet for offentlige innkjøpere til å velge en ideell organisasjon som leverandør i sine tiltak, sier han.

Bærekraftige og sirkulære innkjøp

– Vi må utvikle et reelt marked for bærekraftige produkter og tjenester. Norges strategi for sirkulær økonomi må derfor sette et høyt mål for bærekraftige og sirkulære offentlige innkjøp, skriver Framtiden i våre hender på sin nettside.

Utfordring til markedet

Ringsaker kommune skal bygge et nytt sykehjem på Moelv som skal stå klart i løpet av 2023. Konkurransen er nå lyst ut med frist i slutten av mars. Kommunen ønsker å utfordre markedet til bl.a. å komme med nye løsninger både når det gjelder teknologi, bærekraft, utforming og materialbruk, tjenesteutvikling og driftsløsning.

103 utkast til brannstasjon

Glød av Gottlieb Paludan Architects A/S er kåret til vinner av den åpne plan- og designkonkurransen om Sentrum brannstasjon i Oslo. Det kom inn 103 utkast i den åpne plan- og designkonkurransen.

Omsorgsbygg største kontrakt

Alle politiske beslutninger er tatt, og nå skal Oslo storbylegevakt bygges. Omsorgsbygg og Skanska har signert kontrakten som har en verdi på 1,5 milliarder kroner. Kontraktsigneringen er den største kontrakten i Omsorgsbyggs historie.

Teknologikjøp for 300 mill

Den hittil nest største leveransekontrakten i SNR-prosjektet er signert mellom Helse Møre og Romsdal HF (HMR) og Helse Midt Norge IT (HEMIT). Kontrakten dekker leveranser av moderne informasjonsteknologi og sykehusteknologi. Avtalen har et budsjett på mer enn 300 millioner kroner, og består av 70 IKT-leveranser.

Kjøp av rehab-tjenester utsatt

Konkurransen for kjøp av spesialiserte rehabiliteringstjenester er utsatt, men oppdragsgiver vil kunngjøre konkurransen tentativ våren 2021, melder Helse Nord RHF. Formålet med konkurransen var å etablere avtaler med flere private institusjoner fra januar 2022.

Vant IKT-kontrakt med BaneNOR

Etter å ha vunnet en omfattende IKT driftsavtale skal Sopra Steria spille en sentral rolle i digitaliseringen av organisasjonen til Bane NOR de nærmeste årene. Sopra Steria ble valgt som leverandør etter en omfattende konkurranse med andre tilbydere. De vant fordi de var best både på pris og kvalitet.

Kan forlenge tilbudsfrister

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer det slik at oppdragsgivere kan forlenge tilbudsfristene for offentlige anskaffelser sålenge det er begrunnet i saklige hensyn som følge av koronavirus-tiltakene, heter det i en melding.

Antall klager på vei opp i Sverige

Antallet klagesaker om offentlige anskaffelser til svenske domstoler økte i 2019, viser årsrapporten for fjoråret fa Sveriges Domstolar. En avmatning i konjunkturene kan ha bidratt til flere klager, heter det.

Statlig kjøp fra svartelistet selskap

Over 25 statlige myndigheter i Sverige gjorde innkjøp fra et selskap som er svartelistet av Verdensbanken pga korrupsjon. Nå lover Statens Inköpscentral heretter å holde seg ajour med denne listen, skriver upphandling24.se.

Alternativ i et OPS-perspektiv

En artikkel om en alternativ avtaletype sammenlignet med en tradisjonell anskaffelseskontrakt, som bygger på kravspesifikasjoner og laveste pris, er forfattet av professor Christina D. Tvarnø. Det dreier seg om tjenestepartnerskap i kommunal sektor. Disse oppsto for mer enn 20 år siden som partneringavtaler i bygg og anlegg, heter det.

EU med påbudte «grønne» kriterier

EU-kommisjonen har nettopp lansert sin handlingsplan for grønnere innkjøp, «Circular Economy Action Plan». Har varsles det at Kommisjonen vil utarbeide påbudte minimumskriterier og – mål for grønne innkjøp i sektorlovgivningen og innfase løpende rapportering for å ha oversikt over utviklingen.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13. mars"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.